Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 23 oktober 2011

Hemgjorda praliner och bullar


Idag har det varit pysselverkstad här hemma igen, men istället för smycken blev det praliner och bullar. Det var energiska dottern som ville ha lite att göra och då blev det snart full rulle i köket.

Hemgjorda mjölkchokladpraliner med vit citrontryffel.
Jag fick jättefina små pralinformar i silikon av min syster i julklapp förra året och nu har vi äntligen invigt dem. Vi började med att ställa formarna i frysen i några minuter och sedan hällde vi i smält choklad och hällde ur all choklad och behöll bara det som fastnade på kanterna. Dottern fick bestämma det mesta och då är det Marabous mjölkchoklad som blir basen, för hon gillar inte mörk choklad.

Efter en liten stund i frysen tog vi ut dem och fyllde formarna med olika godsaker. Några blev med mandelmassa, andra med vit tryffel, en tredje variant med vit tryffel med citronsmak och slutligen en sort med mörk chokladtryffel. Jag har aldrig gjort så otroligt små satser med tryffel, för jag tog bara två rutor, en halv tesked smör och lika lite creme fraiche.

Vi fyllde i pralinerna, ställde dem i frysen igen och sedan täckte vi dem med smält mjölkchoklad. Sedan var det bara att låta allt stelna. Det blev otroligt gott och väldigt vackert!

Medan pralinerna stod i frysen bakade dottern bullar alldeles själv för första gången. Jag hjälpte henne lite med att få till en samarbetsvillig deg genom att tillsätta lite extra mjöl och knåda ordentligt, men i övrigt gjorde hon allt själv och smaksatte varje plåt med olika saker. 80 bullar blev det totalt och 20 med vardera mandelmassa, vanilj, kanel och kakao.

Sedan bjöd vi in syrran och hennes två barn på bullfest. Mums, vilken härlig söndag!

13 kommentarer:

Mallan sa...

Men du är ju superduktig! De där pralinerna hade jag gärna satt tänderna i :-)

nillas liv på pinnen sa...

Pralinerna ser ju superproffsiga ut!
Hade jag en så pysslig dotter skulle jag rulla fram.

Anneli Stålberg sa...

Pralinerna ser helt fantastiska ut. Vad duktig du är!

Joanna Björkqvist sa...

Mallan: De var faktiskt riktigt goda! :)

Nilla: De blev faktiskt bättre än jag vågade tro och ännu godare än de ser ut! :) Och ja, det är förödande för midjemåttet att ha en sån dotter som jag har... ;)

Anneli: Tack så mycket - alltid lite kul att göra egna saker! :)

Åsa sa...

Meeen det låter så mysigt :) å vilka fina bullar och chokladbitar!
Kan du inte posta några va cyberrymden?
Kramar på dig!

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Jorå, jag beamar några till dig direkt! Njut av dem och sov sedan så gott! :) Kram!

Marina sa...

Ser "jätteyammi" ut! Det ser så läckert ut, men jag vet att det är alldeles för pilligt för mig, det blir troligen aldrig några sådana praliner gjorda hos mig...

Joanna Björkqvist sa...

Marina: Om vi valt att bara ha en enda smak hade det inte varit så pilligt, men det är klart att tre olika moment blir det ju alldeles oavsett... Men det var absolut värt det! :)

Camilla sa...

Varför bjöd du inte mig ;)
Ojojoj,så mycket gott ni bakat.
Pralinerna ser ju bara föööör goda ut. Mums!
Vad duktiga ni har varit!
Kram!

Anonym sa...

Men vad duktiga ni är - pralinerna ser ju ut som värsta "köpegodiset"! Om du lessnar på att skriva kan du alltid starta ny karriär som karamellmakerska...:)

Joanna Björkqvist sa...

Camilla: Du är alltid välkommen - bara att droppa in när du har vägarna förbi! ;)

Allt var riktigt gott måste jag säga! Kram!

bubbel: De var faktiskt inte dumma alls. Jag ska faktiskt göra en ny omgång till helgen, tänkte jag... Och ja, den karriären skulle jag gilla! :)

Duktiga Tjejen sa...

Mums! Jag köpte sånna silikonformar i Österrike förra året, både vanliga och sånna somnar formade som skadade figurer med Plåster, haha. Mkt smart och bra grej!

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Skadade figurer låter ju som en lustig grej! Silikonformar är väldigt praktiska och lätta att använda! :)