Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 4 oktober 2011

En bättre romantitel önskas


Jag har aldrig varit riktigt nöjd med min romantitel Eko och det beror främst på två saker. Dels tycker jag att det är ett för kort ord helt enkelt. Det finns massor av böcker som har endast ett ord som titel, men då behöver det nog vara ett längre ord.

Isprinsessan, Timmarna, Lasermannen, Fördömd, Hembiträdet, Kolumnisten, Predikanten, Eldsdansen, Nudelbagaren... Listan på ettords-böcker som jag har i min bokhylla kan göras nästan hur lång som helst, men alla utom en har ett längre ord än Eko.

Den som är lika kort, eller kortare beroende på hur man räknar, är Snö. Den är lika kort om man ser till antalet bokstäver, men ännu kortare om man ser till antal stavelser. För kort, tycker jag. Ändå är det en bra bok och författaren har till och med tilldelats nobelpriset i litteratur efter det att han skrivit boken, så visst går det. Orhan Pamuk har bevisat detta.

Den andra huvudorsaken till att jag inte är nöjd med titeln är att den kanske sänder ut ekologiska signaler. Man kanske associerar Eko till något som odlats ekologiskt eller handlar om att man åtminstone borde göra det och inget kunde vara mer felaktigt. I och för sig finns det ett äppelträd i Saga Allerlövs trädgård och där växer röda äpplen på hösten, men det är allt.

Min tanke med titeln Eko är att saker som har hänt förr och som händer andra kvinnor i alla tider ger ett eko i Sagas värld. När hon får sitt barn upplever hon att många andra nyblivna mammor gått igenom samma sak och att hon inte är ensam. Även hennes egen mammas liv ekar i henne.

Jag har funderat på att kalla den Eko från det förflutna, men det tycker jag är i längsta laget och inte heller helt sant, för det är liksom mer ett eko som alltid pågår. Eko från en svunnen tid är för högtravande och inte heller riktigt sant. Eko från förr är lagom långt, men tråkigt.

Så jag funderar på att helt byta bort Eko mot något nytt och lockande.

Lite grann känns det faktiskt som att namnge sitt barn. När jag växte upp ville jag döpa min kommande dotter till Sara, för det tyckte jag var världens vackraste namn. När jag så småningom blev gravid kändes namnet redan uttjatat i min hjärna, så jag bytte till Saga. Under hela graviditeten trodde jag att jag skulle föda en Saga, men när min söta dotter väl tittade ut så hon inte alls ut som en Saga. Jag som inte ens visste att jag föreställt mig hur hon skulle se ut!

Nu har boken hetat Eko under ett år och den boken som nu är (nästan, alltid detta irriterande nästan) klar är en helt annan än den som jag döpte till Eko. Det vill jag markera, inte minst för mig själv, och därför behöver jag ett nytt namn.

Alla spännande förslag mottages med stor tacksamhet!


16 kommentarer:

Hanna Lans sa...

"Nära dig"?

När jag först läste titeln så tänkte jag att det var en bok om ekologiskt tänkt. Men när det handlar om ekon från det förflutna, så blir det oundvikligen så att man tänker på "ekon bortom tid och rum".

Jättesvårt det här med titlar tycker jag. Just nu håller jag på att sätta ihop en inspirationsbild till mitt omslag. Jag tänkte visa den för någon och fråga vad för boktitel de skulle hitta på utifråna tt ha sett bilden, men inte veta något om boken.

"Att hitta sitt förflutna"? "Närheten till dig"?

Joanna Björkqvist sa...

Åh, Hanna! "Nära dig" gillar jag! Det ska jag faktiskt fundera på! SÅ vackert!!!!!!! TACK så jättemycket!!!!

Åsa sa...

Har försökt och försökt, men "nära dig" som Hanna sa, tycker jag var slående :)

Kramar Åsa

Hanna Lans sa...

Vad härligt att kunna hjälpa till!

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Tack för att du försökt, för det är verkligen löjligt svårt!!!! Kramar!

Hanna: Det blev kärlek vid första ögonkastet och kärleken bara växer! Nu har jag faktiskt skrivit in det i boken till och med, för att känna hur det kändes. Och det kändes såååå fint! Du är BÄST! <3

ansepanse sa...

vilket dilemma, jag kommer själv ihåg när jag skulle välja namn till mina barn, hur jag gick och tänkte på olika och visste varken ut eller in, dotter nummer två skulle heta Katrin men när hon väl var född så blev det inte alls det namnet
kramar

Joanna Björkqvist sa...

ansepanse: Det är ju så speciellt med namn, för tanken är ju att de ska hålla livet ut. Lite samma sak med en bok. Det ska hålla för hela boken... Kul att du också "bytte" namn på din dotter! Kramar!

ansepanse sa...

Sv: hahaha - tack för att du länkade, nej det där ser du inte skönt ut
kramar

Marina sa...

Skönt att det fanns ett bra förslag redan, då slapp jag fundera ;)

Joanna Björkqvist sa...

ansepanse: Själva skulle vi ju aldrig sova så! ;) Kramar!

Marina: Jag hade hoppats på massor av härliga förslag, men nu känns det faktiskt konstigt nog som att det redan är klart! :)

Desirée sa...

Vilka fina höstbilder! Och jag gillade också Nära dig!

Joanna Björkqvist sa...

My myself and I: Tack så mycket! Kul att du också gillar det - det är verkligen vackert!

Och titeln på din nya bok ju faktiskt ÄNNU kortare än Eko! :)

♥ Carina ♥ sa...

Oj det är inte lätt, när man inte läst boken...
Minnen från förr
Livsöden
Livets dakapo eller livets repriser...

Nära dig som du fått som förslag satt bra i munnen :)

Ja, du... du får fundera vidare...

Kram

Joanna Björkqvist sa...

Carina: Tusen tack för dina svar! Jättesnällt! Jag gillar Livets dakapo, men hade nog då stavat det Livets Da Capo. Det passar faktiskt bra, så det var lite kul att du skrev det utan att ha läst boken! :)

Men jag är väldigt förtjust i "Nära dig", så det blir nog det. Härligt att du också tycker att det sitter bra i munnen. Det går liksom att spinna vidare på...

Kram!

Anneli Stålberg sa...

Nära dig, är jättebra!
Jag tycker att det är jättesvårt med titel till manus. Den ska säga så mycket och fånga intresset.

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Precis så är det ju! Jättesvårt! Men det känns faktiskt väldigt bra med Nära dig! Det känns äkta och varmt, precis som jag hoppas att hela texten gör...