4 äggvitor
4 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
1 pkt juicekoncentrat apelsin/ananas (2 dl)
1 dl kokosflingor
Börja med att rosta kokos i en torr stekpanna på relativt hög värme. Rör hela tiden så kokosen inte bränns. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp en en bunke. Vispa grädden till fast konsistens i en annan bunke. Vispa ägg och sockret pösigt i en tredje bunke. Häll ner juicen i ägg-sockersmeten och vispa. Tillsätt kokosen. Rör försiktigt ned både äggviteskummet och grädden och blanda.
Häll upp i en form med löstagbar kant. Ställ i frysen i minst fyra timmar.
Dekorera med chokladhjärtan eller färska bär. Servera gärna med apelsinsalladen nedan. Då passar det bäst att utesluta kanelen. Eventuellt kan man även filéa citron och ha i för en ännu fräschare sallad och det är väldigt gott.
Variation: Om man utgår från grunden med ägg, socker och grädde kan man variera receptet i det oändliga. Det går utmärkt att ta rent apelsinjuciekoncentrat eller någon tropisk variant. Det går också att helt utesluta juicen och istället ta blandade hackade och rostade nötter. Eller så är grovriven mandelmassa inte fel. Även hallon, blåbär eller björnbär funkar bra som smaksättning. Det är bara att välja det du själv gillar!
Apelsinsallad
4-5 apelsiner
2 dl vatten
1 dl socker
0,5 tsk kanel
2 msk apelsinlikör
Koka upp vatten, socker och kanel och låt det bli en simmig lag. Provsmaka om det är lagom mycket socker och kanel, annars kan du ta lite till. När det är lagom simmigt häller du i likören och ställer blandningen svalt.
Medan sockerlagen kokar skalar du och filéar apelsinerna. Fileérna får man genom att skära ut fruktköttet i långa klyftor mellan skinnen. Lägg alla filéer i en skål.
Häll på sockerlagen och rör runt så allt blandas. Låt stå i kylskåpet i några timmar så apelsinerna hinner dra åt sig av lagen.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Pannacotta
5 dl vispgrädde
1 dl Gelesocker Multi
1 tsk vaniljsocker
Koka upp grädden och sockret och rör så att det löser sig. Låta koka i 30 sekunder och häll sedan upp i glas eller formar. Ställ i kylskåp i några timmar. Servera gärna med färska bär och choklad.
Variation:
När den första satsen har stelnat kan man koka en ny, om man vill lite mindre mängd, och smaksätta med något annat än vanilj och hälla ovanpå den förra. Det ser snyggt ut när det blir två färger och är väldigt gott!
Förslag till smaksättningar:
- kakao
- hackad choklad, mörk eller ljus, som hastigt rörs ner i den heta smeten
- saffran
- Nescafé
- koncentrerad apelsinjuice
Fudge
5 dl grädde
5 dl socker
4 msk sirap
50 gram smör
2,5 msk kakao
2 msk vaniljsocker
Koka allt utom vaniljsockret livligt i en rymlig kastrull med tjock botten eller teflon i 15 minuter. Rör om då och då. Häll upp den heta smeten i en bunke, tillsätt vaniljsockret och vispa med elvisp i några minuter. Häll upp på bakpappersklädd plåt och låt svalna. Skär i bitar och förvara med papper emellan i burk med tättslutande lock i kylskåp.
Tips!
Variera gärna smaken genom att:
- utesluta kakaon
- tillsätta hackade nötter och/eller russin
- röra ner cornflakes
- droppa några droppar smakessens, finns bl a på Panduro
- tillsätta rivet limeskal
Om du vill ha tjockare bitar, som mina på bilden, kan du hälla smeten i en fyrkantig, bakplåtspappersförsedd gratängform istället för på en plåt, för då flyter inte smeten ut lika mycket.
Kola
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Koka allt livligt i en rymlig tjockbottnad kastrull eller en teflonkastrull. Drygt tio minuter brukar vara lagom. Gör kulprovet genom att droppa i lite smet i ett glas med iskallt vatten. Om det går att rulla smeten till en kula är det lagom. Häll upp smeten på bakplåtspappersförsedd plåt och ställ ut den i några minuter. Bryt, klipp eller skär i lagom bitar och slå in i folie. Förvara i kyl.
Smaksätt gärna med något av följande:
12 krossade digestivekex
75 gram smält smör
Kola
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Koka allt livligt i en rymlig tjockbottnad kastrull eller en teflonkastrull. Drygt tio minuter brukar vara lagom. Gör kulprovet genom att droppa i lite smet i ett glas med iskallt vatten. Om det går att rulla smeten till en kula är det lagom. Häll upp smeten på bakplåtspappersförsedd plåt och ställ ut den i några minuter. Bryt, klipp eller skär i lagom bitar och slå in i folie. Förvara i kyl.
Smaksätt gärna med något av följande:
- rivet skal av en lime
- rivet skal av en citron
- ett par matskedar koncentrerad apelsinjuice och lite malen ingefära
- smakessens i valfri smak, t ex lakrits (finns bl a på Panduro)
- ett par matskedar kakao
12 krossade digestivekex
75 gram smält smör
3 dl vispgrädde
1 dl socker
3 st gelatinblad
200 gram philadelpiaost
250 gram hallon
bär och annat fint till garnering
Blanda kexen och smöret, lägg i botten på en form med löstagbar kant och platta till med sked. Ställ formen i kylen.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka sakta upp grädden och sockret och rör tills sockret löst sig. Låt svalna lite. Krama ur och rör ner gelatinbladen. Mixa hallonen och blanda ner både dem och osten i smeten. Vispa tills smeten är helt jämn.
Häll fyllningen ovanpå kexbotten och låt stå i kylen i minst fyra timmar.
Garnera vid serveringen med bär, choklad och annat fint!
Marängtårta
4 äggvitor
3, 5 dl socker
3, 5 dl Rice Crispies
4 äggulor
1 dl socker
1 tsk vetemjöl
1 dl vatten
100 gr smält smör
Bär eller frukt
Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum i många minuter. Rör försiktigt ner Rice Crispies. Bred ut smeten på en långpanna täckt av bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 150 grader i 60 minuter. Låt svalna.
Sjud ägguleröran och rör ner det smälta smöret försiktigt.
Dela marängen i två lika stora delar och bred smörkrämen på den ena halvan. Lägg den andra halvan ovanpå.
Garnera med färska jordgubbar som en somrig variant eller galiamelon och passionsfrukt för en vintrigare sort. Färgglatt strössel passar alltid.