Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 3 april 2017

Akvareller på nytt sätt


Jag har alltid tyckt om att måla och har väl målat mer eller mindre i hela mitt liv, men det har under årens lopp inte blivit så värst många tavlor utan någon liten sak då och då. Ändå har jag alltid gillat själva målandet, men tiden räcker inte riktigt till trots intresset, utan jag prioriterar ideligen andra saker.

Mest har jag använt mig av akvarell, men jag målar egentligen inte på ett typiskt akvarellsätt, utan jag målar mest på i största allmänhet. Lite glad i hågen, så där.  Jag bryr mig inte så mycket om tekniken utan tar lite färger och målar med glatt humör.

Det var så jag målade omslagen till mina två senaste reportageböcker till exempel. Där var färgerna och känslan viktigaste. Tekniken brydde jag mig som vanligt inte något vidare om, utan det jag ville förmedla var det viktigaste.

I helgen har jag dock varit på akvarellkurs för första gången i mitt liv och det var för att lära mig lite mer om tekniken bakom just akvarellmålning. Det visade sig vara betydligt svårare än jag kunde tro. Jag fick lära mig att ösa på med färger och att valla. Valla betyder att man låter färgen rinna lite av och an på pappret, så man vinklar sin masonitskiva med akvarellpappret stadigt upptejpat åt alla möjliga håll och så blandar färgerna sig lite lagom magiskt med varandra.

Om man har tur.

Om man inte har tur blandar sig färgerna inte alls magiskt utan stökar till det för varandra. Med i beräkningen måste man dessutom ha att den färg man målar med bleks rätt så rejält när den torkar. Just den detaljen kände jag till, för det har jag absolut lagt märke till när jag målat tidigare, men när man ska låta dem rinna går det ju inte att ha hur mycket färg som helst, för det ska ju vara mycket vatten som kan rinna också.

Nåväl. En utmaning var det, men det var i alla fall roligt att vara på kurs hos Kerstin Dahmm, som råkar vara en av mina närmaste grannar. Bortsett från att hon själv är en skicklig konstnär är hon dessutom snäll och peppar alla vilsna elever, så vi blir lite mindre förskräckta under vårt flitiga målande.

Jag hade hoppats på att få lite fler tavlor på väggarna, men så blev det inte efter kursen. Det är dock inte för sent än. Jag har ju en hel del färger här hemma sedan tidigare, så jag kan, nu när jag lärt mig lite grann om hur tekniken fungerar, fortsätta att öva i hemmets lugna vrå.

Mina snälla vänner på Facebook har skickat glada och snälla kommentarer när jag lagt upp bilderna på mina tre senaste alster, så därför passar jag på att lägga upp dem här med, även om det inte på några sätt är några mästerverk. Två är inspirerade från Kungsbackafjorden som jag ser varje dag här hemma och den andra är mest tänkt att vara en glad färgklick.

Ibland är det viktigaste att man har roligt. Och det hade jag på kursen!


2 kommentarer:

Eva-Lotta sa...

Så himla duktig du är!!! Superfina tavlor du gjort!

Joanna Björkqvist sa...

Men TACK, snälla du! Finns verkligen mycket att lära, men roligt var det!