Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 11 oktober 2011

Stora grubblerier - hjälp önskas!


Det är sant det som de erfarna brukar säga. Att skriva boken är det minsta bekymret, för nu kommer arbetet med att få ut den och marknadsföra den.

Jag är så fruktansvärt velig när det gäller det allra mesta i den processen. Skrivandet var kul och lustfyllt även om det har tagit det, men efterarbetet är inte alls lika kul och flyter inte heller lika bra.

Det jag velar om allra mest är om jag ska välja att låta trycka upp ett runt antal vackert inbundna böcker och ha dem stående i garaget tills jag säljer dem eller om jag ska anlita ett print-on-demand-företag. Det är stora fördelar och stora nackdelar med båda varianterna och jag blir alldeles yr av att behöva välja.

Jag har hittat ett svensk tryckeri som trycker supersnygga böcker med hård pärm och omslag, så det verkligen blir en inbunden och riktig bok på alla sätt.

Fördelarna med ett tryckeri är:

 • Boken blir inbunden
 • Priset som jag köper böckerna för är hyggligt
 • Författaren kan själv välja priset som kunden ska betala
 • Det ser mycket proffsigt ut
 • Texten inuti är lättläst


Nackdelarna med ett tryckeri är:

 • Minimikrav på 800 exemplar
 • All distribution sköts av författaren
 • Fyra veckors leveranstid
 • ISBN-nummer anskaffas av författaren
 • Författaren sköter bokföringen av sålda böcker själv
 • Författaren anmäler boken till bokrondellen för att bli sökbar för bokhandlare
 • Författaren skickar själv pliktexemplar av boken till Kungliga Biblioteket


Och så finns det print-on-demand-företag som också är intressanta.

Fördelarna med print-on-demand:

 • Det tar fem dagar att få boken (gäller både provtrycket och sedan när boken beställs)
 • All distribution och logistik sköts av företaget
 • ISBN-nummer anskaffas av företaget
 • På företagets hemsida kan författaren logga in och se hur många böcker som sålts samt hur stor avansen är fast jag har hört att den är pytteliten om den alls finns)
 • Företaget anmäler boken till bokrondellen för att bli sökbar för bokhandlare
 • Företaget skickar pliktexemplar av boken till Kungliga biblioteket
 • Inuti ser boken mycket proffsig ut med snygg och lättläst text


Nackdelarna med print-on-demand:

 • Boken får mjukt omslag
 • Priset är rätt högt
 • Det ser inte så proffsigt ut
 • Boken är förhållandevis tung
 • Författaren kan inte riktigt välja pris för att det då blir så högt, eftersom utgångspriset är relativt högt


När jag spaltar upp det så här blir det så tydligt att det mestadels är utsidan jag hänger upp mig på. Det och priset. Klart att jag vill ha en snygg utsida, men jag vill det framför allt för att det ska seriöst ut. Visst är det kul med en snygg bok i största allmänhet, men det viktigaste är att det ser seriöst ut, så att jag inte framstår som en liten författarwannabe som ger ut en bok mest på skoj, för att det går att göra det.

Det går att för tio kronor extra få ett omslag till boken också och det kanske ser proffsigare ut? Fast pärmen är mjuk.

När det gäller priset vill jag ju sälja så mycket som möjligt eftersom jag vill att många människor ska läsa min bok efter alla timmar jag lagt ner på den. Möjligheterna att tjäna några kronor är nog mindre med print-on-demand, men å andra sidan slipper jag väldigt mycket arbete, som jag alltså då betalar för genom att varje bok har ett högre pris redan när den lämnar stället den trycks på.

Jag skulle kunna ge de stora förlagen en chans att läsa mitt manus, men jag ska ärligt säga att det är för segt för mig. Jag kan inte tänka mig att vänta i ett halvår till. Boken SKA ut innan jul och så är det bara. Där är jag inte velig alls.


Och så är det ju det här med omslaget. Där velar jag också och är bara i början av alla mina funderingar, men det är lite den här bilden jag sett framför mig hela tiden, så jag börjar så. Här ser ni två förslag och den otålige kan undra över vari skillnaden består, för den är kanske inte uppenbar. Skillnaden är dagboken på det översta fotot, för den har olika färg. Då bryter det lite mer mot allt det rosa.

Jag ska också säga att just nu ser dagboken ut att ligga på blått underlag, men det är inte planen när boken väl är klar, utan det var bara så att jag inte kunde separera boken från underlaget, utan ville jag ha den blåtonad fick allt bli blått. Sedan ska den photoshoppas och då blir bara boken blå.

Mitt namn står med silverskift högst upp på sidan och det ska slutligen bli lite större - det gäller att bygga sitt namn som varumärke. Dessutom ska det absolut inte vara handtextat som det är nu.

Titel ska jag nog däremot ha handtextad, för det passar utmärkt in i bokens handling.Jag skrev titeln i samma vinkel som lönnlövet hänger, men tror att jag ska flytta upp den lite. Kanske ska jag inte heller ha den snett över sidan. Det var ett sätt att förstärka det handskrivna, men kanske lutar jag hadnstilen istället och har den rak.

Tänk så många detaljer det finns att vela om! Helt otroligt! Och jag som dessutom av naturen är en riktig velpotta som alltid ser minst två sidor av allt.

Nu vill jag så himla gärna ha er hjälp. Ska jag satsa på tryckeri eller print-on-deband? Och vad tycker ni om omslaget? Skulle ni vilja läsa en bok som ser ut så här?  JAAAA, SJÄLVKLART!


Uppdatering 30 minuter senare: Här nedan har jag tagit bort den ena bebisbilden och det blir nog trots allt mer begripligt och dessutom luftigare... Min tanke var från början att bebisbilden jag tagit bort föreställer Isabella som föds i boken och den som är kvar föreställer Saga Allerlöv, som romanen handlar om. Kvinnan på bilden är Sagas mamma.

Jag vill inte inte ha en bild på Saga som 30-åring, som hon faktiskt är i boken, för jag vill inte säga till läsarna exakt hur hon ser ut. Hon ska få växa fram i deras medvetande av sig själv och genom mina ord...


Kanske bättre så här?

22 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Du kan alltid välja att distribuera själv, det har jag gjort även om jag tryckt på POD. Mycket enklare att hålla reda på pengarna då. Alla svenska tryckerier måste skicka pliktex till biblioteken, det borde gälla även om du trycker hårdpärm och inte hos POD?

Vad gäller utsidan tycker jag att dagboken ska vara rosa eller en annan mild ton. Kanske ska du inte ha tre foton i underkant, kanske det räcker med en bild på en mamma och en bebis?

Jag tycker också att ditt namn ska stå större, helt klart.

Titeln tycker jag inte ska gå i linje med löven, då försvinner känslan i bakgrunden tror jag. Handskrivet är ok, men som du säger: Bättre att ha själva handstilen lutande, och inte texten.

Om jag hade vetat att jag skulle sälja såpass många på så kort tid, så hade jag valt att trycka upp 800 st och härbärgera dem någonstans. Mycket snyggare än storpocket!

Glöm inte att oavsett vilken utsida du väljer, så måste den göras i ett visst format och kraven är stränga. Så arbeta inte ihjäl dig i fel format för guds skull, då hamnar du i amma knipa som jag gjorde och är tvungen att göra ett panikomslag i sista sekund.

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Åh, vad du är underbart snabb och insatt- TACK!!!

Japp, det kan jag ju alltid göra. Kanske skickar tryckeriet pliktexemplaren...

Tanken med de tre foton är att det är tre generationer, fast jag vet att det inte framgår så tydligt. Den ena bebisen är den som nu blivit mamma och den andra är hennes egen bebis. Och så har vi då en bild mormorn. Helst skulle jag vilja skriva deras namn på bilderna så man förstår hur jag tänkt men det går inte, så jag kanske måste tänka om ändå...

Åh, jag vet inte hur jag ska göra med det där tryckandet! Du säger ändå tryckeri...? Med allt arbete och bokföring och allt som det innebär...? Suck...

Jag ska verkligen tänka på det där med framsidan - tack!!!

Och ojoj, vad jag fortsätter att grubbla....

tecknartina sa...

..bilderna ner till vänster blir mkt bra, ger en fin ingång till boken, ditt namn kanske ska ha en kraftfullare kulör, den syns lite dåligt, har den det behöver den inte vara större..
..däremot tycker jag titeln bör vara rak, det lutar för mycket i förhållande till småbilderna..
..solkram fr Tina

Joanna sa...

Håller med föregående talare och framförallt mindre rörigt omslag! Låt texten tala sitt tydliga språk.... sudda inte ut de fina orden med en massa plotter.

När man ska göra val är en väldigt bra "barometer":
Vad känns som att paddla uppströms=mindre champagne kul, mer jobb
Vad känns som att sluta paddla och båten vänder medströms, åker med?
Gå på den känslan!

Joanna sa...

jag menade alltså första kommentaren...

Joanna Björkqvist sa...

Tina: Tack för dina konstnärliga synpunkter! Jag håller med dig, men vet inte riktigt vilken kulör jag ska ha på mitt namn då... Varm höstkram tebax!

Joanna: Jag hajade till när jag såg mitt eget namn som kommentator - alltid kul med en Joanna! :)

Tack för dina tankar och synpunkter! DU har en bra poäng där med medströms! Jag ska verkligen andas djupt och känna in alla aspekter!

Duktiga Tjejen sa...

Jag är så impad över ditt tempo, hur hinner du? Tyckte nyss att jag såg förslag på framsida och nu är det klart! Jag röstar för sista bilden. Sen är det kanske lite väl rosa i min smak, men jag tycker att det är snyggt, speciellt med ditt namn i silver. Jag vill läsa din bok oavsett, ser verklign fram emot det!

Personligen så ska jag köra print-on-demand. Är inte inne på att tjäna pengar, men göra det ganska lätt för mig. Ni bor väl i hus? Då är det dock lätt att förvara ett lager, dock.

Lycka till med allt!

Joanna Björkqvist sa...

NUUUU tror jag att jag fattar - det är min namnsyster Joanna som svarat här eller hur?! När jag klickade på ditt namn så kom det upp en sida med endast en blogg på så jag trodde att den var din, men det var ju en blogg som du FÖLJER inte som du har!

Så lurigt! Kul att se dig här och inte bara på fejan! :)

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Just nu hinner jag knappt något annat än att pyssla med boken och köra barn till aktiviteter! ;)

Jag gillar ju när det går undan och det är ett tungt vägande skäl till att göra boken på Publit.

Det skulle dock lätt gå att ha en pall med snygga inbundna böcker i garaget. Det är kränga dem som är den jobbiga biten! ;)

Tack för att du vill läsa och för all peppning! Ser fram emot din bok med! :)

Hanna Lans sa...

Jo, jag förstod att tanken var tre generationer, men det blir inte tydligt om man inte vet vad boken handlar om. Då undrar man snarare vad som hände med ena bebin. Om du inte tar en extremt gammal bild och en som är mer modern? Men även om det är tre generationer, så handlar det väl om relationen mellan mor och dotter, oavsett tidsålder? Då tycker jag att det ärcker med två bilder. Eller en med mor+dotter och en med bara en bebis? Många funderingar kring bilderna, men se det positivt i att du har kommit fram till färger och bakgrund och titel!

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Jag tycker också att det räcker. Bilder har en ganska central plats i boken, så det passar att ha dem på omslaget och dessa tre räcker, tycker jag. Tack för hjälpen! :)

Desirée sa...

Fråga jag tror man måste börja med att ställa sig är: vad vill jag med min utgivning? Vill jag bara få ut boken och nöjer mig med att 500 pers köper den? Eller är detta början på min resa mot målet att bli erkänd författare?


POD var inget alternativ för mig då jag ville ha en hårdpärm. O sälja upptryckta inte heller av den anledningen att jag inte skulle klara av att sitta med 197 osålda böcker i vardagsrummet och gråta.

Att trycka upp och distribuera själv - bara tanken för mig är för jobbigt med folk som inte betalar osv osv. I så fall hade jag i ditt fall tryckt upp några antal mindre och lagt ut distributionen på ex Förlagssystem.


Hursom så tror jag krasst inte att något av fallen funkar utan att satsa pengar på marknadsföring. Ok kompisar och bloggvänner köper, men hur når man ut till övriga läsare?? Hur ser din markandsplan ut för att sälja 800 böcker? Eller att sälja ännu mer om det är dit du vill.

Jag ger ju bort min förstautgåva, mycket som en marknadsföringsaktivitet men också för jag vill ha hårdpärm och vill att alla ska gå åt. Sen är det enkelt för mig. Pengarna är slut och POD återstår för andrautgåvan.

Maria sa...

Tycker att sista bilden var mest tilltalande.

Har alltid trott att jag någon dag ska skriva en bok men nu börjar jag bli tveksam. Vad massa beslut som måste tas....

Anonym sa...

Oj vilka kluriga frågor och fina, genomtänkta proffssvar - själv har jag inte varit närmare böcker än min status som bokmal så här kommer mitt amatörmässiga inlägg:

- Tycker sista bilden är finast så det omslaget tilltalar mig mest.
- Ditt namn är lite svårt att urskilja så testa kanske någon annan färg så det syns bättre?
- Visst är det snyggare och känns rejälare med hård pärm om man tänkt spara boken (jag byter bort/lånar ut/skänker allt jag läst klart). Dock föredrar jag pocket som är lättare att ta med och väger mindre då jag ofta är på resande fot.
- Jobbade en gång i tiden på Posten och förlaget i närheten skickade drösvis med pliktexemplar (gratis), antar att det funkar så även idag om inget förrändrats..

Joanna Björkqvist sa...

My Myself and I: Ja, du... Jag vill ha svar inte fyllas av fler frågor! ;)

Hade jag vetat vilket enorm jobb som kommer med att skriva en bok - både när det gäller tidsåtgången och arbetet/marknadsföringen omkring - hade jag förmodligen aldrig gett mig in på det... Suck...

Maria: Jag håller med dig - alldeles för många beslut. Jag är helt slut och då har jag ändå inte bestämt mig än... Ack och ve...

Joanna Björkqvist sa...

bubbel: Mitt namn syns bättre i verkligheten är på bilden här, men visst ska det göras ordentligt så det syns bra. Det går ju t ex att lägga en svart linje runt i datorn, det har jag inte kunnat här.

Det där med hårdpärm kontra pocket är intressant, för det är sällan jag själv köper hårda böcker av samma skäl som du anger och ändå tycker jag tydligen nu att det är så mycket snyggare???? Lite småknäppt!

Pliktexemplar är de exemplar man måste skicka till bl a Kungliga biblioteket, de andra är snarare recensionsexemplar och där är jag beredd på att skicka några till olika tidningar osv....

Tack dina tankar! :)

Jonna sa...

Vad svårt :/ Det är klart man vill ha en inbunden bok men det lät ju krångligt att du ska sköta allt det där själv. Hmm...Snyggt omslag föresten, jag gillar det :)

♥ Carina ♥ sa...

Oj många frågor och funderingar :)
Jag vet inte vad jag ska råda dig till, har ju noll erfarenhet.
Men vad gäller framsidan så tycker jag att texten "Nära dig" ska skrivas rakt, inte lutande. Sedan är det lite synd att ditt namn inte syns så bra...
Kram

Mallan sa...

Gud vad svårt! Jag hade nog kört på print-on-demand. Och den understa bilden, utan småbilder i högra hörnet och rak text.

Joanna Björkqvist sa...

Jonna: Jättesvårt! Tack för att du förstår! Ja, det är ju verkligen för- och nackdelar med båda delarna...

Tack så mycket för positiva ord om framsidan! :)

Carina: Jaaaaa, och det är så jobbigt! Håller med, titeln kommer att bli rak. Namnet ska jag verkligen se till syns bra i tryck! ;) Kram och tack!!!!

Mallan: Jag har inte bestämt mig än så det ÄR verkligen knivigt! Det blir den understa bilden, men bilderna i vänster hörn kommer att finnas med! Och rak text - håller med!

Tankar vid midnatt sa...

Detta vart svårt. Jag har varken kunskap eller erfarenhet av detta ni pratar om, men intressant att följa diskussionen och jag lär mig mycket nytt! Ser så framemot att läsa boken! Tack för alla fina ord! Kram

Joanna Björkqvist sa...

Tankar vid midnatt: Även jag lär mig hela tiden! Det är väl så det är i livet...?! Snart kommer i alla fall boken och jag är så glad och tacksam över att så pass många vill läsa den! :) Kram!