Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 24 oktober 2011

Filat och smilat åt baksidan


Tack så mycket, alla snälla och analytiska vänner, för era kommentarer kring baksidestexten. Det är sannerligen ett konststycke att snitsa till en roman på drygt 772 000 tecken så att den genom endast 1 200 tecken upplevs som läsvärd.

När jag själv satt och läste allt igen och igen slog det mig att jag varit lika rolig som kungen när han pratade med media när Den ofrivillige monarken just kommit ut. Då sa han att han "talat med min familj och med drottningen" och då tänkte jag "Öh, drottningen är väl hans familj?".'

Jag hade skrivit att Saga ifrågasätter allt hon tidigare trott på; sin familj, sin sambo och sitt yrkesval. Sambon är väl ändå en del av familjen ...? Så nu har jag ändrat till "sin släkt, sin sambo och sitt yrkesval". Känns ju lite mer korrekt.

Så här ser baksidestexten ut för tillfället, men eftersom jag är så velig så kan allt fortfarande hända:


"När Saga Allerlöv föder sitt första barn vill hon ringa till sin mamma och berätta den glada nyheten. Men det är omöjligt eftersom Solveig Allerlöv dog i en trafikolycka när Saga var tonåring.

På BB får hon oväntat tre böcker i present av sin moster. Det visar sig vara trettio år gamla dagböcker som mamman skrivit under Sagas första år i livet. Genom anteckningarna återknyts kontakten och Saga får lära känna den jämnåriga Solveig, som hon har mycket gemensamt med.

Under ett år läser Saga en sida varje dag och får då sällskap av sin mamma under sitt eget första år i moderskapets nya värld. Det är en värld som består av en dotter som skriker på kvällarna, en besvärlig svärmor och ett obefintligt sexliv. Under ytan bubblar dessutom alltid ångesten över att en annalkande katastrof är på gång.

I dagböckerna röjs också hemligheter hon inte kunnat ana och årets händelser gör att hon ifrågasätter allt hon tidigare trott på; sin släkt, sin sambo och sitt yrkesval.


Nära dig är Joanna Björkqvists debutroman och en feelgoodbok om dåtid och nutid, relationer och livet självt, men framför allt om en mammas kärlek, som är så stark att den går igenom allt. Till och med döden."


Nu är det väl en alldeles utmärkt faktiskt rätt så skaplig baksidestext?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte riktigt sams med stycket som börjar med: På BB... Ska det stå att HON får tre böcker tycker jag du ska fortsätta med "som HENNES mamma skrivit" istället för: "mamman" som låter lite distanserat. Annars får du skriva att "Saga" (istället för hon) får böckerna och sedan fortsätta med "mamman" men personligen föredrar jag det första alternativet. Håller du med? Lycka till nu med det sista!

Joanna Björkqvist sa...

Helena: Nu är vi inne på det verkliga finliret! Jag ska kika och se vad jag tycker! :)

Joanna Björkqvist sa...

Helena: Och TACK, så klart för att du tycker till! :)

Joanna Björkqvist sa...

Helena igen: Faktum är att om jag byter ut "mamman" till "hennes mamma" syftar det på mostern och då blir det ju faktiskt Sagas mormor! Läs och kolla! Sedan kan man ju anta att läsaren förstår, men rent språkligt blir ju syftet på mostern... Då tycker jag nog att min variant här är tydligare även om man återigen kan diskutera syftningen... Kanske ska jag helt enkelt skriva Solveig? Det tål att tänkas på! :)

Anonym sa...

Ja, då tycker jag antingen "Sagas mamma" eller "Solveig" blir bättre än "mamman" :-)

Duktiga Tjejen sa...

Nu blir jag väldigt sugen på att läsa fin bok! Alltså det var jag ju redan innan, men jag hade inte fattat att den varvar dåtid med nutid. Mycket bra och rätt i tiden. Får jag frÅga om du själv har förlorat din mor i olycka..?

Tredje stycket: är katastrof på ingång eller på gång? Måste starta ni hemsida för min bok inom kort så att jag oxå kan få feedback innan den trycks. Med risk för att man får så många åsikter att man knappt vet hur man ska göra tillslut ;)

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Bra att sugen ökar ytterligare lite! ;)

Nej, jag har kvar min lilla fina mamma i livet, som tur är! Däremot drabbades jag själv av nästan kramp i hjärtat när jag tänkte att min egen dotter inte skulle lära känna mig om jag plötsligt skulle dö innan hon var tillräckligt stor för att minnas mig. Därför skrev jag själv dagbok till henne...

Ska fundera på din tanke på katastorfen där.... Och du har rätt; man blir alldeles yr av allt tyckande! ;)

Mallan sa...

Den låter riktigt spännande! Nu vill jag läsa den - när kommer den uuuuut??:-)

nillas liv på pinnen sa...

Två små petsaker som du kan förkasta om du känner att du fått nog..;)

Jag skulle nog göra om de två första meningarna till en, med ett komma emellan.

Jag skulle också ta bort 'också' som jag tycker är överflödigt mellan 'röjs' och 'hemligheter'.

Annars kanon!

När kan man köpa den? Kanske julläsning?

mockapocka sa...

Den vill jag läsa!

Joanna Björkqvist sa...

Mallan: Tack för din entusiasm - den kommer ut innan jul i alla fall, är planen!

Nilla: Jag hade det som en mening från början, eftersom jag i grunden har ett mycket korrekt språk och inte gillar när meningar börjar med det som uppenbart är bindeord. Men (här busar jag till det igen som du ser!) jag tyckte meningen blev för lång!

Och det där också:t har jag tittat på trettio gånger idag och tagit bort och satt tillbaka! Haha! Känns som om vi tänker rätt lika med språket och det är kul! Jag gillar dina invändningar, eftersom jag har dem själv! ;)

Planen är att den ska ut före jul. Jag siktar på första helgen i december, faktiskt...

Mockapocka: TACK, så glad jag blir! :)

Åsa Hellberg sa...

Åh, vad kul. Lycka till!

Åsa Hellberg sa...

Men jäklars vilken lunta kom jag på nu:)

Susanne P sa...

Du fick iaf mej att vilja läsa vidare.
Och då ska du veta att jag läser inte många böcker per år.
Jag är en sån som alltid läser sista sidan först! Bara för att veta vad som väntar mej genom bokens resa.
Men det blir inte alltid som man tror....
Din bok ska jag absolut läsa!!!!!

Sv. Jag mår mycket, mycket bättre. Det känns bara så bra att få gnälla lite. ;)
Kram

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Tack så mycket - nu börjar det liksom på allvar med boken! Även om min inte alls är självbiografisk, så är den en del av min själ ändå... :)

Susanne: Det låter ju hoppfullt! Då hoppas jag på att du blir en läsare av boken så småningom! ;) Men du är grymt busig som läser slutet så tidigt! Det skulle jag aldrig våga! ;)

Skönt att du mår bättre! :) Kram!

Marina sa...

Eftersom det jag ev. kan tänkas ha synpunkter om, så drar vi et inte en gång till, utan jag säger bara: Kul och lycka till!

Joanna Björkqvist sa...

Marina: Då tackar jag så mycket för det! :)

Hanna Lans sa...

Såhär tycker jag att baksidestexten fungerar bättre än i inlägget innan. Det ska bli så kul att få köpa den! Några till andra i julklapp får det också bli såklart!

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Åh!!!!! Du är bara för snäll och underbar - julklappar! Så gulligt!

Japp, nu är texten bättre och den är faktiskt kortad ytterligare...