Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 7 oktober 2011

Omslagstanke till romanen


Det här blir ett inlägg med många bilder. Jag vill gärna ha lite hav på omslaget till min roman, eftersom Saga Allerlöv, precis som jag själv, lever sitt liv i Onsala vid Kungsbackafjorden. Ovan ser ni originalbilden som jag tog vid strandkanten vid fjorden förra året.

Där har ni de där bladen i förgrunden som jag är så förtjust i. Det ramar ju in så fint.Sedan ändrade jag format, så den blir mer bokmässigt och då blev den inte så dum.Sedan var det ju det här med färgerna. Jag vill inte ha en blå bok. Det känns alldeles för förutsägbart. Hav = blått = trist. Om det inte är IRL, förstås, då är blått hav ljuvligt, såklart. Här ovan har jag dragit i färgerna (va??? Är det sant??? Det som ser SÅÅÅ naturligt ut!!!) och gjorde den mer rosa-röd och mer mättad. Jag gillar den redan där.


Sedan gjorde jag klickade jag på Förstärk färgerna och då blev ju färgerna ännu starkare, men jag vet inte om det blev bättre...Slutligen satsade på att klicka på effekten Antik och det blev inte heller så dumt. Där passade jag även på att redigera bort de två stenarna som låg i vattnet. jag vet inte om det blev bättre eller sämre eller om det rent av kvittar. Anledningen till att jag tog bort dem var att jag inte ville att det skulle se ut som om någon badade i havet. Eller ännu värre, som om det låg ett lik där...

Min tanke är att texten ska vara ljus och mitt namn ska stå överst, där bladen är och titeln snett över sidan i lite skrivstil. Inte så mycket skrivstil att det är svårt att läsa, men lite skrivstil, skulle jag vilja ha.

Till sist funderar jag på att lägga några foton i vänster nederkant. De skulle då inte vara rosa, utan i rätt så normal färgton.

Vad tycker ni lite spontant? Det är bara en första tanke som jag har, så jag tar gärna emot synpunkter!
12 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Jag har just skrivit ett inlägg om omslag som jag har gjort förinställning på tills imornbitti (bloggar aldrig på helgen). Personligen har jag en helt annan stil på framsidor generellt, men jag gillar de där starka färgerna och havet. Bara horisonten rätas upp lite innan eventuellt tryck! :)

Ps. Vad jobbar du med där du kan uppdatera bloggen så ofta? Avis!

Duktiga Tjejen sa...

Ps 2. Alltså jag vet ju att du är journalist, men är du frilans? Kom på att jag faktiskt inte vet.. :)

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga tjejen: Jag tycker att horistonten är rak! Det är ju en fjord, så det är land på andra sidan och landet i sig går ju lite upp och ner, men vattenlinjen är rak, tycker jag.

Japp, jag är frilans numera, så jag styr ju en del själv och lägger just nu en hel del tid på att få klart den där boken... Nästa deadline är på måndag kl 8. Krönika till tisdagens Kungsbacka-Posten - ett stående uppdrag. :)

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga tjejen: Jag var tvungen att gå in i bildprogrammet, där man kan räta upp fotot och kolla med hjälp av deras rutmönster hur horisonten faktiskt ser ut och den är faktiskt helt rak! Det måste vara fastlandet bakom som förvillar dig! :)

Hanna Lans sa...

Jag gillar rosa framsidor, men just när blden är så mörka så tyckte jag faktiskt att det fungerade bättre med det blå. Även om den understa bilden är väldigt vacker, så blev det mer eftertanke med det blå och svarta tycker jag. Vad menar du att du ska ha för foton i nederkant? Kan du inte bara ha en eka på vattnet med två människor som är vända mot varandra? En mammasiluett och en barnsiluett? Eller konturerna på en mamma och ett barn som sitter och lutar sig mot varandra samtidigt som de ser ut över havet?

Anonym sa...

Den sista bilden var BÄST, stenarna bör inte vara med. Jag tycker INTE du ska lägga in foton i vänster nederkant. Bilden är så fin precis som den är!

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Ibland tror jag att du läst boken... Så himla intressant. Jag har nämligen en liknelse åt det hållet i boken...

Men jag tror ändå att det rosa känns roligare. Blått känns så förutsägbart...

Men du kan ha en poäng i att det blir lite mörkt... Ska kolla om jag kan ljusa upp det, faktiskt... Det borde ju gå. :)

Joanna Björkqvist sa...

Helena: Jag tror också det är bra om stenarna är borta - tack!

Men jag tror att det kan bli fint med fotona, faktiskt. Jag ska fundera lite till och återkomma. jag kan inte lösa detta själv i min dator, för jag har inte photoshop, men min man har! :)

Anonym sa...

Jag tycker nog att den sista är bäst. Tänker att det är lite sjuttiotal över den och att det passar boken. Din idé med foton tycker jag är bra...lite fotoalbumsaktigt hade varit fint! Skrivstil känns helt rätt eftersom Sagas mamma skriver för hand! Duktiga du!!!//Anette

Hanna Lans sa...

Jag brukar vara ganska mottaglig till vad folk faktiskt säger när de beskriver något, så när du lite snabbt berättade om boken på Bokmässan, så tyckte jag att ajg såg allt framför mig. Dessutom så k-ä-n-n-e-r jag ju dig så väl. ;)

Joanna Björkqvist sa...

Anette: NUUUU kom din kommnetar ju!!!! Den fanns inte här förut! Håller med dig i allt och du VET ju!:)

Hanna: Jag är faktiskt genuint imponerad av dig och ditt sätt att plocka upp. Som journalist känner jag igen mig, men du är even more skilled - by far! Och oj, så väl du genast känner mig!!! Det tog typ tre sekunder - I like!!!!

Hanna Lans sa...

"Even more skilled" ååhh, nu blev jag sådär rosigt glad. :) Hoppas du får en härlig lördag!