Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 6 oktober 2011

Utsidan är viktig


Jaja, jag vet att det är insidan som är viktigast och så länge den är vacker så duger utsidan alldeles utmärkt. Men nu tänker jag inte på människor i första hand, utan på böcker.

Precis som när jag ska köpa en flaska vin på systemet händer det att jag väljer bok efter framsidan. "Don't judge a book by its cover" heter det ju på engelska, även om vi svenskar oftare säger "Man ska inte döma hunden efter håren", men det är bara delvis sant.

Jag funderar väldigt mycket på hur utsidan ska signalera vad insidan handlar om när det gäller min roman Nära dig. Jag tror att jag har bestämt mig för något åt det rosa hållet, fast mer med dragning åt rött. Absolut inte bebisrosa, trots att boken handlar om en tjej som får en dotter och vi får följa henne under ett år.

Jag har kikat runt lite i mina bokhyllor och det är olika saker jag gillar på olika böcker. Kallentofts böcker  gillar jag för att de är så dramatiska och ser ut som tavlor. Dock lite väl blodiga för min historia, men jag gillar att de är så vackra mitt i allt det hemska.

Stiellis bok tycker jag är supersnygg. Den ser egen och ny ut och det tycker jag om. Kul idé att ringa in rubriken i en tidning och det känns som en skön idéhöjd både på det och att brudparets ögon är precis utanför bild. 

Guos vackra bok i rött och guld avgjorde helt att jag köpte den. Jag blev bara så förtjust i den. Blomrankorna är underbara och den förmedlar något som gör mig nyfiken med sina fikon som hänger och den nakna kvinnan. Så snyggt och fruktsamt, liksom.

Jag gillar också Hosseinis omslag med poetisk natur och så lite blad i förgrunden högst upp. Ni som sett mina egna naturbilder vet att jag själv gärna fotograferar med lite blad i förgrunden här och var.

Att boken handlar om en tjej som får en dotter gör att jag funderar på om jag måste ha med dem på bilden... Det finns ju fler personer i boken med centrala roller och de kanske också borde vara med. Och annat som också är centralt och kanske viktigt att ha med, men som ännu är hemligt.

Inte lätt med alla beslut. Jag vill ju att boken ska förmedla en känsla redan på utsidan...

16 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag faller alltidalltid för böcker med omslag i sepia. Varför?

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Vad kul att du säger det! Jag är ju sjukt hung up on just sepia i mitt bildprogram. Även antikt attraherar mig grymt! Jag gör alltid bilderna på mig i något av de varianterna!

Ändå skulle jag aldrig klä mig i något brunt och vi har inga bruna grejer i hela vårt hem, bortsett från naturliga saker av trä som stolar och så. Inget i brun FÄRG.

http://hannaskrypin.se sa...

Jag väljer inte böcker efter omslag utan efter om handlingen verkar bra. Dock så är det ju alltid trevligt att ha böcker i hyllan som även är estetiskt tilltalande.

nillas liv på pinnen sa...

Kallentofts tycker jag är äcklig, men de andra är fina!

Jag har inte börjat tänka på omslag ännu men det borde väl bli något beige...inte så bra ur försäljningssynpunkt, kanske.

Joanna Björkqvist sa...

Hannafialotta: På sätt och vis håller jag med dig, men det gäller ändå att få syn på den till att börja med och då är det inte dumt med en tilltalande fasad... Och i bokhyllan är det mest ryggen som syns s¨det är viktigt att den är snygg! :=

Nilla: Klart din ska bara beige! Och så någon accentfärg! :)

Mallan sa...

Ja det där är verkligen svårt! Har du skrivit mer än en bok?

Joanna Björkqvist sa...

Mallan: Nope, jag får säga att detta är min första. Fast jag har skrivit sex refuserade barnböcker också! ;)

Anonym sa...

Utsidan på en bok ÄR viktig, ja! Men du... Huvudet i din blogg gör ju att man bara vill snaska på det! Får man ha såna goa bilder??? ;-)

Joanna Björkqvist sa...

Tofflan: Haha! Önskar jag kunde bjuda dig på en pralin! ;)

Anneli Stålberg sa...

Det är verkligen jätteviktigt med framsidan. Jag köper böcker då och då, för framsidans skull. Den ska spegla innehållet på något sätt, och så ska den tilltala ögat.

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Precis så tänker jag med! Den måste ju förmedla en känsla om vad boken ska innehålla och samtidigt vara tilltalande... Hoppas min bok blir fin och klarar det färggranna tryck jag tänkt mig! :)

Marina sa...

Även om jag inte vill tro att jag går efter omslaget, så är det ju ändå det man ser först om man inte har en aning om vad man letar efter, så visst har det betydelse...

Duktiga Tjejen sa...

Har precis funderat på detta för min bok nu i dagarna! Vi har nog dock lite olika smak... Jag gillar oftast retro-utsidor som är tecknade har jag märkt. Får göra ett inlägg med exempel jag med! Och snart får jag nog göra om min blogg till oanonym och döpa om den... Så fort boken skickas på tryck... Visst är det spännande att hålla på?! :)

Camilla sa...

Visst spelar utsidan roll.
Första intrycket,vet du. Det gäller även då man man träffar en bok för första gången :)
Kram på dig!

Joanna Björkqvist sa...

Marina: Precis så tror jag att det är! OM man vet exakt vad man ska ha är det annorlunda, men om man står och ska välja fyra pocket och betala för tre t ex, så kan utsidan avgöra den där sista...

Duktiga Tjejen: Jag tänker spontant på Sara Kadefors omslag, t ex Borta bäst...? Ska bli spännande att se vad du dras till!

Och ja, det är faktiskt jättekul att fundera i dessa härliga banor! Då känns utgivningen så nära! :)

Joanna Björkqvist sa...

Camilla: Håller helt med! Det är exakt så jag tänker! En riktig snygging vill man ju gärna ge en chans - även om det råkar vara en bok! ;) Kram!