Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lördag 16 juli 2011

Årets potatisskörd är avklarad!


Sedan några år tillbaka odlar vi potatis i hinkar på altanen och idag var det äntligen dags att skörda de små läckerheterna.

Flitiga dottern, som var med och planterade sättpotatisarna i våras, ville självklart vara den som skördade och spänningen var stor så fort en ny hink vältes upp.

Någon enstaka potatis som legat för nära hinkens sida och inte varit tillräckligt inbäddad i jord var lite grön, men i övrigt var många både stora och fina.

Allra roligast var den som såg ut som en Ahlgrens bil! Lite kul var det också att se att det kommit frukter även ovan jord. Jag hade ingen aning om att blommorna på plantorna kan bli till gröna, fina frukter. Äta dem tänker vi inte göra, men det var trevligt med en ny upptäckt.

Nu blir det kravodlad färskpotatis, grillad lax och vitvinssås till lunch och jag är redan säker på att det kommer att bli en härlig sommarlunch på altanen.

Det gäller att passa på att sitta ute medan solen är framme. Käre maken har larmat om kommande regn och det låter aldrig lockande...

PS ett par timmar senare:

Potatisen var jättegod - hurra!

2 kommentarer:

Hanna sa...

Härligt med egen potatis! Allt ovan jord är giftigt på plantan, så helt rätt att låta bli de där gröna sakerna.

Joanna Björkqvist sa...

Det var supergott och kändes väldigt lyxigt att äta egen potatis!

Jag kommer ihåg att jag har hört att folk åt blasten när potatisen var ny och blev sjuka, för de visste inte att det var själva potatisen som var det ätbara. Det är ju lätt att förstå, för ofta äter man ju det man ser, inte det man får leta efter i jorden... ;)