Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 14 september 2011

Uppladdning inför Bokmässan


Bokmässan är en av årets verkliga höjdpunkter och jag har troget gått på den år efter år sedan urminnes tider. I början var det inte alls lika stort och uppmärksammat som det är nu för tiden, utan jag kunde strosa runt i lugn och ro utan att behöva tränga mig fram.

Se så fint tidningen blåser upp av sig själv!
Ett par decennier senare är det värsta mingelpartyt med kändisar högt och lågt. Förr var det enbart författare, alltså människor som blivit mer eller mindre kända ansikten för att de skrivit en bok, som var där, förutom vi entusiastiska besökare, förstås. Så är det knappast idag.

Nu är det snarare så att människor har blivit mycket kända och därför skrivit en bok och därmed blivit författare. Eller i alla fall typ författare, för frågan är om man kan kalla Dolph Lundgren och Maria Montazami författare bara för att de gett ut en bok. Jag tror kanske inte ens att de gör anspråk på att tituleras författare. Kanske har de haft en medförfattare också som står bakom huvuddelen av texten.

Även Patrik Sjöberg kommer till bokmässan och inte heller han får väl antas vilja bli kallad författare, även om jag utan att tveka gav hans bok Det du inte såg högsta betyg så snart jag läst ut den. Det var ett samarbete med Markus Lutteman och det kändes verkligen som om Patrik Sjöbergs ande genomgående svävade i texten. Jag kunde riktigt höra honom och läste ut boken på ett par dagar, för att den fångade mitt intresse så.

För min del får vem som helst gärna kalla sig författare, för det är ingen skyddad titel som till exempel läkare eller polis, och jag tycker att ju bredare bokutbud vi har desto flera läsare nås. All läsning är av godo och bidrar till att utveckla ens själ.

Sedan kan jag personligen tycka att det svämmar över lite väl mycket av svenska deckare, för jag är ingen deckarälskare, och att det kan bli på bekostnad av annan litteratur, eftersom förlagen blir så enögda. De vet alltför väl på vilken typ av böcker de tjänar mest pengar och då blir det just den typen av litteratur som vi matas med.

Så gott som varenda en som nämner Camilla Läckbergs säger bestämt att hon skriver kassa böcker med trist språk, men det går inte att blunda för det faktum att hon säljer massor av varenda titel hon ger ut och är en av inte alltför många författare i Sverige som kan leva gott på sitt yrke. Det är ju bara att gratulera henne. Något har hon uppenbarligen som folk vill ha. Och förlaget gläder sig.

Nu sitter jag här och bläddrar i tidningen och försöker pricka in tiderna då jag kan höra de jag allra helst vill lyssna till i de olika montrarna och sedan eventuellt få någon bok signerad.

Dessutom ska jag för första gången försöka träffa några bloggvänner på mässan - det blir nog det mest spännande av allt!
12 kommentarer:

Camilla sa...

Låter som om det kommer att bli en bokmässa du sent ska glömma.
Och träffa bloggvänner också. Gud så kul.
Nu har jag lagt ut awarden som jag fick av dig. Tack än en gång.
Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Camilla: Det är alltid kul, men i år ser jag ovanligt mycket fram emot mässan! Då ska jag titta in hos dig igen - kul att du lagt ut awarden, så jag får se vilka jag ska kika på! :)
Kram!

Fru Gårman sa...

Jag har aldrig varit på bokmässan. Men jag har läst msssor, före olyckan. Nu blir det mer sällan. Läckberg har jag dock aldrig läst. Tro det om du vill! :)

Joanna Björkqvist sa...

Fru Gårman: Jag kikade runt och såg vad som hänt dig. Jag lider verkligen med dig, för barnen och jag har också blivit påkörda bakifrån. Vi stannade som fjärde bil för att en stor tankbil med blinkade orange ljus stod mitt på vägen. Den femte bilen dundrade rakt in i rumpan på oss...

De var fruktansvärt när det hände 2002 och en låååång tid efteråt. Någon gång kanske det blir ett längre inlägg om detta nån gång.

Jag trodde i alla fall aldrig att jag någonsin skulle må så bra som jag gör idag. Idag tänker jag knappt på det och det är fantastiskt. Men jag har nära vänner med svårare skador, som inte lagt sig så som min har gjort, så jag förstår dig alldeles för väl och det gör ont bara av att tänka hur jobbigt det är...

Tänker på dig och hoppas att det någon gång kommer något eller händer något som gör dig lite bättre!

Duktiga Tjejen sa...

Jag vill oxå dit men min kille fyller ju år JUST den 24 sept och detta år självklart jämnt. Nästa år tänker jag åka dit...

Är inte heller något deckarfan, men Johan Theorin diggar jag mycket. Enjoy!

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Så typiskt då! Men då hoppas jag att vi ses nästa år! Kanske som författare med egna böcker att signera???? ;)

Anette sa...

Jag skulle väldigt gärna vilja åka ner till mässan......men blir nog inte så, tyvärr..... =((( Hur går det med din bok? Saga vacker som en saga. ♥

Kramar från ett blåsigt Uppland

Joanna Björkqvist sa...

@nette: Det bästa med Bokmässan är att man alltid får en ny chans nästa år! Då kanske du kan komma! :)

Jo tack, den är verkligen klar nu, den där boken... Dock är jag inte nöjd med titeln... Problemet är bara att jag inte kommer på någon bättre.... Suck....

Kram från ett nästan lika blåsigt Halland

Hanna Lans sa...

Har vi sagt någon tid för träff? Lördag i alla fall va? Kanske kan vi äta lunch tillsammans, eller ta en eftermiddagsfika? Jag tror att Kristina Svensson helst träffas på e.m.

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Jag funderar på att komma upp på fredagen också för att hinna med! Tror jag skrev det hos dig, på din blogg... Vi är ju bjudna på fest i Trollhättan på lördagkvällen och måste lämna mässan senast kl 16, tyvärr...

Vad tror du om fredagen...?

Hanna Lans sa...

Nu har jag skrivit ett inlägg om saken. Jag kommer vara på mässan alla dagar, så jag kan träffas på fredagen också. Men Desirée kan bara på lördagen.

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Okej, tack! Jag ska kika så bestämmer vi något trevligt och kul!