Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 23 september 2011

Bästa Bokmässan ever

Kön var sjukt låååååååååååååååååååååååååååååååååååååång.

Gosh, vad tveksam jag var! Jag var till och med på väg hem! Allt, precis allt, gick emot mig i början, men nu är jag så otroligt glad över att jag inte gav upp utan begav mig till böckernas paradis; Bokmässan i Göteborg.

Det började med att de hade någon form av arkeologisk utgrävning i parkeringshuset, där jag alltid brukar stå. Det var fullständig kalabalik där inne och en underbart rolig p-husvärd lättade sitt hjärta för mig när jag vevade ner rutan och han sa att det var tur att han jobbat inom psykiatrin för här behövde han minsann tålamod. Jag led verkligen med honom denna fredagseftermiddag.

Fredrik Belfrage intervjuar Katerina Janouch
Jag fick parkera i p-huset som ligger bredvid Liseberg och eftersom jag hade tänkt att köpa tre flaskor vin (som presenter på festen vi ska på imorgon kväll) fick jag gå hela vägen till Focushuset, köpa vinet med hjälp av en mycket trevlig kvinna som arbetade där och som rekommenderade godsaker åt mig. Eftersom jag själv inte dricker rödvin har jag ju ingen aning om vad folk vill ha, men hon hjälpte mig snabbt och enkelt och jag var mycket tacksam.

Med påsarna i handen fick jag gå tillbaka till bilen och vid det laget var det totalt kaos på bilfronten och ingen kom framåt trots att det var grönt. Jag lade vinet i bilen och gick mot mässan.

Jag började med entré nummer 2, men där såg det ut att vara så mycket folk, så jag gick till huvudentrén istället. När jag såg kön utanför höll jag på att svimma. Den gick ända till Scandinavium!

Jag gick över vägen för att ta en bild och sedan ringde jag min väninna som skulle ansluta och sa att jag skulle åka hem istället.

På vägen tillbaka mot bilen mötte jag Fredrik Lindström och Henrik Schyffert och jag tänkte att det fick räcka på kändisfronten för idag, för fler än så skulle det inte bli eftersom jag skulle hem. Min väninna blev förstås besviken och jag bestämde mig för att göra ytterligare ett försök med den andra entrén.

Zinat Pirzadeh signerar min bok.
Det visade sig att det rasslade på i ganska rask takt, trots allt, så jag bestämde mig för att gå in.

Väl där inne letade jag som en galning efter Hanna Lans. Jösses, vad jag letade! Fram och tillbaka gick jag och kikade, men jag såg ingen Hanna någonstans och jag blev alldeles yr och deppig.

För att trösta mig lite letade jag upp Boktipset.se som jag tycker är så grymt bra och det var riktigt trevligt att se tjejerna som jobbade där, för vi har haft en del kontakt och det är alltid lika trevligt. Boktipset är en kanonsajt som berättar vilket betyg jag förväntas ge till en viss bok utifrån vad jag själv sagt om andra böcker och det är guld värt när man velar vilken bok man ska läsa.

När min kära väninna äntligen dök upp kändes livet roligare och vi satte oss vid Piratförlagets monter och lyssnade på Katerina Janouch och Zinat Pirzadeh, som jag nästan satt bredvid igår på Debatt i TV-huset.

Katerina är alltid en favorit och fast jag hört henne massor av gånger är det alltid lika roligt.

Jag hade dock inte räknat med att bli så berörd som jag blev av Zinat. Hon började själv nästan att gråta när hon pratade om episoder ur sin bok och blev alldeles tyst. Mina ögon tårades direkt och jag bestämde mig genast för att köpa hennes bok, som har det underbart vackra namnet Fjäril i koppel.

Morgan Larsson med mitt ANDRA
exemplar av boken!
När jag kom för att få den signerad berättade jag att vi setts dagen innan och då sträckte hon genast ut handen och tog min hand i sin. Hon var otroligt varm och hjärtlig och jag ser mycket fram emot att få läsa hennes bok.

Efter att han spankulerat runt ytterligare någon timme var vi tillbaka i Piratförlagets monter och satte oss för att höra Alex Schulman bli intervjuad av Fredrik Belfrage. Pratstunden hade just inletts när jag såg Morgan Larsson i förlagets monter. Morgan Larsson!

Mannen som fått mig att skratta och le och känna mig tillbakakastad rakt in i det ljuva 80-talet! Mannen bakom Radhusdisco, som är en bok att bli kär i!

Jag ville bara rusa från min stol, så Morgan inte skulle hinna försvinna, men sansade mig och så fort intervjun var klar smet jag raskt förbi allihop och trängde mig fram till Morgan. Då stod han och pratade med Malin Wollin, som jag också gillar och vars blogg jag kommenterar då och då.

Jag är så glad över min fina hälsning!
Jag avbröt allt, det var ändå Malins tur att grillas av Belfrage, och berättade för Morgan hur otroligt mycket jag tyckte om hans bok och att jag också var från Trollhättan (så gott som i alla fall) och kände igen varenda detalj han skrivit om. Han blev jätteglad!

Och sedan pratade vi massor om folk från stan och vem som lurat in honom på en solarietävling (naturligtvis visste jag vem hon var när han sa hennes förnamn!) och annat kul. Det var så superkul att få berätta för honom att jag blev så förtjust i söte Morris, hans karaktär, och i hans sätt att skriva!

Jag hade redan hans bok, men eftersom den var osignerad köpte jag en till! Med en hälsning! Då förstod han verkligen hur mycket jag gillade den, för nu har jag två!

Knappt hade jag betalat, jag stod faktiskt fortfarande och fipplade med plånboken, när Hanna Lans dök upp! Hon kände igen mig! Jag blev så glad!

Vi pratade på i superhastighet, för vi skulle båda iväg på andra grejer, men jag blev så vansinnigt nöjd med att jag hittade henne, eller rättare sagt så överlycklig över att hon hittade mig, att vi babblade på jättelänge i alla fall.

När jag och min väninna lämnade mässan för idag gjorde vi det som mycket nöjda och glada bokslukare.

Och det allra bästa är jag ska dit igen imorgon igen!

6 kommentarer:

Mallan sa...

Härligt!

Joanna Björkqvist sa...

Mallan. Jaaaa! Verkligen!!!! :)

Hanna Lans sa...

Jag pratar tyvärr alltid i superhastighet ... Jag ska försöka tya mig imorgon. ;)

(Flera gånger har folk tittat på mig alldeles fascinerat när jag pratat och sagt att "shit, jag har aldrig hört någon prata så fort, och ändå hör jag precis alla ord." HAHAHa! Men som sagt, jag ska försöka bättra mig så jag inte stressar sönder min omvärld.)

Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Vi var ju lite lika där! Jag gillar tempo! Det ska bli så kul att ses igen imorgon!

Kram!

Unknown sa...

Åh, Morgan Larsson! Radhusdisco är en av mina absoluta faoriter. Såå mycket igenkänning! Och jag som egentligen skulle ha gått dit igår igen men bråkande leder satte stopp för det... Kan ju bara hoppas på att han kanske är där i morgon igen...

Anonym sa...

Åh, jag hoppas så att jag kommer iväg jag också. Har bestämt träff med dottern för att gå på Bokmässan imorgon men just nu sitter jag här och huttrar och fryser och hostar. Men det kanske är borta imorgon. Hoppas jag...