Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 22 september 2011

Om litteraturkritik i Debatt


Som jag avslöjade redan igår kommer jag att vara med i det direktsända TV-programmet Debatt ikväll klockan 22.00. Det sänds från TV-huset i Göteborg och kommer ikväll att handla om kritikerbråk, tyst diplomati och hotellet som härmar Idol när de ska anställa. För den som inte har möjlighet att se programmet finns alltid SVT Play.

Författaren Håkan Nesser, kultur- och nöjeschefen Marita Johansen, Thomas Bodström och komikern Zinat Pirzadeh är gäster och bokcirkeltjejerna och jag är inbjudna till den delen som handlar om kritikerbråk.

Det är ju ett känt faktum sedan länge att kritiker tycker en sak och den stora massan ofta en annan. Åtminstone är det sällan så att de böcker som kritikerna hyllar mest är de som säljer bäst. Tvärtom sågas exempelvis Camilla Läckbergs böcker så gott som alltid och ändå säljer hon hysteriskt många böcker. Och inte bara i Sverige utan i hela Europa.

Uppenbarligen är det något hon har eftersom folk fortsätter att köpa hennes böcker. Om hon sålt gigantiska upplagor av sin debutbok och sedan inget av uppföljarna hade det varit en sak, men folk fortsätter att köpa bok efter bok, så även om jag själv inte är förtjust i hennes böcker, eller deckare i allmänhet för den delen, så måste man ändå säga att hon är rätt imponerande.

Eller väldigt imponerande. Hon har förvaltat sitt varumärke på ett exemplariskt sätt. Till och med statsminister Fredrik Reinfeldt gick ju ut i somras och berättade att han läst fyra böcker av Läckberg under sin semester. Han mötte en hel del kritik för det för är det verkligen vettigt att en statsminister läser den typen av litteratur?

Ja, ropar jag, det är mycket vettigt! Det ingår nästan i allmänbildningen att ha läst Läckberg nu för tiden, eftersom hon är en sån storsäljande författare och den som inte läst henne har knappast rätt att ha åsikter om hennes böcker. Jag blir väldigt trött på folk som gnäller på henne utan att ha läst ett enda ord.

Själv har jag läst de tre första böckerna och det räckte för mig. Jag har det gemensamt med Reinfeldt att jag också läste dem under semestern och det var precis lagom ansträngande. Efter tre var jag dock nöjd.

Jag har en annan tanke om Läckbergs enorma framgångar och vad det lett till, men förhoppningsvis får jag chansen att säga det ikväll, så det skriver jag inte nu...

Alla bilder är tagna från SVT hemsida från 17 september.
Håkan Nesser har varit inblandad i ett intressant kritikerbråk med Marita Johansen, kultur och nöjeschef på Nerikes Allehanda och båda kommer till debatt ikväll. Det började med en sval recension av Nessers senaste bok Himmel över London och då skickade Nesser ett mejl med den kärnfulla frågan "Är det jag som inte kan skriva eller du som inte kan läsa?"

När Johansen valde att publicera frågan tillsammans med sitt svar på nätet blev det en mycket intressant och hetsig ordväxling där Nesser ansåg att han skickat mejlet privat och att det därför inte borde ha publicerats.

I min värld är det självklart att en författare som skriver i sin yrkesroll till en recensent i sin yrkesroll på hennes jobbmejl inte har skrivit ett privat mejl.

Det påminner om Ulf Lundells brev till recensenten Karolina Ramqvist, där han surnade till efter en negativ recension. När Ramqvist publicerade hans brev i boken Fittstim hävdade han att han ägde upphovsrätten till brevet och att det därför inte fick publiceras utan hans medgivande.

Jag tror att det kommer att bli en mycket spännande kväll och jag hoppas att jag kommer att kunna säga något hyfsat klokt i alla fall...

11 kommentarer:

Åsa sa...

Ooohh! Då måste jag se det när vi e hemma nästa vecka :)
Spännande å få se dig på riktigt, du varma fina person
Kram Åsa

Tankar vid midnatt sa...

Mycket intressant ämne. Ska definitivt se programmet på SvtPlay.
Eftersom jag är en läslus från min barndom så läser jag i stort sett det mesta även om jag inte gillar allt. Kalla det verklighetsflykt vilket är min teori varför författare som CL lyckas. Kvinnor och män i min ålder är oftast mycket köpstarka och behöver ofta en bok som tar dem bort från deras egen grå vardag. Sen har de svenska deckarförfattarna en annan fördel, för jag tror att vi gillar igenkänningsfaktorn tex jag har varit i Fjällbacka och det gör bokens scenarie intressant. Lycka till i kväll!

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Tack snälla du för dina fina ord! Så glad jag blir! Hoppas det går bra alltihop! Kram!

Tankar vid midnatt: Jag tror faktiskt att du har en poäng med att vi är köpstarka kvinnor och det märks ju också på att försäljningen av böcker generellt har ökat. Vi köper fler och kan kosta på oss en och annan Läckberg - det är liksom inget stort beslut alls, utan vi tar några stycken och hon bjuder på underhållning. Tack för lyckönskningar! :)

tecknartina sa...

Lycka till ikväll Joanna!
...bland ord, böcker och språk är du verkligen på "mammas gata"
varm höstkram fr Tina på Ön

Joanna Björkqvist sa...

Tecknartina: Tack, så mycket! Det ska bli kul i alla fall! Varm höstkram!

Duktiga Tjejen sa...

Gud så spännande!! Sätter larmet på mobilen kl.22.

Ps. Jag har inte läst något av Läckberg, men jag känner mig ganska allmänbildad på litteraturfronten ändå.

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Praktiskt med larm! ;)

Klart du är allmänbildad ändå, jag slängde in ett "nästan" för säkerhet skull i meningen, så jag inte skulle trampa någon på tårna. Däremot hoppas jag att du inte är en av dem som då säger hur mycket du haaaatar Läckbergs böcker, för det kan jag aldrig förstå att folk kan göra utan att ha läst dem... Är det då utsidan de hatar? ;)

Hanna Lans sa...

Åh, Nesser, min favorit! (Fast jag tycker han har fel här, men som författare är han briljant tycker jag.)

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Då skulle ju DU varit med ikväll!!!! Så typiskt!

nillas liv på pinnen sa...

Du borde ha en interesting-ruta! Då hade jag verkligen klickat den. =)

Joanna Björkqvist sa...

Nilla: Jag har faktiskt försökt att lägga in en sådan, men det funkar inte! Jag kunde välja lite olika saker som t ex KUL eller INTRESSANT och jag valde tre grejer. Men de syns ju inte?

När jag kollar Blogger så står det att jag använder dem redan... Öh?

Det gör jag ju inte eftersom de inte syns... Allt annat jag klickat på syns ju, så detta är obegripligt...

Kan du lösa detta så ska jag skriva på din blogg att du är ett tekniskt geni! ;)