Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 23 september 2011

Joanna - känd från TV

Bilden är tagen mitt i pratet på SVT Play...

Det blev en både kul och intressant kväll på SVT igår och jag hade väldigt svårt att varva ner och komma till ro efteråt, så det har blivit väldigt lite sömn i natt. Bara ungefär tre timmar...

Vi hade bestämt att jag skulle plocka upp två bokcirkeltjejer som bor i närheten, så vi skulle få sällskap in till TV-huset på Lindholmen, men när klockan började närma sig erbjöd sig en av tjejerna att ta bilen till mig, för att jag skulle slippa omvägen och så fick det bli.

Så snart hon kommit satte vi oss i bilen och åkte vidare till nästa tjej. Jag som har jobbat på SVT var inte alls lika uppjagad som de andra, men det är klart att det pirrade lite, för jag är inte van att vara framför kameran, utan bakom.

Belinda Olsson har också en bokcirkel fick vi veta!
De andra tjejerna sa flera gånger att de ville åka hem igen och att de inte ville prata på TV, men jag som vet hur kloka de är lugnade dem med att om de nu fick chansen att säga något skulle det gå alldeles utmärkt bra.

Vi hittade fram till SVT och sammanstrålade med ytterligare en tjej ur vår bokcirkel och en annan tjej som har en annan cirkel och är väldigt pratsam och orädd.

När vi kom in i TV-studion såg vi att vi hade fått fina platser och jag hamnade dessutom tjusigt nog bredvid en av huvudpersonerna, Marita Johansen, kultur- och nöjeschef på Nerikes Allehanda, och den som gjort mejlväxlingen med Håkan Nesser offentlig på sin blogg.

Marita Johansen var klok, välformulerad
och trevlig att prata med.
Programmet inleddes med en debatt kring att ha Idolliknande auditions för att hitta rätt personer till Clarion Hotel och man kan ha tusen åsikter om det är en bra metod, men jag tycker att den ansvariga Ulrika Rosén skötte sig utmärkt och hade bra argument för sin metod att hitta nya människor att anställa.

Därefter var det dags för kritikerbråket, som det har kallats. Marita Johansen skrev i somras en lite sval recension där hon framför allt kritiserade slutet i Håkan Nessers senaste bok Himmel över London och det fick honom att reagera och undra om det var hon som inte kunde läsa eller han som kunde kunde skriva.

Precis som jag tyckt när jag läst både mejl och annat på hennes blogg var hon väldigt välformulerad och klok även här och det var kul att få träffa henne IRL. Vi passade på att prata med henne efteråt också och hade en alldeles egen liten debatt där vi pratade om kritikernas roll och att de skriver för läsarna och inte för författarna. Mycket intressant och mycket givande.

Håkan Nesser eftersnackar
Trevligt nog skrev Marita om oss och vårt samtal på bloggen sedan och jag håller med henne om att vi inte riktigt fick chansen att komma till tals ordentligt. Vi hade och har massor av åsikter, men det var svårt att slåss om utrymmet och jag var den enda som lyckades klämma in en eller möjligen två meningar. Mitt inlägg i debatten kommer 28.55 in i Debatt.

När jag pratat klart vände sig Nina Lekander, från Expressen, om och sa att det var bra sagt! Då blev jag glad!

De andra bokcirkeltjejerna sa ingenting, även om en viftade och försökte ge sig in i debatten.

Thomas Bodström avslutade kvällen med att ta ställning för den svenska journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea i hela tio år. Bodström tycker att det är dags att ta till juridiken och inte förlita sig på den tysta diplomatin länge. Det är lätt att hålla med honom. Fast jag tycker nog att det borde gjorts för ungefär nio år sedan.

Eftersnacket med Marita var som sagt en fin avrundning på Debattkvällen och när vi boktjejer åkte hem tillsammans,  fyra kvittrande flickor i samma bil, var vi alla både nöjda och glada, trots att det inte blev så mycket sagt som vi hade hoppats på.

När jag hade släppt av alla flickorna vid sina hem och skulle parkera bilen på vår uppfart såg jag en svart bil stå utanför vårt hus. Jag tyckte att det var väldigt konstigt, för vi hade ju inga gäster hemma.

Då slog det mig att tjejen som jag släppte av sist hade kommit till mig i bil några timmar tidigare. Så kan det gå när man är så uppe i varv efter en intensiv TV-kväll. Jag försökte ringa henne direkt, men eftersom hon stängt av mobilen inför TV-inspelningen gick hon inte att nå. Hon får ta en morgonpromenad och hämta bilen istället...


11 kommentarer:

tecknartina sa...

Hetsig och intressant debatt!
Du gjorde ett snabbt och bra inlägg,
det behövs också någon som Nina Lekander som vågar dra iväg debatten ,så det inte blir för mycket "stryka medhårs" mellan de välkända författarna. Kul!
..framför TV satt Lasse & Tina, stor kram fr oss båda

Joanna Björkqvist sa...

Tina: Ja, det blev lite hetsigt och laddat och de tär ju lite kul när det blir så också! Håller med om att man måste våga ta ställning och tycka till, både när man recenserar och när man debatterar.

Tack för snälla ord om mitt pyttelilla inlägg! :)

Kram till er båda, fina tv-tittare!

Hanna Lans sa...

Från och med nu heter du "Snygg-Joanna". :)

Jag tyckte Nina L blev lite pinsam när hon flera gånger började prata om pengar. Jag tyckte Håkan N förde tillbaka det till ämnet på ett bra sätt.

Ses vi dag tro?

Maria Engelwinge sa...

Jag satt klistrad och när du var i rutan nöp jag min man i armen och sa: Titta!!! Där är min kompis! Visst är hon vacker? Och så är hon jättesnäll och gillar mig! *fniss*
Kram!!!

Anonym sa...

Det var roligt att se dig på tv även om du inte fick så mycket "prattid". :-)

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Du är ju för söt och snäll! Och rolig! Jag passar på att tacka så mycket och suga åt mig, när jag har chansen! ;)

Det var lite synd med Nina Lekander, för jag gillar verkligen henne. Här blev det dock lite mycket...

Oh ja, jag kommer till dig! :)

Joanna Björkqvist sa...

Maria: Vilken underbar kommentar - du är så härlig! Inte undra på att jag gillar dig! Och snäll är du! Jag tackar mjukas och rodnar...

Kram!!!

Helena: Kul att du såg mig! Det blev mycket mindre av oss än jag (och teamet bakom!) hade tänkt, men det var i alla fall kul att få vara med lite grann! :)

Duktiga Tjejen sa...

Monki och jag låg i sängen och kollade, hurra! Det var ett spännande debattprogram. Kan tänka mig att de andra bokcirkeltjejerna är lite avis på att det bara var du som fick chansen att prata ;)

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen : Kul att ni såg det! :) Resten av gänget blev uppdelat i två delar; de som var lättade över att slippa prata och de som tyckte det var tråkigt att inte få säga något!

Camilla sa...

Men vad ser jag. Vad har jag missat?
Ska genast gå in på svt play och se om jag kan få se dig där.
Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Camilla: Antar att du hittat mig nu - om du hunnit leta! ;) Kram!