Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 11 september 2011

Jag var där 11 september

Snygg bildvinkel - här står jag vid det ena tornet och det andra
lutar sig in för att också komma med på bilden...

Det var före digitalkamerans tid, så jag kan inte säga exakt när bilderna här är tagna, men vi var i New York den 7-15 september, så sannolikheten att någon av dessa tre bilder är tagen just den 11 september är mycket stor.

Och vi var definitivt i stan den 11 september. Nygifta och lyckliga.

Som tur var stämmer inte året med det man mest förknippar 9/11 med. Vi var där den 11 september, men inte 2001, utan 1997. Vi slapp uppleva det fasansfulla när två flygplan körde rakt in i tvillingtornen World Trade Center på plats.

Tornen i bakgrunden och jag på en båt...
Jag satt istället hemma i fåtöljen när det hände och tittade på TV medan jag ammade min lille son som var nyfödd. Plötsligt såg jag det andra planet köra rätt in i tornet och bilda ett enormt eldmoln. Det rök redan från det första tornet.

Jag bara gapade. Jag kunde inte förstå vad jag såg. Om och om igen spelades bilderna upp, för att göra det obegripliga mer greppbart. Det var fasansfullt och jag tänkte på alla de människor som måste ha dött omedelbart och alla dem som ännu inte var döda, men måste förstått att de var bortom all räddning.

Jag grät och tänkte på världen och mina små barn. Dottern hade fyllt två år åtta dagar tidigare och vid min barm låg en sju veckor gammal bebis. I vilken värld skulle dessa små människor få växa upp? En värld full av våld? Av terrorism? Hur skulle jag som mamma kunna skydda dem ifrån all världens uppenbara ondska?

Det var fruktansvärt och ångestladdat.

Måtte vi aldrig få uppleva något liknande igen...


4 kommentarer:

ansepanse sa...

visst var det fasansfullt, först när jag läste trodde jag ju att ni var där samma år men....
världen har tyvärr blivit hårdare, tänk bara vad som hände i Norge
kramar

Fru Gårman sa...

Jag vill dit. Nån gång kanske. Tur att ni inte var där 2001.

Hanna Lans sa...

Nu syns mitt hus alldeles utmärkt! Du ser det med rött tegel till vänster om tornen? Det som skymmer WFC lite? Alltså där de kortare tornen står till vänster om de höga? Det i rött tegel med lite spetsigt tak?

I alla fall. Jag skriver såklart också ett inlägg idag om 11 september.

Joanna Björkqvist sa...

ansepanse: Ja, nog är det hemska saker som händer i världen här och var och hela tiden... Det i Norge var ju fullständigt fruktansvärt...

Kramar!

Fru Gårman: Jag tycker att New York är en helt underbar stad - älskar utbudet och pulsen där! Klart du ska dit någon gång! :)

Hanna: Vad kul att få veta var du bodde! Verkligen mitt i smeten! Ska titta in hos dig och se vad du skriver om dagen också!