Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 13 maj 2012

Vilda och farliga djur


Idag har vi varit på Nordens Ark som specialiserat sig på utrotningshotade djur. Det är en fantastiskt trevlig park och vi hade det mest perfekta väder man kan tänka sig; sol och lagom varmt.


Båda barnen matade djuren med färskt gräs och de var ungefär lika nöjda som djuren över detta.

Vi kom precis när det var lammsläpp och alla ulliga och gulliga små lamm rusade högljutt ut på den grönskande ängen och såg lyckliga och nöja ut tillsammans med sina mammor. Vad de lät! Och så söta de var!

Sedan var det dags att mata den stora amurtigern. Djurskötaren hade hängt upp ett helt koben (inte så trevligt för en ickeköttätare att se hela benet med päls och allt...) i en brandslang och det tog bara några sekunder så hoppade tigern upp och började slita i det med sina kraftiga käkar.


Det är verkligen ett imponerande djur. I det vilda väger en hane ungefär 300 kg, men den här väger bara 200. Det är faktiskt heller inte så lite. Honan i parken såg vi inte idag, men det är en vildfångad tiger och det är ovanligt i djurparkerna så den är väldigt värdefull för avel framöver.Bakgrunden är att den hittades tillsammans med ett syskon endast tre månader gammal och då hade mamman skjutits av en tjuvjägare. En tremånaders tigerunge klarar sig inte själv utan hon fick komma till en djurpark. I Sverige. Det kunde hon aldrig anat när hon föddes på betydligt varmare och sydligare breddgrader.


Den här vackra leoparden låg och slappade i solskenet.


Man kan se hur långa armar man har också. Mina är inte riktigt lika långa som en albatross. Som tur är, kanske.


Och så kan man flytta in i en fågelholk och känna hur det kan vara att vara trångbodd.


Ödlor är ju så söta. Den här showade ordentligt och sprang upp och ner på glasrutan hela tiden.


Grodor är både fascinerande och fina djur, tycker jag. Den här ser nästan konstgjord ut. Och väldigt skum. Som en groda ur en science fiction-film. Ni ser väl hur lurigt den ler? Den ler verkligen.  Jag vara väntade på att den skulle kväka någon cool replik som "So you came after all?" eller kanske "You made a bad choice. A really, really bad choice."De röda pandorna gick fram och tillbaka och de såg ut som levande små gosedjur med sin tjocka fina päls och sin härligt yviga svans. Det fanns två, så vi funderade på att ta hem den ena, för vi har ju ingen. Bättre att dela lite rättvist.


När vi var nöjda med alla vackra djur vi sett på behörigt avstånd och bakom glas eller stängsel gick vi mot utgången. Då såg vi något!


En slingrande livs levande huggorm! Den ringlade sig precis vid våra fötter! Så exotiskt och spännande - vi jublade stort! Som tur var gick den inte till attack.

 Och det gjorde inte vi heller.


12 kommentarer:

Borgmästaren sa...

Härligt väder ser det ut som. Var regn den enda gång jag var där. Blir inspirerad att avlägga ytterligare ett besök där.

Jeanette sa...

Nordens ark är trevligt, men vilken hemsk avslutning med huggormen.
Tack för dina omtänksamma kommentarer hos mig. Man tror knappt att man ska överleva saknaden när någon dör, men på något sätt lyckas man i alla fall. Och ibland kommer den där smärtande saknaden tillbaka, men man lär sig leva med den. Och av alla kommentarer så märker man att man inte är ensam i sin saknad.
Kramar till dig

Fröken Kråknäs på vift sa...

Nordens Ark är en riktig höjdare. Det händer alltid något kul när man är där.

Vi överraskades att årtiondets värsta åskväder när vi var där för många år sedan. Regnet vräkte ner i värsta skyfallsstil. Jag har aldrig varit så blöt varken före eller efter det.

Ha en härlig vecka!
Kram Katarina

Mångmamma sa...

Det finns inte mycket som skrämmer mig - men ormar tillhör de djur jag inte direkt jublar inför!
Fast bilden var riktigt fin, även om jag ryggade till lite inför motivet!

Anneli Stålberg sa...

Oj vad många djur ni har fått se. Nordens ark ligger ju nära vårt sommarställe, men vi har faktiskt aldrig varit där. Det ser ut som om det är dags för det nu :)
Kramar!

Villa Frejas bokblogg sa...

Läskigt med ormar, jag hade skrikigt och sprungit därifrån ;)
Till sommaren planerar vi att åka till Nordens Ark.
Kostade inträdet mycket?
Kram.

Camilla sa...

Vilken dag ni haft.
Häftigt att se på djur så där. Men ormen skulle jag gott kunna hoppat över ;)
Kram!

Bubbel sa...

Vilken härlig dag ni verkar haft (trots ormen) och vilka enormt fina bilder ni tog!:) kram Bubbel

RackarTuss sa...

Skönt att ni fick bra väder medan ni var där :D

Maria sa...

Vilken härlig dag!

Kram

Duktiga Tjejen sa...

Otroligt fina bilder på tigern!

Sandra sa...

Så fint! Dit ska jag också åka någon gång när tid finns!!! Älskar djur!!!