Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lördag 26 mars 2011

Underbar resa till Malmö och Köpenhamn!Äntligen bar det av söderut mot Malmö och Köpenhamn. Väskan var packad, förväntningarna höga och ambitionen god.

Märkligt nog blev allt ännu bättre än jag vågat hoppas på och de små detaljerna att jag fick byta tåg för att vagnarna inte kunde kopplas ihop och att jag kom att bli fem minuter försenad (räknas det ens som försening?) till Malmö fick mig inte alls ur humör.

Första kvällen hos min fina väninna Charlotte bjöd på en fantastiskt god torsk i ugn smaksatt med salvia och citron och det måste jag laga själv framöver, för det var otroligt gott. Vi drack supergott vin och blandade skratt och allvar hela kvällen. Den var underbart att få sitta och prata utan att bli avbrutna och utan att något annat dök upp - vilken lyx.

På fredagsmorgonen tog vi tåget till Köpenhamn och där har Charlotte varit en massa gånger, men för mig var det premiär och det var sannerligen på tiden. Köpenhamn visade sig från en lite kylig och blåsig sida, men duggregnet som vi upplevt i Malmö höll sig tack och lov borta.

Efter ett par timmars härligt strövande på Ströget blev vi smått hungriga och bestämde oss för att fika. Planen var att ta något litet enkelt och äta lunch senare. När vi kom in på The Royal Café såg vi en kladdkaka vi båda kunde tänka oss, men servitrisen visade oss ett bord och gav oss en hel meny, så vi fick raskt styra om våra planer.

Det fanns tre olika smörrebröd på 130 kronor och en kanna te för 70 och det kunde vi inte motstå. Förväntningarna var måttliga på vad som skulle komma in, men när konstverken, för det var verkligen konstverk, kom in häpnande vi båda av förtjusning. De var så vackra att vi inte kunde se oss mätta (!), utan kameran åkte fram innan vi tordes provsmaka och resten av dagen ägnade vi åt att lovprisa dessa fantastiska skapelser.

Allt var helt otroligt vackert och gott och jag önskar att det fanns någon sorts magin jag kunde utföra för att sprida upplevelsen mer än att bara se smörrebröden på bild. Den första bestod av två sorters lax med färskost och pinjenötter på toppen, den andra av rökt makrill med gelé och tomater och den tredje av friterad camenbert med svartvinbärsmarmelad och de var så ljuvliga att vi njöt av varenda tugga.

Efter lunchen tog vi en promenad till Nyhavn och för mig, som varit på Legoland flera gånger, var det kul att se Nyhavn IRL och inte byggd i Lego. Just som vi kom ner sprack molntäcket upp och det var vi glada för. Den svenska flaggan vajade fint i vinden också och man behöver inte åka långt för att det ska kännas lite speciellt att se den svenska flaggan eller stå utanför den svenska ambassaden, som ligger en bit bort.

På vägen hittade vi en marknad där de sålde underbara blommor så gott som gratis och vi grämde oss över att vi inte kunde köpa en massa vackra rosor, för de skulle inte må väl innan vi han hem igen. Det var fullständiga hav av rosor i alla möjliga färger och de kostade endast 20 kronor bunten. Hade jag bott där hade jag köpt rosor flera gånger i veckan!

Vi fick även se Amalienborg, som är det danska kungahusets hem, och det var en enorm borggård och många fler byggnader än jag föreställt mig. Det var omöjligt för mig att gissa i vilket av alla hus de kungliga bor, men för danskarna kanske det är helt självklart.

Efter trevlig shopping och många turistpoäng begav vi oss hemåt och avnjöt en supergod paella och tittade på finalen av Let´s dance. Precis som jag misstänkte stod en blond Andersson från Trollhättan som segrare när kvällen var över.

På lördagsmorgonen begav vi oss ut i Malmö och det var så vackert att se vårblommorna blomma. Vi åt väldigt god lunch utomhus för första gången för i år och vi satt båda och blundade och lät solen värma våra ansikten när vi ätit klart.

Våren är utan tvekan här och jag har haft en sagolik resa söderöver.

2 kommentarer:

Mari-Anne sa...

Du får mig att längta till Köpenhamn. Det är min 2:dra hemstad. Har bott där i 7 år. Mari-Anne

Joanna Björkqvist sa...

Vad trevligt att ha bott där, Mari-Anne! Det är verkligen en härlig och mysig stad!