Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 25 april 2011

Sagolik påskresa till Stockholm


Det är absolut en omöjlighet att sammanfatta vår underbara resa till huvudstaden i ett enda blogginlägg, så det tänker jag inte ens försöka med.

Istället kommer jag de närmaste dagarna att fokusera på något extra trevligt från resan och det dessutom i kronologisk ordning med trevliga bilder som förstärker det skrivna.

Allra först besökte vi min fantastiska svärfarmor som fyllde 100 år i december förra året och det var otroligt fascinerande att se hur pigg hon är, trots sin aktningsvärda ålder. Hon bor fortfarande i eget hus och lagar all mat själv, men var tredje vecka kommer någon och städar lite hos henne. Jag är så glad och tacksam över att mina fina barn har hennes gener!

Först ut när det gäller bilder på resan är Globen, denna magnifika byggnad som är den största i världen av sfäriska byggnader. Vi bodde på hotellet som ligger i anslutning till Globen och det visade sig vara ett alldeles utmärkt trevligt hotell med flexibla lösningar för sovplatserna.

När vi kom in i rummet konstaterade vi att barnen skulle samsas i en smal bäddsoffa och vi förstod genast att det inte skulle vara en ultimat lösning av flera skäl. Dessutom var det otroligt trångt när bäddsoffan var utfälld och bara max 20 cm gångbredd till garderoben.

När vi bad om att få en extrasäng tog det två minuter, så dök en kille upp utanför vår dörr och frågade om vi var nöjda med en extrasäng eller om vi kanske ville ha två. Lätt generad, för man vill ju inte vara till besvär, frågade jag om det var möjligt att få två och han skuttade glatt iväg och kom tillbaka bara några minuter senare med två sängar.

Det betydde att vi kunde fälla ihop soffan, så att den blev just en soffa igen, och samtidigt kunde vi ställa extrasängarna intill väggarna och på så vis på mycket mer utrymme. Vilken grym lösning de fixade på fyra minuter! Otroligt skönt!

Utsikten från hotellfönstret var kanske inte så jättekul, för det såg mest ut som en gigantisk byggarbetsplats och det var det också. Det byggs en ny arena med lats för 30 001 gäster och den där sista gästen är väldigt viktig, för det betyder att man får lov att arrangera UEFA-cuper där.

Morgonen därpå åt vi frukost med utsikt över arenan och det var faktiskt hissnande att sitta så högt upp och titta ner på stolarna och isen. Vi satt precis i mitten på de inglasade sektionerna och hade en grym utsikt över arenan. Faktum är att vår utsikt var så fin att de drog för draperierna den sista dagen, så vi inte skulle tjuvkika på Pippi - ett äventyr på is, som gick av stapeln på kvällen!

Men om frukosten var läskig, så var det inget mot att åka i gondolerna längs Globens utsida. För några veckor sedan läste vi om turister som fastnat i en av gondolerna och fick krypa över till den andra via en stege och det kändes inte direkt lockande, men trots vetskapen om detta bestämde vi oss för att få se Stockholm från ovan.

Lite, lite ryckigt kändes det, men när vi var på toppen hade vi en underbar utsikt över staden och nog var det väldigt vackert i solskenet, trots att jag tidigare varit lite svettig av oro.

Efter åkturen gick vi en guidad tur och vi fick lära oss att det tar 40 år att fylla Globen med vatten om man bara låter en vattenkran stå på.

Dessutom fick vi veta var kungafamiljen sitter när de är på besök. De vill inte ha några nyfikna bakom sig så de sitter precis under en avsats där bland annat fotografer kan stå. Självklart provsatt familjen platserna och på översiktsbilden är det tydligt var kungligheterna sitter.

När Madonna var på besök passade hon på att skriva sin autograf på väggen och självklart är det nu en given anhalt på den guidade turen!

Inga kommentarer: