Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 19 december 2012

Två knäck och limekola


Idag valde söta dottern risgrynsgröt till middag och det kände riktigt julmysigt så här mitt i veckan. När vi ätit upp var klockan redan åtta, för så går det när barnen har aktiviteter så gott som varje kväll. Då var det inte dags att slappa. Nejdå.

Då var det dags att koka två sorters knäck och en sorts kola, tyckte dottern, och det gjorde vi förstås då. Polkagrisknäck och naturell knäck fick det bli. Det kändes lite annorlunda att varken ha hackad mandel utan mandel eller solroskärnor i, men i år kände jag för att göra knäcken riktigt basic för det var många år sedan. Bara någon matsked ströbröd rörde jag ner mot slutet och vi bestämde att vi skulle göra den hård, så man får suga på den istället för att tugga och riskera att tappa plomber.


Limekola är dotterns favorit och därför satsade vi på det. Lime har vi haft i Sverige så länge att det stavas just så fortfarande. Jag kan inte låta bli att undra när vi kommer att skriva lajm. Än så länge ser det förfärligt festligt ut, tycker jag. Mejl är däremot självklart, istället för mail, så inkonsekvensen är helt uppenbar.

Limekolan kokade vi precis lagom mjuk. Kolor tycker inte jag ska kokas för länge, för när de sedan förvaras i kylskåpet blir de i alla fall hårdare än vid kulprovet, så de bör vara ganska mjuka från början. Idag blev de perfekta och var busenkla att klippa i lagom stora bitar med en kökssax.

Nu känns det som om julen kan komma nästan när som helst. Vi är hyfsat redo.


5 kommentarer:

Anneli Stålberg sa...

Jag har fortfarande kolakokandet kvar.
Kram!

Marina sa...

Limekola lät väldigt gott, har aldrig testat, men kunde kanske vara vört ett försök någon gång.

Anonym sa...

Åh, vad gott det ser ut.

Får nog ta mig i kragen nu och fixa lite godis jag också. Ingredienserna är ju hemköpta för längesedan. :)

Maria sa...

Sitter med en mugg kaffe och reser runt i Blogglandia. Önskar dig nu en riktigt fin jul nu. Och simma lugnt.
Kram från Maria

Malla sa...

vi ska äta risgrynsgröt den 23dje, som dagen-för-jul-lunch, det blir gott! :)

p.s jag har kvar knäck sen i fjol...törs man bju på den tro? ;)