Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 18 december 2012

Slutet på en era


I sju och ett halvt år har jag skrivit krönikor i Kungsbacka-Posten varannan tisdag, men nu är det slut med det. Idag publicerades den sista och det är klart att det känns aningen vemodigt, men det var dags att gå vidare, så det känns ändå bra.

Den allra sista krönikan kom att handla om val och jag har aldrig publicerat någon krönika här på bloggen förut och tänker inte publicera hela idag heller, men en bit ur den skulle jag vilja dela med mig av, för jag tycker faktiskt att det är tänkvärda saker inför nästa år och jag tror inte att någon tar illa upp.

Idag är det två veckor kvar tills vi skriver 2013 och vad året kommer att innehålla kan vi inte veta ännu. Det är alla val som vi kommer att göra som ligger till grund för min sista krönika.


Varenda dag ställs vi inför val och tvingas fatta beslut av olika viktighetsgrad. Om vi äter fiskpinnar på tisdag och tacos på fredag är inte direkt livsavgörande. Inte heller spelar det någon större roll om vi reser till Kreta eller Mallorca. Det kvittar verkligen om vi har svarta, vita eller gröna underkläder. Men några av oss kommer att fatta betydligt större beslut än så.

Många tonåringar kommer att bestämma sig för vilken gymnasieutbildning de ska välja, andra personer kommer att bestämma sig för att gifta sig och ytterligare andra kommer att köpa hus, skaffa barn eller kanske säga upp sig från sitt jobb.

De flesta beslut fattar vi själva efter att noggrant ha vägt för- och nackdelar mot varandra, medan andra nästan trillar över oss. Vad väljer vi själva aktivt och vad är en följd av tidigare beslut eller effekter av saker som människor runt omkring oss, snarare än vi själva, har bestämt? Vad väljer vi utifrån våra egna erfarenheter eller tankar om framtiden och vad har ödet på lut åt oss? Finns ens ödet?

Jag kanske väljer tacos före fiskpinnar för att barnen föredrar det och det kan vara så att jag reser till Mallorca för att den resan är billigare än den till Kreta. Likaså kanske jag tar de gröna underkläderna för att de svarta och vita ligger i tvätten. Räknas det då som ett val eller är det bara så som livet råkar bli?

Inför det nya året funderar jag en del kring hur jag ska kunna fylla 2013 med ett spännande innehåll som ger mig energi, innebär utveckling och bringar lycka samtidigt som jag vill vara öppen för vad som råkar komma i min väg. Jag vill, precis som de flesta av oss, känna att det är jag som styr mitt livs skuta lika mycket som jag vill kunna hoppa på ett tåg mot en lockande destination bara för att det verkar trevligt.

Vilka beslut kommer jag att fatta 2013 och vilka beslut kommer att fattas av andra under året, men ha betydelse för mitt liv? Hur många beslut kommer att få betydelse för resten av livet och hur många är glömda redan dagen efter det att de fattades?

Det där ska jag ligga och grubbla på om jag till äventyrs inte kan somna, för det lär ta en stund och är mycket knivigare än att räkna får.
3 kommentarer:

Villa Frejas bokblogg sa...

Jag har alltid oerhört svårt att fatta beslut, stora som små. Gillar mer det spontana då jag inte har chans att känna efter hundra gånger.
Kram.

Marina sa...

Jag skrev faktiskt något väldigt liknande i förra numret av vårt Swea Magazine, om hur det mesta vi gör här i livet är ett val. För det är det ju, och det är inte alltid så lätt att fatta alla beslut, men huvudsaken är att man känner själv att man har gjort ett aktivt val, och förhoppningsvis ett val man är nöjd med.

Jeanette sa...

Har funderat en hel del på varför man gör vissa val.. många val har gjort att jag är där jag är i dag, att jag lever med de jag gör osv. En lite skrämmande tanke att hur hade mitt liv sett ut om jag hade gjort ett annat val när jag var 19 år och ev hade flyttat någon annanstans..
Kram