Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 23 februari 2012

Naturens under - livets mirakel
Dagens fotoutmaning är Nature och jag har hur många vackra naturbilder som helst. Bortsett från barn finns det inget som är mer tacksamt att fotografera. Naturen bjuder nästan alltid på något vackert.

Extra tjusigt är det på våren då vi är utsvultna på blommor och grönska efter en lång och färglös vinter och det är därför jag valt en bild då vårt äppelträd står i full blom mot en klarblå vårhimmel.

Självklart vill jag också passa på att uppmärksamma att kronprinsessparet Victoria och Daniel har fått en liten prinsessa idag. 51 cm lång och 3 280 gram tung var hon, den lilla tronföljaren. Jag gläds med dem och vet att deras redan väldigt speciella liv för alltid är förändrat. Oavsett vilka titlar de redan har är det något alldeles extra att få kallas mamma och pappa.

Jag kan, min glädje till trots, inte låta bli att önska att den lilla sockersmulan fötts till ett mer anonymt liv. Det kan inte vara lätt att födas rakt in i strålkastarljuset med världens blickar på sig redan från början.

Dessutom undrar jag om den lilla prinsessan någonsin kommer att bli statschef i vårt land. Även om kungahuset, enligt undersökningar som görs då och då, är väldigt populärt, trots en och annan skandal, måste jag säga att det är grymt omodernt att på 2000-talet födas till ett ämbete i vår västerländska värld. Det rimmar illa med våra moderna värderingar.

Men det hindrar inte att jag gläds innerligt med de nyblivna föräldrarna, för att få en alldeles egen liten bebis är ett fantastiskt mirakel. 

Nu är frågan vad hon ska heta och det är spännande, för i kungavärlden väljer de ofta namn som kommer från någon äldre släkting. 

Kronprinsessan Victoria har fått sitt namn efter sin farmors mor som hette Victoria. Ett av andranamnen är Alice, efter sin mormor. Kungens egen mor hette Sibylla och det kan möjligen fungera som andranamn, men idag associerar gemene man nog mer till korv än prinsessor när man hör namnet och då känns det inte klockrent, även om det kan föra tankarna till prinskorv och det kan ju inte vara helt fel ...

Mitt tips är att bebisen kommer att få fyra förnamn, eftersom både kungen och kronprinsessan har fyra. Jag tror att de tre andranamnen kommer att bli Kristina (mycket kungligt och prins Daniels mammas andranamn), Renate (drottning Silvias andranamn) och Lilian (efter prins Bertils fru prinsessan Lilian, som jag tror stått Victoria nära).

Tilltalsnamnet är mer klurigt. Min favorit är Märta, efter danskan som var drottning av Sverige 1298-1318, men kanske är ett ä lurigt i vår internationella värld. Lovisa, efter Lovisa som var drottning i Sverige i mitten av 1800-talet, och Lovisa Ulrika som var drottning i mitten av 1700-talet är också en god tippning.

Alice var det mest populära namnet bland alla flickor som föddes i vårt land 2011, men det heter som sagt Victoria själv i andranamn, så det blir nog inte det. Dessutom är det kanske väl vanligt.

Med största sannolikhet kommer hon inte att heta Vanessa, Tindra, Humla eller Metallica i alla fall.

Vad tror ni?
Med en prinsesstårta som jag bakade till vår egen prins när han fyllde
tio år en solig sommardag förra året firar vi lilla prinsessan.


14 kommentarer:

Bubbel sa...

Vilken urtjusig tårta du gjort!:) Själv hoppas jag de följer traditionen och döper lillsessan till Beatrice, Louise eller Kristina som redan finns i släkten...

Lovable sa...

Åh, vilken fin tårta! Så vackert med starka färger! Och vad härligt med babylyckan! Önskar så att jag också får uppleva det en dag. Kram!

Marina sa...

Såg att detta inträffat - har ju tillgång till alla svenska tidningar numer... himla skönt för den lilla att vara lyckligt ovetande om all uppståndelse hon har skapat! när det gäller namn, tror jag inte heller att det blir Ulla-Britt eller Wilma...

Duktiga Tjejen sa...

Jag håller med dig i tankarna om tronföljden. Namnet spekulerar jag däremot inte i, vi jobbar på flitigt med namn för vår egen bebis. Tjejnamn har vi, och troligen killnamn också. Problemet är att Monki inte gillar mellannamn (i Spanien har man ETT namn och därmed basta. Jag själv har tre namn liksom). Jag brukar vara den som får ge med mig faktiskt, så vi kanske har namnen färdiga då. Älskar tjejnamnet som är hemligt! :)

Mycket stilig tårta!

Hanna Lans sa...

Vilken god analys du har gjort! Själv gissar jag vilt på Benedictine eller Eugenia. :)

Anne Jonsson sa...

Vilken vacker tårta, smakade den bara hälften så gott som det ser ut, så är det fantastiskt.
Vi själva har firat tronarvingefödseln med att äta prinsesstårta idag, på finporslinet minsann.
Ska det vara fint så ska det.

Joanna Björkqvist sa...

Bubbel: Fina namn allihop och Beatrice och Louise förstärker dessutom det franska i familjen.

Lovable: Tack så mycket! Barn kan man ju tackålov få på så många sätt, så det får du säkert uppleva! Kram!

Marina: Nej, de namnen tror jag inte heller på!

Duktiga tjejen: Så spännande med namn!!! Ser verkligen fram emot att höra vad ni klurat ut till Mini!

Hanna: Det är ju lite kul med namn tycker jag! Dina förslag är ju väldigt flotta!

Anne: Tack så mycket och jodå, den var faktiskt minst lika god som den såg ut, den där tårtan, måste jag säga! Kul att ni firar - det ska vi också göra ikväll, fast den egentliga anledningen är att en nära väninna till mig fyller år! :)

Västgötskan sa...

Ja, visst är naturen tacksam. Allting kan bli vackert (nästan)! :-))

Ha en fin torsdagkväll.
Kram

Mallan sa...

Så vackert skrivet, detta inlägget var verkligen bra! Jag tippar på att hon kommer att få heta Lovisa och jag har gissat samma som du på hennes andra namn också :-) Kram

Shamrock sa...

Hörde att korven döptes efter kunga-Sibylla i ett försök att få henne mer populär

Joanna Björkqvist sa...

Västgötskan: Jo, så är det! :) Hoppas du också fick en fin kväll!

Mallan: Tack så mycket för positiva ord!!! Så spännande att få veta prinsessans namn imorgon! :) Kram!

Shamrock: Hahaha! Där ser man! Och jag som inte äter kött! :D

Anneli Stålberg sa...

Vilken underbar tårta.
Det är alltid speciellt när ett litet barn är fött, det blir spännande att få veta vilka namn de valt :)
Kram!

Camilla sa...

Det ska bli väldigt spännande att få höra vad hon ska heta.
Hoppas bara att inte att namnet måste "godkännas" först av resten av kungahuset. Måtte Viktoria och Daniel få bestämma själv.
Jo,Kristina lär bli med!
Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Tackar! Ja, barn är ändå alltid mirakel! Och namnen är ju grymt spännande! :) Kram!

Camilla: Jo, jag tror nog att det ska godkännas en hel del där... Hon kommer inte att få heta Metallica! ;) Kram!