Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 6 februari 2012

När coola grabbar fyller 50

Skål, Axl Rose, på 50 årsdagen!

När jag växte upp var det killarna som var några år äldre som var de coolaste. De jämnåriga var inte så dumma de heller, men det var ändå de lite äldre som stod högre på rankingen.

Axl Rose var en otroligt cool kille. Lite kort och inte direkt supersnygg i mina ögon, men extremt begåvad och musikalisk som få. Han hade ett helt eget sätt att sjunga och jag älskade Guns N' Roses från första gången jag hörde dem.

Fortfarande skulle jag lätt placera deras November Rain på en tio-i-topplista över världens bästa låtar genom tiderna. Den är fullständigt underbar. Trots att jag både hört den och sett den tusentals gånger sedan den kom för exakt tjugo år sedan håller den fortfarande för ännu en lyssning.

Det känns väldigt märkligt att konstatera att Axl Rose idag fyller femtio år. 50 år? Va? Han som var det häftigaste som någonsin stått på en scen kan väl omöjligen ha hunnit bli 50 redan?

Inte blir det mer rimligt av att han får sällskap av flera andra supercoola och snygga killar som också fyller jämnt.

I mars är det dags för Jon Bon Jovi att fylla femtio. Jon Bon Jovi som inte bara sjöng fantastiskt bra var ju dessutom skitsnygg. Det tyckte vi alla, skulle jag vilja påstå. Med sitt långa vackra pudelhår var han favoriten och vi föll alla pladask. Att Bon Jovi dessutom levererade underbart smetiga hårdrocksballader gjorde knappast saken sämre. När han sjunger att han kommer att finnas där för oss, hoppades vi så innerligt att det var sant. Han ville vara luften vi andades.

Suck, så våra flickhjärtan slog.

När ryktet om att han klippt sig spreds hade vi vuxit upp en smula, men ändå vågade jag knappt titta på honom, för han var ju så snygg med sina lockar. Min förvåning var faktiskt riktigt stor när jag kunde konstatera att att han inte alls var som Simson. Styrkan satt inte alls i håret. Han var lika snygg, och sjöng självklart fortfarande lika bra, även med kortare hår.

Bed of Roses kom, precis som November Rain 1992, och fortfarande efter tjugo år, tycker jag att videon är  snygg - precis som självaste sångaren. Både November Rain och Bed of Roses har dessutom placerat gitarristen utomhus och så sveper en helikopter omkring och filmar honom medan han river loss sina imponerande gitarrsolon.

När min syster fyllde år en gång bjöd jag med henne på Bon Jovis konsert i Scandinavium och jag antar att jag inte ens behöver nämna att det var en magisk kväll.

Ytterligare en snygging i hårdrocksbranschen fyller femtio och det är Tommy Lee i Mötley Crüe. Sångaren i bandet, Vince Neil, fyllde femtio redan förra året, men av någon anledning tyckte jag att mörkhåriga Tommy Lee var ännu snyggare och coolare än blonda Vince Neil, som jag tyckte såg lite sockersöt ut.

Mötley Crüe var aldrig ett favoritband rent musikmässigt för mig och när jag nu ser videon till Girls, girls, girls kan jag förstå varför. Den är inte min typ av musik och jag får rysningar av alla stripptjejer. Tommy Lee var ändå snygg, så onyanserad var jag inte så jag inte upptäckte det.

En annan snygg grabb som vuxit upp är Tom Cruise. I veckan som gick såg vi Top Gun  på DVD och jag blev förvånad över hur otroligt ung han såg ut. Han var ju några viktiga år äldre än jag redan då, så jag såg honom inte som så ung när jag såg filmen de första gångerna.

Men nu ser han ut som en liten spoling. Helt rynkfri är han och jag undrar nästan om han ens behövt raka sig, så ung ser han ut. Han var 24 år när filmen kom 1986 och låten Take my breath away är också en favorit.

Det känns väldigt konstigt att alla de här coola killarna fyller femtio. De kommer ju alltid att vara de fräcka och coola killarna för mig. Fräcka och coola killar fyller väl inte 50?

De fyller väl 25?7 kommentarer:

Unknown sa...

Va? 50?!? Hur kan det hänga ihop, när dessa killar inte är så himla mycket äldre än mig?

Jag var faktiskt på sverigepremiären av Top Gun i Stockholm och när jag och min kompis kom ut från föreställningen sprang vi direkt till biljettkassan och köpte biljetter till nästa. Och nästa.... Totalt såg vi den åtta gånger på bio. Och nog för att det är en bra film men det var inte enbart handling och häftiga flygscener som lockade... ;-)

Kram

Anonym sa...

Tycker det låter väldigt coolt. Speciellt med tanke på att jag om ca ett år är medlem i den där 50-klubben. ;)

Anneli Stålberg sa...

Även coola killar blir till slut 50 år och de fortsätter vara coola. Det känns häftigt och ganska skönt inför framtiden! Då kan man ju själv ingå i en riktigt cool grupp människor :)
Kramar!

Maria sa...

Ålder är bara en siffra vet du väl ;)
Jag älskar Don´t cry med Gun´s Roses - en av världshistoriens bästa ballader!!

Camilla sa...

Helt otroligt vad gammal dom blir ;)
Tommy Lee ja..det var MIN favorit. Jag älskade Mötley Crüe.
Jag var nere i Stockholm och såg dom.
1985,tror jag att det var.
Girls,girls,girls plattan var mycket sämre än Shout at the Devil,som var för övrigt deras bästa platta,enligt mig.
Kanon bra show,var det i alla fall!
Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Cissa: Vilken underbar historia med Top Gun! Åtta gånger på bio - dyrt!!! Men ändå lite värt det! ;) Kram!

Fruntimret: Det blir säkert utmärkt bra - alternativet är ju inte så lockande, som man brukar säga! ;)

Anneli: En 50-åring idag är ju en helt annan typ av människa än en 50-åring för 100 år sedan... Vi kommer att bli stencoola femtioåringar! ;) Kram!

Maria: Visst är det så! Och jag älskar också den låten!!! Kram!

Camilla: Det var tider det! Och konserter är alltid kul! Kram!

Tankar vid midnatt sa...

Kan bara instämma!