Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 19 februari 2012

Matens himmel och helvete

Skaldjursrisotto med rökt laxoch babyspenat
är en favoriträtt just nu.

Dagens fotoutmaning är Favourite food och jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om mat. Jag älskar god mat. Och jag hatar äcklig mat.

De flesta hatar väl äcklig mat, tänker ni, och jo, så är det förstås, men mitt bekymmer är att så mycket är äckligt. Jag önskar faktiskt att jag var mindre kräsen. Tänk så underbart få jubla åt gatuköksmat. En korv med mos och bostongurka - hurra. Nä, blä, säger jag tyvärr.

Skolmaten, då? Hurra, så gott med kalops. Nä, fy tusan vad äckligt.

Men mormors omvittnad goda söndagsstek, då? Mums! Nä, superblä. Det spelar ingen roll att andra andra slickar sig belåtet om munnen och framhärdar att det smakar ljuvligt. Det smakar äckligt i min kräsna mun.

"Måste jag äta köttet?" brukar min tålmodiga mamma säga var den första meningen jag sa. Sedan fortsatte jag att säga det tills jag var stor nog att välja bort köttet. Tolv år gammal var jag den första på min skola som fick vegetarisk mat, men då åt jag fortfarande lite kött hemma, för att "växa och bli stor och stark".

Ytterligare några år senare slutade jag äta både kött och kyckling helt och hållet och då decimerades snabbt den äckliga maten. Först och främst var det ju kött jag avskydde. Jag ryser när de arma amatörkockarna i Sveriges Mästerkock ska smaka på en gryta för att kunna avgöra vad som finns i den. Det spelar ingen roll att en av Sveriges främsta proffskockar lagat grytan, för så länge den innehåller kött smakar den pyton för mig.

Fortfarande har jag dock kvar mina känsliga smaklökar och jag är ännu en mycket kräsen person. Fast jag äter fisk och skaldjur är det mycket som inte skulle komma över mina läppar. Ostron och musslor är till exempel inga favoriträtter. Inte heller skulle jag äta hajfenssoppa.

Hemma är det alltid jag som lagar maten och då ökar möjligheten att jag ska gilla det. Jag tycker faktiskt om att laga mat och mina vänner säger att det jag lagar smakar gott.

Idag kommer vi att äta lunch någon annanstans än hemma, för vi ska åka på en dagsutflykt för att barnen ska få åka skidor.

Jag undrar redan hur det kommer att smaka ...
10 kommentarer:

Marina sa...

jag är nog inte speciellt kräsen när det gäller mat, utan äter det mesta och smakar väldigt gärna nya spännande rätter - med viss reservation om det är för mystiska ingridienser!

Susanne sa...

Jag äter nog nästan allt, finns några hatobjekt ;)
Ha en fantastisk söndag

anette sa...

Jag tycker att det är fräscht med vegetarianer, önska att jag klev över staketet själv, jag äter väldans lite kött, men älskar fisk och skaldjur.Men vet inte riktigt hur jag ska lägga upp kosten om jag slutar med kött. Jag önskade också att jag kunde äta ägg som en bra näringskälla, men tyvärr så är jag överkänslig mot det.
Är lite känslig med mitt järn som åker ner så lätt om jag äter för dåligt, så det är min enda anledning till att jag inte har gått över helt till vegetariskt.
Önskar dig en skön söndag med härlig skidåkning
kram

Andra intryck sa...

Hehe, dig vågar man inte bjuda på mat ;) Jag älskar också mat, men till skillnad från dig gillar jag även kött.
Hoppas att maten du fick var god =)

Anne Jonsson sa...

Åh vad gott det ser ut. Riktigt gott! Jag är tyvärr alldeles för dålig på att göra mat-sallader...men det är riktigt gott att äta så jag borde kanske ta mig i kragen.
Låter härligt med skidåkning, här hos oss blåser det massor så det blir ingen skidåkning i dag. Men snart så...

Joanna Björkqvist sa...

Önskar jag också var sån...

Joanna Björkqvist sa...

Skönt att vara allätare! Hoppas du också har en fin söndag!

Joanna Björkqvist sa...

Ägg är verkligen perfekt mat, om man tål det förstås. Periodvis äter jag ägg varje dag. Perfekt proteinkälla.

Jag ligger alltid lite lågt på järn, men inte så att det är någon fara, men jag förstår att det kan påverka ditt beslut.

Det blev en riktigt fin söndag och jag hoppas att du också har det!
Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Så kände många av mina vänner förr, när de inte var så vana att laga fisk, men nu för tiden tror jag inte det är så! Som tur är! :)

Jodå, en tonfiskbaguett som var god blev det!

Joanna Björkqvist sa...

Vi hade perfekt skidväder; lite snö och temperatur kring noll. Mycket fin dag!