Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 5 november 2012

Egenutgivning i finrummet


På bilden ser ni några av de egenutgivna böcker som jag har här hemma. Alla har jag ännu inte läst, men de flesta har jag läst med stor behållning. Jag tycker att det finns något kraftfullt och beslutsamt i att  allt fler väljer att ge ut sina böcker själva. Vi står inte bara där och väntar på att tåget ska komma, utan vi bygger hela tåget själva och sen kör vi så det ryker!

Och nu verkar det spännande nog som om egenutgiven litteratur är på väg in i finrummet, som om den faktiskt är på väg att tas på lika stort allvar som den litteratur som de stora etablerade förlagen pumpar ut på marknaden.

Dagens blogginläggAdlibrisbloggen känns modernt, modigt och insiktsfullt. Fredrik som skrivit dagens inlägg har fascinerande siffror på hur många böcker som faktiskt kommer ut i Sverige. Sedan har skrev sitt förra inlägg den 12 oktober, för exakt 24 dagar sedan, har Adlibris fått in hela 1 657 nya svenska böcker i sortimentet. Det är ofattbart många nya titlar, nästan 70 nya per dag, och han uppskattar de egenutgivna bland dessa till ungefär 10 procent. Det betyder att ungefär sju böcker per dag ges ut av egenutgivare i Sverige. En imponerande siffra, tycker jag.

Fredrik skriver att det för bara ett par år sedan ansågs skämmigt att ge ut sin bok själv, för om den inte kom ut på ett etablerat förlag räknades den inte. Men det var då. Nu blåser nya friska vindar in med kraft. Fredrik slår fast att det är ett tecken på initiativkraft att ge ut sina böcker själv och jag kan inte annat än hålla med. Visst är det så!

Fredrik ser ett tydligt trendbrott. Det slutliga beviset för att egenutgivning blivit fullt accepterat är det faktum att det i år har kommit ut fler böcker om hur man ger ut och säljer böcker själv än det har kommit traditionella skrivarhandböcker. Otroligt intressant.

Och där nämner han Förverkliga din bokdröm, som Kristina Svensson och jag skrivit tillsammans och som vi släppte för en dryg månad sedan. Mycket trevligt!

Dessutom är det himla kul att höra så mycket positivt om vår bok. Läsarna blir peppade och det var precis det som var meningen. Det var hela vår tanke när vi skrev boken.

Nu är vi egenutgivare på gång. Ännu fler ska förverkliga sina drömmar om en bok - det ligger helt rätt i tiden.

7 kommentarer:

Mångmamma sa...

Heja, heja!
Ser flera böcker i din trave jag har hemma och läst..

Mallan sa...

Förverkliga din bokdröm.... Ja,du, när ska jag ta tag i det?! ;-) Kram

♥ Carina ♥ sa...

Ett bra trenbrott! Heja och hurra till alla som vågar :)
Kram

Mita sa...

Ja tänk om man skulle våga skriva en bok,för många år sen var jag på G- men sen kom det annat i vägen,och nu önskar jag alla som vågar,vill och törs stort lycka till.
En bok har jag i alla fall läst i den trave du har där. " Nära dig" en underbar bok som man tar till hjärtat.
Kramar**

Anneli Stålberg sa...

Det låter riktigt bra och lovande, härligt!
Kram!

Stina sa...

Vad kul med så många.:-) Kram

Marina sa...

Härligt med modiga människor som vågar ta steget fullt ut!