Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 12 december 2011

Trevliga tankar om Nära dig


Det är så många olika delar i en bokproduktion att det nästan är omöjligt att föreställa sig när man för första gången slår sig ner framför datorn och börjar skriva. Jag trodde det stora arbetet var att skriva boken. Helt enkelt.

Så var det absolut inte. Att skriva boken gick som en dans. Sedan kom det enorma arbetet med att göra den oerhört mycket kortare (i mitt fall fick två tredjedelar plockas bort med hjälp av en skoningslös machete) och samtidigt lägga till känsla/karaktär/smådetaljer som man annars missat när man kapat rubbet och det hela påminde mer om en notis i en dagstidning än en roman, för att allt kändes så kort och sammanfattat.

Att designa framsidan och skriva en slagkraftig baksidestext var också spännande delar som engagerade mig mycket och sedan följde samarbetet med tryckeriet som skulle trycka boken.

Det jag gör nu är att jag säljer in den till butiker och det jobbet är inte det roligaste. Nu har jag haft tur och lyckats få alla jag hälsat på att ta in den, så jag ska faktiskt inte alls klaga, men ändå. Jag är kreatören inte marknadsföraren eller säljaren, så det känns lite tufft.

En trevlig del av romanskrivandet är när boken faktiskt blir läst. Jag brukar säga att den inte är klar innan läsaren lagt sitt filter mellan texten och sig, för det är i det mötet som allt avgörs. I alla fall för just den läsaren. Efter mina nio år med bokcirkeln vet jag hur olika vi tycker, så det är knappast ett facit man får varje gång någon läst boken, men spännande och intressant är det.

Nu har några läst ut Nära dig och det börjar komma in tankar och åsikter och det tycker jag är väldigt trevligt. Jag blev väldigt glad över Hanna Lans ord och hade inte alls tänkt att boken kunde vara givande för pappor att läsa, men suger gärna åt mig av hennes ord. Kul också att Hanna ser mycket av mig i boken, för visserligen är Saga Allerlöv en fiktiv karaktär och jag har sluppit mycket av det hon upplever i boken, men visst har hon många drag av mig.

På förlagets hemsidan finns också några härliga och värmande ord och det gör mig så glad. Läs gärna vad läsarna tycker.

När jag läser dessa ord blir jag lite peppad att ge mig ut till fler butiker och sälja in den, för jag har ju ändå några hundra böcker till att bli av med och innan jul måste det stora arbetet vara gjort, för i januari dras alltid proppen ur ...
12 kommentarer:

Maria sa...

Bara på dem!!

Kram

Sjubarnsmamma sa...

allt har en baksida ;-) Men det blir positivt i slutändan fast det är jobbigt när det sker. På dom bara :-D
Kram o ha en fin dag

Marina sa...

Ja, efter att ha följt dig på din resa, förstår jag att det inte är riktigt klart när sista raden är skriven.

Västgötskan sa...

Intressant att höra hur du upplevt skrivandet och "görandet" av boken.
Hur många sidor skrev du från början? Visste du att du skrev "för mycket" eller trodde du att det fanns möjlighet att få med allt?

Hur många sidor blev boken på till slut? *nyfiken*

Joanna Björkqvist sa...

Maria: Yes! Man måste våga lite, faktiskt... Annars är man ju bara en liten lort, som Skorpan sa...

Smulan: Jag håller tummarna för att du har rätt! ;) Kram!

Marina: Nä, verkligen inte och då börjar dessutom allt det där som är bortom min kontroll! Medan jag skriver är jag boss - det gillar jag! ;)

Västgötskan: Ja du... Det är knappt så jag kan med att skriva det, men boken var ungefär 870 sidor lång från början och NÄÄÄÄ jag hade ingen aning om hur mycket jag skrivit. Eftersom jag skrev på datorn så blev det vanliga A4-sidor automatiskt och jag begrep verkligen inte hur illa det var. För det är klart att det är illa att skriva en bok på nästan 900 sidor, om det inte är ett litterärt storverk med MASSOR av djupt och klokt innehåll.

Till slut landade den på strax under 350 sidor och det var mitt mål. Precis lagom för den här typen av bok.

Duktiga Tjejen sa...

Nu har jag oxå läst ut den..!

min tekopp sa...

Å så spännande det måste vara att skriva en bok, förstår dock att det är en hel del arbete runt det där som man inte har någon aning om. Måste banemej ta och införskaffa din bok, jag blev enormt nyfiken på att läsa den.

Kram

Lisa sa...

Oj, oj! Jag har precis hittat din blogg - idag för att vara exakt - och har därför inte hängt med, men efter att ha läst nu: HÄFTIGT!

Mallan sa...

Bara smid medans järnet är varmt! Kram

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Ska bli intressant att höra vad du tycker till slut!

Min tekopp: Det tycker jag absolut att du ska göra, förstås! :) Kram!

Lisa: Vad trevligt att du hittat hit och japp, det är verkligen ett äventyr allt det här! :)

Mallan: Jo, så det ju faktiskt! :) Kram!

Hanna Lans sa...

Underbara du! Det blir väl fler böcker?

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Du är för härlig! Haha, man kan ju alltid hoppas! :)