Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 22 december 2011

Jullov mot ljusare tider

Söta Alice älskar snö. Men så har hon päls också.
Bilden togs hennes första vinter, 2009.

De senaste dagarna har jag verkligen aktivt tänkt att det är totalt becksvart ute. Om vi inte haft lampor ute skulle man inte kunna se ens tio cm framför sig, så mörkt är det. Jag tänker ofta på de arma krakar som levde här uppe innan elektriciteten kom. Herrejösses, vilket elände.

Tur att det vänder nu. Vinterstolståndet är är ett ljuvligt vackert ord tack vare sin betydelse.

Jag brukar säga att vi alla måste härstamma från ett gäng stollar, för det kan knappast ha varit de klokaste människorna som vandrade omkring i mellaneuropa som en dag begav sig norrut för att utforska världen. Vad tänkte de när det kom hit?

- Här är ju svinkallt och kolsvart - låt oss stanna! Här kommer vi att trivas! Visserligen kan ingenting växa under sådär åtta månader, men vad sjutton, vi odlar rejält under den lilla tiden som det är hyfsat varmt och så sparar vi en massa gammal mat som vi käkar upp under resten av året.

Alltså, Ica fanns ju knappast. Det var inte bara att köpa nytt. Hur tänkte de? Cro magnonmänniskorna kanske inte hade de mesta avancerade tankebanorna, men även på ren instinkt skulle jag dragit söderöver igen.

En före detta arbetskompis och tillika NO-lärare hävdar den exakta motsatsen. Nämligen att vi härstammar från ett gäng ovanligt kloka och begåvade förfäder. Han påstår detta av den enkla anledningen att de aldrig skulle överlevt på våra breddgrader om de inte varit riktigt kluriga och smarta.

Han kan ha en poäng. Det är dessutom mycket roligare att hävda att man har sitt ursprung i en massa smartskallar som vågade upptäcka nya saker och inte var rädd för utmaningar än i galningar som var korkade.

Vilken teori tror ni stämmer bäst?

9 kommentarer:

Marina sa...

Ja ibland kan man fundera på vilket ljushuvud i sällskapet som kom på idén att stanna i den här delen av världen...fast det blev ju rätt bra trots allt! Och framför allt så kan vi ju säga att "nu vänder det" ;)

Anonym sa...

Jag går gärna på kollegans teori. Och sedan är jag av den åsikten att alla årstider har sin charm. Jag skulle nog tröttna lätt annars... :)

Kim M Kimselius sa...

Åkt upp till Norrland eller bara extra mörkt där du bor? Snart vänder det och blir ljusare. Klamra dig fast vid den tanken, det gör jag!
Kram Kim

Bella sa...

Söt bild :) god jul

Duktiga Tjejen sa...

Jag har knappt börjat känns av mörkret och så vänder det igen! Otroligt. Har nog varit för uppe i mina egna sjukdomar för att reflektera över vädret...

Kam bara tacka stollarna som valde Sverige. Och ännu stolligare är kanske vi som stannar kvar, som med några få timmars flyg kan vara i ett varmt land.

Sverige är så himla bra. Blir alltid påmind om det av mina vänner som nästan alla har utländska föräldrar som har tvingats lämna sina länder. Senast igår berättade en iransk vän om hur det är i Iran nu, att hon inte får åka dig med sin fästman eftersom de inte är gifta.. De får inte ens gå bredvid varann. Vem bryr sig om vädret då liksom?

Duktiga Tjejen sa...

Som vanligt kan jag inte skriva från telefonen, suck! Snacka om korrfel;)

Kan tilläggas att jag uppskattar de svenska årstiderna extremt mycket efter att ha bott utomlands oxå! Och samhället i övrigt...

Joanna Björkqvist sa...

Marina: Japp, tur att det blev så bra som det ändå blev och det finns ju en anledning att jag själv inte dragit till ett varmare land med mitt flyttlass...

fruntimmerslivet: Jag tror inte att jag skulle tröttna på värme om det inte konstant var 45 grader, men jag skulle absolut sakna den vackra våren!

Kim: Närå, jag är kvar söder om Göteborg, men vi bor i ett litet samhälle där vi passerar rätt stora åkrar och ängar för att komma till större orter och där är det verkligen kolsvart. Dessutom rev senaste stormen ner elen så vägbelysningen funkar inte överallt och då blir det extra kolsvart. Men snart vänder det ju - hurra! Kram!

Bella: Tack! Och tack detsamma! :)

Duktiga Tjejen: Japp, att Sverige är ett bra land håller jag absolut med om, men det är ju mer VI som gjort det så, kanske inte du och jag direkt personligen i första hand, men jag menar bara att det är konstigt (och beundransvärt!) att de valde att bosätta sig här to start with. DET fascinerar mig. Att vi väljer att bo kvar är inte alls lika märkligt, för vi har det väldigt bra och jag har dessutom all släkt och de allra flesta vänner här i landet. Det avgör mycket... Då betyder inte vädret så mycket - när man har allt annat fint omkring sig!

Åsa Hellberg sa...

De var väl i alla fall överlevare. Det i sig är ju smart.

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Absolut. Överleva är det smartaste man kan göra och ibland även en fantastisk bedrift. :)