Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 16 december 2011

Filmmusik i backarna


Idag kör vi filmmusik i backarna och då menar jag inte i skidbackarna, för det är fortfarande inte ens en lite gnutta snö ute, utan istället fyra behagliga plusgrader.

Jag menar förstås drickabackarna fulla med LP-skrivor som käre maken bar upp ur källaren igår för att spela på vår nya skivspelare.

I perioder har jag köpt mycket filmmusik för jag tycker att just filmmusik ofta passar bra att ha i bakgrunden. Det ger lite skön stämning precis som i filmen.

En del är ju mer än räcka av hitlåtar än stämningsfull bakgrundmusik och utmärkta exempel på det är Saturday Night Fever, Grease och Cocktail. Jösses, vad jag har lyssnat på/dansat till/sjungit med i/älskat dessa låtar!

Inte visste jag när jag köpte The Simpsons Sing the Blues att jag sådär femton år senare skulle få en liten pojke som skulle komma att älska Simpsons på TV och nästan svimma när hans mamma hade en LP-skiva med familjen i källaren.

Det stora blå är en av mina absoluta favoriter när det gäller filmmusik och filmen är ju dessutom så sorglig att den känslan är omöjligt att bli kvitt även om man inte ser bilderna rulla framför ögonen.

Musik är så känslomässigt kopplat till allt möjligt att jag inte riktigt kan bedöma enbart musiken. Särskilt inte om det gått lång tid att den har lagrats i min kropp. När vi såg Grease blev jag fullständigt överväldigad av upplevelsen och den bär jag alltid med mig. Jag har sedan första gången sett den säkert femtio gånger till och kan i princip varenda replik utantill. Klart att musiken då uppfattas som briljant.

Samma sak är det med Betty Blue. Jag blev helt betagen när jag såg filmen första gången och så fort filmmusiken släpptes köpte jag den. Det är den film som gjort störst intryck på mig någonsin och därför brukar jag alltid säga att det är min favoritfilm, men samtidigt är det svårt att veta, för jag har sett massor av fantastiska filmer sedan dess också.

Själva filmen har jag inte alls sett femtio gånger som jag gjorde med Grease, utan kanske tre. Det är en så annorlunda film jämfört med Grease som håller för nästan hur många tittningar som helst för att den är så lättsam och kul. Musiken till Betty Blue har jag däremot spelat minst tusen gånger.

Lyssnar ni ofta på filmmusik? Har ni några spännande favoriter att tipsa om?9 kommentarer:

Maria sa...

Ja jag lyssnar ofta på filmmusik och har faktiskt oxå Simpsonsskivan nånstans i gömmorna!

Tips har jag däremot inga.....

Kram

Villa Frejas bokblogg sa...

Åh så härligt nostalgiskt.
Själv är jag faktiskt fasligt dåliga på att lyssna på musik annat än när jag kör bil.

Marina sa...

Jag är en hopplös musiknostalgiker - kan driva min omgivning till vansinne genom att tala om vad jag gjorde, var jag var osv...

Mallan sa...

NYA skivspelare?!?! Finns de ens fortfarande? Kram :-)

Joanna Björkqvist sa...

Maria: Vad kul att du också gillar filmmusik! :)

Husfrun: Men bilen är inte dum - jag lyssnar också där! :)

Marina: Gosh, vad kul att du är sån!!!! I love preciiiis såna saker!!!

Mallan: Jag svimmade när prylen packades upp, men nu är det tydligen hur retrohipt som helst! ;)

Anonym sa...

Simpson är kanske inget jag lyssnat till direkt, men Grease är absolut outstanding. Kanske mest för att det hör till min/vår generation. Kommer precis ihåg känslan när jag såg den på bion första gången...

Och om allt klaffar nu med PayPal så ska jag ha "Nära dig" hos mig om några dagar. :)

Anneli Stålberg sa...

Jag lyssnar på väldigt mycket filmmusik när jag skriver. Det är perfekt musik för att locka fram orden med :) Kram!

Camilla sa...

Grease, Dirty dancing,Fame...jojo..visst lyssnade jag mycket på filmmusik. Men idag lyssnar jag mest på radion.
Kram på dig!

Joanna Björkqvist sa...

fruntimmerslivet: Grease håller alltid - både som film och som musik! Tänk så otroligt snygga man tyckte att både Sandy och Danny var! :)

Åh, vad kul med boken - tack så mycket! Då kommer den snart i en brevlåda nära dig! ;)

Anneli: Japp, där håller jag med dig! Kram!

Camilla: Periodvis lyssnar jag också mycket på radion, men ibland tröttnar jag, särskilt om de spelar samma gamla låtar om och om igen! Kram!