Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 18 december 2011

Tomteverkstaden avslöjar knep


Kul att ni tyckte att både pepparkakshuset och tomtarna i blogginlägget igår var fina - jag tackar mjukast! Hos Monstermalla pågår just nu en tävling där man kan rösta på det finaste/vackraste/coolaste/mest avancerade pepparkakshuset och jag kan säga att det inte är någon slump att jag inte deltagit med vårt. De som finns där är galet läckra.

Maria undrade hur jag gör tomtarna och det berättar jag gärna, även om leran är slut och jag inte genom bilder kan visa er steg för steg. Att beskriva i text kan nog också funka.

Först och främst måste fimolera införskaffas. Det finns på Panduro och ibland i leksaksaffärer eller hobbyaffärer. Välj de färger ni gillar. Själv brukar jag köpa ett storpack med rött och svart och så små med glittervitt och ansiktsfärg.

Jag brukar alltid göra ett litet gäng, så jag börjar med att rulla små runda bollar som ska användas till huvuden. Gör också små runda näsor som ni trycker fast. Händerna ska också göras nu och även deet är små runda bollar, så gör några sådana.

Sedan mjukar jag upp den röda eller svarta leran genom att knåda den varm i händerna. Sedan gör jag kroppen lite droppformad, så den blir lite knubbigare nertill. När detta är gjort rekommenderar jag en handtvätt med tvål och vatten, för vanligtvis är man nu väldigt färgad i handflatorna och när man ska hantera huvudet så blir kinderna alldeles röda eller svarta beroende på vilken färg man knådat.

Därefter bryter jag av en tandpetare och sticker genom kroppen. Inte så den kommer ut i botten men i alla fall en bra bit ner. En del av tandpetaren ska synas, för det är på den som man sedan försiktigt trycker på huvudet med näsan.

Nu är det dags att rulla små armar, lite tjockare ner till och smala upptill. Det är här som personligheten hos tomten skapas. Sätt fast armarna i en position som ni gillar; viftande, vinkande, med armarna som en barsk tomte vid sidorna - dessa brukar gå åt fortast när jag säljer!

Sedan är det mössans tur att bli till. Ta minst lika mycket lera som till kroppen och rulla så att det blir riktigt smalt på ena kanten men tjockare i andra. Jag brukar göra en liten fördjupning i den tjocka änden med en tandpetare och sedan fixar jag till så att det blir mjukt och fint med fingrarna.

Mössan är det andra som gör personligheten och jag vrider och vänder på den långa luvan så att den blir lite rolig. Ni ser på bilderna hur olika de är.

Här brukar jag kolla om jag behöver tvätta händerna igen, för nu är det dags för den vita glitterleran och den vill man absolut inte förstöra med rosa eller svarta inslag.

Ett gäng änglar som jag gjorde 2009.
Rulla tunna långa korvar som blir till kanten på mössan och som bollar som blir tofsen.

Avslutningsvis är det dags för hår på tomtemor och skägg på tomtefar. Flätorna till morsan gör jag genom att rulla en lagom tjock korv och helt enkelt snurra den lite, så det blir en fin fuskfläta. Farsans skägg görs genom att pressa lera i en vitlökspress, så det blir jämnt och fin. Mycket smidigt system!

Här får man vara lite försiktig och jag brukar klämma fast skäggstråna väldigt varsamt med en tandpetare.

Barnens alster från 2009.
Allra sist ställs alla på bakplåtspapper på en plåt och sedan gräddas de enligt anvisningarna på lerförpackningen. Jag tror att det är 120 grader i ungefär 20 minuter.

När de kommer ut ska de bara svalna. Lätt som en plätt!

Ibland målar jag dit ögon i efterhand, men oftast låter jag luvan sitta så långt ner att ögonen inte syns, för det tycker jag är sött.

Det går att göra allt möjligt med denna lera och vi har genom åren gjort en massa olika saker. barnen brukar göra skålar som de ger bort i julklapp och i dem kan man ha Nonstop eller örhängen till exempel. Perfekta presenter!

Lycka till i tomteverkstaden!


10 kommentarer:

♥ Carina ♥ sa...

Vilka charmiga små skapelser! Pepparkakshuset i förra inlägget var ju också jättefint :)
Ha nu en mysig 4:e advent.
Kram

Lovable sa...

Vilket tålamod! Hatten av!

Åsa Hellberg sa...

Wow, vad fina!

Åsa sa...

Otroligt fina! Du är verkligen en konstnär :) Tack för tipset!
Kraar Åsa

Västgötskan sa...

Helt underbara! :-)

Duktiga Tjejen sa...

Glömde skriva att tomtarna var underbara, var så uppslukad av pepparkakshuset att allt annat bleknade ;)

Maria Engelwinge sa...

Sjukt snyggt!!! Så fort det blir ordning på ekonomin är det jag som köper lera:). Och tack för att du berättade.
Kramis!

Joanna Björkqvist sa...

Carina: Tack så jättemycket för fina ord! Hoppas att du också har en härlig dag! Kram!

Lovable: Lite pilligt är det, men absolut värt det! Tack! :)

Åsa Hellberg: Tusen tack!

Åsa: vad snäll du är - jag tackar mjukast! Kram!

Västgötskan: Tackar tackar!

Duktiga Tjejen: Haha! Det var ju kul! Jag tackar så mycket! :)

Maria: Du får lägga undan scrappandet lite och göra tomtar istället! ;) Kram!

Anneli Stålberg sa...

Vilka helt underbara små tomtar :) Kram!

Bubbel sa...

Vilka fantastiska små skapelser!:)