Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 23 december 2011

Tjusiga snapsvisehäftenRen sprit som inte är smaksatt på något sätt är inte speciellt gott, men det finns en massa smaksatta spritsorter som jag tycker är väldigt goda. Men hur mycket jag än gillar smaken hos snapsarna så gillar jag visorna ännu mer. Det är så härligt och stämningshöjande att sjunga tillsammans. Motvilligt kan jag till och med förstå varför Allsång på Skansen blivit så omåttligt populärt. Det är svårt att vara sur och sjunga samtidigt.

Imorgon på julafton måste vi därför ha några glada sånger. Några favoriter hänger kvar år efter år och några blir nya. I år fick det plats åtta härliga sånger och flera av dem har jultema, men inte alla.

Barnens favorit är Magen brummar som sjungs på Broder Jakobs melodi, för den sjungs i kanon och det är riktigt roligt. Jag brukade allt börja förr, men numera är det kö på att få börja, och efter de två första raderna början nästa från början och så går man laget runt. Det är faktiskt väldigt kul. Eftersom många sjunger samtidigt gör det inte så mycket om någon sjunger lite fel och då känns det alltid mindre dramatiskt.

Denna snapsvisa har vi alltid på midsommar också och det blir en succé varje gång. Alla bjuder på sig själva och skålar för fulla lungor - mycket trevligt!

Som traditionen bjuder har jag fått barnen att illustrera sånghäftena ännu en gång. De är så snälla och ställer upp på mammas påhitt, men så gillar de också när vi sjunger och tycker om när det blir fina häften.

Utan att titta på varandras häften gjorde barnen varsitt med en tomte och ett annat med en julgran. Det tredje blev lite olika, för där lade intressant nog båda barnen in lite humor. Sonen ritade en julklapp och skrev vitsigt "Öppna" under paketet som om man kunde öppna det. Fast han menade förstås att man skulle öppna sånghäftet!

Dottern satsade på modern humor för de initerade och gjorde en travesti på Mange bjuder. "Finns det snaps? Björkqvist bjuder! Köpa sill? Björkqvist bjuder!" motsvarar förstås "Finns det läsk...? Mange bjuder! Köpa häst? Mange bjuder!"

Så där ja, nu börjar förberedelserna att gå mot sitt slut och om ett par timmar kommer mamma, pappa och lilla hunden Alice.

Det blir trevligt!

4 kommentarer:

Västgötskan sa...

Ja, snapsvisorna är verkligen stämningshöjande. Eller upplevs de som stämningshöjande ju fler snapsar man intagit? Hihi! ;-))

God jul (om vi inte hörs innan)!

Bubbel sa...

Ha ha ha - underbart, helt enkelt strålande!:) Skrattade gott år versionen av "hej tomtegubbar", den har jag aldrig hört förr! kram till er alla och tack för ett gott skratt

Vero sa...

Här blir inga snapsvisor och inte heller någon snaps, men jag får väl sjunga ikapp med Uppesittarunderhållningen ikväll eller nåt. :)

Joanna Björkqvist sa...

Västgötskan: Så kan det vara, förstås! ;)

God jul till dig med!

Bubbel: Ni får ta den till sillen och nubben imorgon! :) Kram!

Vero: Vi väntar förstås med snapsen till imorgon, men då ska vi ta en i alla fall! Hoppas du får en mysig kväll! :)