Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 19 december 2011

Ordförrådet byggs påJag misstänkte att jag skulle bli ett lätt offer för Wordfeud i samma stund som jag fick min nya iPhone för ett par veckor sedan och jag hade rätt. Det är alltid trevligt att ha rätt och kunna säga "Vad var det jag sa?", även om det är till sig själv.

Som mest har jag hittills haft 15 matcher på gång och eftersom jag fortfarande är nybörjare, men börjar på lite grepp om det hela, förlorar jag ungefär tre av fyra matcher.

Något jag däremot vinner är ett större ordförråd och det tycker jag är en trevlig bieffekt av spelandet. "Janar" är ett ord som kan ge höga poäng om man lyckas lägga det över de mest poänggivande rutorna. Vad janar betyder hade jag däremot ingen som helst aning om och ändelsen gjorde att det kunde vara både ett substantiv i pluralis eller ett verb i presens. Båda de här påståendena låter lika vettiga i mina öron:

- Men oj så många fina janar! Jag har bara sett en enda jan i hela mitt liv förut och så får jag syn på 28 snygga janar på samma gång! Fantastiskt!

- Nej, jag orkar inte idag. Jag janade i nästan två timmar igår, så idag är det din tur att jana, tycker jag. Du janar dessutom både fortare och bättre än jag gör!

Nog låter båda varianterna tänkbara?

Ibland får jag bara udda bokstäver att bygga ord av.
Som tur är finns SAOL på nätet och där slog jag upp det av ren nyfikenhet. Jag fick veta att det heter en jan och är ett substantiv i brädspel. Man kan också säga janen och janar, vilket jag ju upptäckt via WF.

Det lustiga är att det även är ett oböjligt adjektiv i brädspel, enligt SAOL. Så då kanske den här meningen funkar bra?

- Det är din tur att slå så du kan flytta någon av dina janar. Min ena jan är så jan just nu att jag står över en omgång.

Inte blev det så värst begripligt kanske, men hur ska man annars använda ett oböjligt adjektiv i ett brädspel?

Den uppmärksamma bildbetraktaren kanske lägger märke till det påhittiga ordet som lodrätt involverar det sista a:et i janar.

Ibland orkar man inte med ett enda brädspelsord till, utan man vill bara bege sig till Badhult och koppla av lite. Och sola lite i bara den där behån som finns högst upp till vänster...?

Tyvärr fick jag nobben för detta snygga ord. Nog borde det finnas Badhult någonstans i landet om det nu finns janar?

10 kommentarer:

Marina sa...

Klart det gör - det är väl alldeles uppenbart att det är just i Badhult som de flesta janare bor ;)

Västgötskan sa...

Det är ju exakt det jag bloggade om för ett tag sen. Wordfeud är bara trams. Inga riktiga ord. Allt funkar bara man skriver S på slutet. Och-s...?! :-P

Äh, spela alfapet istället!
Hälsar bakåtsträvande Västgötskan! ;-)

Bubbel sa...

Ha ha ha, vad du är rolig! Men visst har du rätt i att man lär sig lite nytt och öppnar hjärnan en smula så hejja wordfeud. Är grymt imponerad av svägerskan som spelar på spanska med sin dotter som motspelare - där ligger ivarjefall jag i lä...kram!:)

Unknown sa...

Jag har också fastnat rejält i Wordfeudträsket, om jag vaknar på natten måste jag kolla om någon har lagt ett nytt ord... Men! Jag stör mig något enormt på att vissa ord som jag ser som självklara inte finns med i ordlistan och andra, som jag aldrig hört talas om, finns med. Är det hos mig eller ordlistan felet ligger... ;-)

Kram

Maria sa...

Just därför spelar jag INTE Wordfeud....

Jag hade nog blivit duktigt irriterad om jag inte fick godkänt för ord som uppenbarligen ÅR ord om min motspelare fick godkänt för ord som upperbarligen INTE är ord....Risken är att telefonen hade fått lida ;)

Nej jag kommer fortsätta vara medlem i Fru Gårmans "Våga vägra Wordfeud".....

Kram

Åsa sa...

Hahhah du e ju för go!
Kramar Å

Tankar vid midnatt sa...

WF är kul tycker jag, lär mig nytt var dag! Sen är det ju en skön avkoppling precis som att sätta sig för att lösa Suduko eller korsord. Visst är det tokiga ordböjningar men det kunde vara värre...
Vad som är är extra kul att man lär sig motspelarens "tankar" för ett visst mönster i spelsättet visar sig efter ett tag - eller så är det bara jag som övertolkar.
I vilket fall så gillar jag skarpt att spela med dig!!!

Joanna Björkqvist sa...

Marina: Självklart är det så det måste vara! :)

Västgötskan: Fast det är faktiskt kul! Och de där med s på slutet stämmer bara delvis. Jag försökte nämligen med ett s på HÅRIGAS och tänkte typ "Det är de hårigas dag idag" men det funkade minsann inte... Fast det tycker jag borde gå. Och de håriga kanske vill ha en egen dag! :)

Bubbel: Oj, jag skulle inte klara ett enda ord på spanska, däremot har jag funderat på att spela på engelska bara för att testa, för det är ofta som jag vill lägga att engelskt ord. Kram!

Maria: Jag blir faktiskt också irriterad ibland, men generellt är det mest kul att spela, så vänta bara - snart kanske du vill ha dig en match...? ;) Kram!

Åsa: Tack, söta du! :) Kram!

Tankar vid midnatt: Intressant det där - kanske blir det så att man får sitt eget WF-språk så småningom...? Ser du något sådant hos mig ännu? Jag är nog för ny... Jag spelar med en granne och hur jag än för så får han alltid sådär 40 p för alla sina ord medan jag får 10. Han tokvinner hela tiden och skriver de mest märkliga ord...
Och ja, visst har vi väldigt trevligt när vi spelar! :)

Joanna Björkqvist sa...

Cissa: Hoppsan, mitt svar till dig försvann - så skumt! Jag måste ha tryckte fel! Nåja, går ju att skriva en gång till!

Jag håller i alla fall helt med dig om att jag inte alls alltid förstår logiken i vad som är okej på WF! Väldigt skumt är det ibland och då brukar jag också undra vem som har rätt! Oss emellan; Jag tror det är vi! ;)

Kram!

Kati sa...

Hahaha, fick just dagen bästa skratt när jag läste det här inlägget! :)10 poäng.