Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 15 december 2011

Nostalgiskt eller galet?När min man sov på hotell förra veckan fanns det en skivspelare på hotellet. Ni vet en sådan där stor sak som man spelar enorma LP- skivor eller lite mindre singlar på? Med arm? Och skivan snurrar runt runt?

Ni kanske också minns konvoluten? Särskilt de inre var viktiga, för där stod låttexterna. För min egen del började det med Abba och jag satt bokstavligt talat timme efter timme och dag efter dag och sjöng med i texterna så fort det kom en ny platta. "Manni, manni, manni, massbi fanni, inö rischmäs wö" förvandlades plötsligt till det korrekta "Money, money, money, must be funny, in the rich man's world" tack vare konvolutet.

En blekt blondins hjärta av Eva Dahlgren var den sista LP:n jag köpte. Jag njöt av både musiken och de vackra texterna.

Ni minns kanske också kassettbanden? Blandbanden man spelade in med halva låtar från Poporama på P3 och så försökte man kapa Kaj Kindvalls röst så mycket det gick när han plötsligt avbröt? Eller när man spelade in blandband från sina egna plattor och ibland från ett syskons eller en kompis - för att få en schysst mix?

När kassettbanden trasslade sig fixade man det med en blyertspenna och snurrade och snurrade till allt trasslet var infångat igen. Minns ni?

Sedan kom den stora revolutionen CD-skivan. Herrejösses, vilken grej. Nu slapp man vända på skivan när sidan var slut. Sjukt praktiskt. Så gott som en hel timmes musik utan avbrott och liten och behändig var den också.

CD-spelaren ersatte snabbt både skivspelaren och klassettbandspelaren och de förhatliga och skrymmande drickabackarna fullastade med skivor åkte obönhörligen ner i källaren. CD-skivorna fick snyggt plats i bokhyllan och ljudet sprakade inte alls som det gjort när stiftet krafsat omkring på den stora svarta skivan. Vilken underbar musiktid vi gick in i. Bättre än så kunde det väl ändå aldrig någonsin bli?

Jodå. Så klart att allt kan utvecklas ytterligare. För några år sedan kom ju Spotify. Om CD-skivorna var mindre än LP-skivorna, så var ju Spotifys koncept ännu smidigare för här behövdes inga plattor alls. Det var bara att koppla upp sig på nätet och spela sina favoritskivor om och om igen.

Och som om detta inte räckte gick det att göra sina egna listor, fulla av bara den allra bästa musiken. Inte behövde man skynda sig att trycka på paus för att inte få med radiopratarens röst och inte behövde man oroa sig för trassliga band. Inte ens behövde man gå till butiken för att handla, så billigt blev det också. Och ljudet ska vi inte tala om, för om det ibland kunde bli repor på alla de tidigare varianterna, så är det alltid fläckfritt och repfritt på nätet.

Dessutom upplevdes plötsligt den där timmen som CD:n bjöd på som kort, för nu var det inga bekymmer att lägga upp en partylista med sjutton timmars blandad och fullständigt grym musik.

Plötsligt blev det plats för böcker i bokhyllan också, för nu åkte CD-skivorna ner i källaren och blev till sällskap för de andra gamla plattorna.

När man tror att allt är på topp kommer käre maken hem med en stor apparat som han pratar helt lyriskt om. Han blev så inspirerad av den han såg på hotellet att han köpte en sprillans ny spelare som kan spela radio, kassettband, LP-skivor, singlar och CD-skivor. Den ultimata alltiettprylen.

Och nu har drickabackarna, som stått i olika källare beroende på var vi har bott i två decennier, åkt fram igen. Jag kan inte annat än le, för jag trodde att vi så gott som nått toppen av den tekniska musikutvecklingen och så kastas vi tillbaka så här våldsamt i tiden.

Frågan är om det är mer nostalgiskt än galet eller rent av tvärtom?
15 kommentarer:

Jesper sa...

Faktiskt är det så att vinyl är på G tillbaks igen. Och bland audiofilerna har det aldrig varit borta.

Är lite tveksam själv, men vem vet man kanske köper sig en skivspelare snart igen. Har ju oxå lite vinyl i källaren nånstans...

Hanna Lans sa...

Nostalgiskt och inte galet alls! De senaste gångerna jag varit på auktion så har drickabackarna med LP-skivor i gått väldigt dyrt. Väldigt dyrt. Oavsett innehåll. Håll hårt i era dyrpripar!

Shamrock sa...

På LP:ns tid visste jag vad låtarna hette men när CD:n kom visste jag bara att låt nr 7 är bra (men vad låten hette?-ingen aning)

Susanne sa...

Jag minns... Blandbanden inspelade från radion är det roligaste minnet ;)

Anna-Karin Lundin sa...

Åh vad roligt att kunna spela sina gamla skivor och kassettband!! Lyckos dig!! Förutom underbara blandband spelade jag in massor av radioprogrammen Spanarna och På minuten och lyssnade på om och om igen.

Anonym sa...

Jag minns! Tack för påminnelsen. :)
När jag var 10 år spelade jag in musik från radion till kasettband, och det var ett heldagsprojekt att få till ett bra kassettband. Man var tvungen att trycka på paus snabbt för att inte radioprataren skulle komma med. haha, tack för nostalgitrippen :)

Kram

Joanna Björkqvist sa...

Jesper: Men det är ju så grymt opraktiskt! När det finns Spotify! Ska bli intressant att se om du hakar på trenden! :)

Hanna: Jaså, minsann? Där ser man! Då är det bäst att vi behåller dem! :)

Shamrock: Du har en grym poäng där! Vilken skillnad det blev! Håller helt med dig!

Susanne: Det var tider det! :)

Anna-Karin: Vad kul att du lyssnade på den typen av program om och om igen!

Stoffisen: Precis så var det - härliga tider! ;) Kram!

Anneli Stålberg sa...

Blandbandens härliga tid :) Jag och mina kompisar önskade oss en låt på Upp till tretton, som också spelades :) Och spelades in på band hemma hos mig, fast jag vet inte vad det tog vägen. Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Men vad kul! Vilken låt var det? Jag blir ju så nyfiken! Kram!

Duktiga Tjejen sa...

Shit vad mycket som hänt på kort tid... Älskade LP-skivorna och köpte alla madonnas. Och lite Thåström. Läskigt att det inte ens var så länge sedan! Och blandband hade man ju ända in på 2000-talet och så är det HELT borta nu. Nostalgi är fint och jag älskar vinyl!

Ps. Har cd-skivorna framme och några singlar med Madonna oxå.

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Jag har också alla Madonnas! Och några av Thåström i alla fall. Grymma artister!

Nostalgi är inte så dumt ibland, för det ger en bild av ens liv som känns lite gott...

Anna-Karin Lundin sa...

Spanarna och På minuten var mitt sällskap under långa bil- och tågresor. Jag minns även att jag spelade in Macahan på kassettband. :-) Det här var före videon. Ett utmärkt sätt att bli bättre på engelska. Nu tror du kanske att jag var betagen av Luke, men det var revolvermannen Frank Grayson, spelad av Jared Martin, som var/är snyggast i världen.

Joanna Björkqvist sa...

Härligt, Anna-Karin! När jag jobbade som lärare i svenska och engelska rekommenderade jag ALLTID mina elever att se filmer och lyssna på låtar så att de kan allt utantill. Då får de grammatik och uttal helt gratis!

Anneli Stålberg sa...

Det var med Paul Paljett och jag tror att det var låten Guenerina. Jag och mina kompisar tyckte han var SÅ bra och snygg. Vi var på en konsert med honom och vi fick en autograf och blev fotograferade med honom. Hm, jag undrar var det fotot har tagit vägen :D

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Vad kul att det var Paul Paljett! Han var tillsammans med en tjej som bodde något kvarter ifrån oss när jag var liten och en dag cyklade jag nästan på honom! Han kom precis om hörnet och fick hoppa undan!

När jag var 20 jobbade jag ihop med hans mycket trevliga mamma! Jag var lärarvikarie på en skola och hon jobbade som kanslist!

Han har en bror som heter Claes också och han är polis och revystjärna på fritiden - alla fall var han det när jag bodde i Trollhättan! :)