Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 9 december 2011

Men nu så blev det jul!


Eftersom vi åker bort den 28 december och inte återkommer på ett par veckor tyckte käre maken att det var överkurs med en julgran i år. Söta dottern höll inte alls med, för förra året var vi i Australien och åkte redan den 17 december, så då var det verkligen granlöst. När vi nu faktiskt kommer att fira julafton på hemmaplan hjälper en vacker gran till att skapa lite härligt stämning.

Idag kom min snälle svåger hem från Sibirien, där han jobbar ungefär varannan vecka, och han hann inte mer än innanför dörren så ringde hans svägerska, det vill säga jag. Självklart ville jag välkomna honom hem, så det gjorde jag först.

Men det var ju något mer jag ville och det misstänkte han genast. Jag frågade snällt om han hade lust och möjlighet att hjälpa mig att köpa en fin julgran att överraska familjen medan de var på skola och jobb. Det gjorde han så gärna! Han är så snäll så!

Bara ett par minuter senare stod han med sin släpkärra och bil med motorn igång utanför vårt hus. Han knackade på och klev in utan att vänta på att jag skulle öppna och det var ju bra, för jag hade ilat ner i källaren på kvicka fötter, för att leta upp julgransfoten. Jag ropade till honom att komma ner och det gjorde han.

När han såg mig stå där nere och se allmänt förvirrad ut påpekade han att han aldrig själv skulle lagt julgransfoten i källaren, utan hellre i garaget eftersom granen brukar bäras ut med foten kvar. Klokt tänkt, konstaterade jag och gav honom nyckeln medan jag tog på mig stövlarna.

Jag hann inte ens knäppa jackan förrän han kom tillbaka med julgransfoten i ena handen! Jag var så imponerad! Jag kan säga att vårt garage ser helt galet ut, för där ligger en miljon saker huller om buller exakt överallt och det är omöjligt att ens hitta något så stort som en säng där. Typ.

Ändå kommer han triumferande med en liten julgransfot. Han är grym.

Jag bestämde mig väldigt snabbt för vilken gran vi skulle ha, fast jag trodde att den var i minsta laget, trots att det var den största de hade. Det var den absolut inte. När vi kapat 30 cm av den långspretiga toppen blev den helt perfekt och nu har barnen hjälpt till att klä den. Känns bra att vi tog in den redan nu, eftersom den hivas ut redan den 27:e.

Jag älskar handlingskraft - från grantanke till klädd gran på ett par timmar. Nu kan dottern och alla flickorna i hennes klass få lite extra julstämning på festen de ska ha här ikväll. Hon har valt mat och det blir Pasta d'Amore, vilket innebär färsk citronpasta med rökt lax i en ljuvlig citronsås. Så underbart när barnen börjar gilla mer vuxenmat och inte längre vill ha korvåbröd. Receptet redan under fliken Matigare recept ovan.

Nu ska jag sitta och tindra lite mot vår vackra Disneygran.

16 kommentarer:

Åsa ö sa...

Å så skönt att någon mer än jag är så tokig och tar in granen just idag!! Vi åker ju bort över jul dagarna och sedan torsdag innan nyår och en vecka framåt .... Vill hinna njuta av den!!! Nu myser vi med granen!!

Marina sa...

Åh, det ser såå juligt ut! Snart ska jag också få lite jul...på tisdag landar jag i Sverige - då ska det bli jul!

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Vad kul att du också gör det idag! :) Nu myser vi på!

Marina: Den här granen har dessutom rätt färg, inte guldig och så som där du brukar bo! ;) Välkommen hitåt! :)

Åsa ö sa...

Inser hur mycket jag gillar julen och alla tillbehör......
Granen är så stämnings givande!!:)

Susanne sa...

Funderar på att klä vår plastgran imorgon.

Stefan sa...

Ha, ha. Hårt arbete krävs tydligen för att få komma med i bloggen. Vad fin granen blev och fort gick det med. Tur var det nog oxkså att du inte köpte någon utomhusfot, för då hade den garanterat blåst iväg.

Joanna Björkqvist sa...

Åsa: Jaaaa, utan gran är det ingen riktig jul! )

Susanne: Varför ingen "riktig" gran?

Stefan: TACK så mycket, finaste svåger för idag!!!! Yepp, med hårt arbete kan du får vara med varje dag i min blogg! ;) Visst blev den fin?! SÅÅÅ nöjd! Och käre maken var så glad över att slippa alla bestyr! Verkligen tur att vi har den inomhus, annars hade någon granne fått njuta av prakten och det hade inte varit ni för vinden ligger på åt fel håll! ;)

Desirée sa...

Härligt att julen snart är här! Jag ska ut i skogen och leta idag :)

Västgötskan sa...

Passa på att njuta nu i dagarna arton. ;-)
Klart ni får fuska lite om ni ska resa bort! :-D

Joanna Björkqvist sa...

My Myself and I: De småländska skogarna är ju fulla av fina granar!

Västgötskan: Arton dagar är inte illa - jag hade inte räknat på det! Känns som lagom stort fusk! ;)

Susanne P sa...

Det är så härligt med en riktig gran. Det är mycket stämning i att känna doften av den.
Kram

Bubbel sa...

Vilken fin gran! Å recepter lät supergott, det måste testas!:) Hoppas ni får en lyckad fest, kram

Joanna Björkqvist sa...

Susanne P: Håller verkligen med dig! Kram!

Bubbel: Tack så mycket! Och ja, festen blev riktigt lyckad till dotterns stora förtjusning! :) Kram!

Anki sa...

Åh vad vackert och juligt!
Vilken stämningsfull bild!

Kramar!

Joanna Björkqvist sa...

Anki: Ja, nu har vi det så mysigt att vi knappt vill lämna hemmet! ;) Kram!

Anna-Karin Lundin sa...

Vilken vacker julgran!! Mycket stämningsfull bild!!