Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 9 december 2011

Årets julklapp Nära dig


Försäljningen rullar på och ovan ser ni 23 inslagna böcker, som ska bli årets julklapp till de anställda på ett företag i Göteborg. Det var väl en alldeles utmärkt trevlig julklapp!

Att slå in alla böckerna tog minst ett par timmar, men det gjorde jag så gärna så. Jag tycker att det grå pappret och silversnörena blev riktigt stylish, så det känns flott och trevligt på alla sätt. Hoppas de anställda uppskattar boken också. Jag kanske borde skickat med ett frågeformulär de kan fylla i efteråt ...

Anneli funderade igår på genrer på sin blogg och det är intressant, tycker jag. Man kan ju dela in böcker i olika stora genrer och kanske också underkategorier.

När det gäller min egen roman skulle jag i första hand säga att det är en skönlitterär roman, helt enkelt. Andra genrer är spänningsroman (även om de för alla del också kan benämnas som skönlitterära, men det gör man väl inte riktigt nu för tiden...?), biografier, ungdomsböcker, barnböcker och pekböcker.

Då målar jag med den stora genrepenseln.

Om man sedan ska plocka ner det ytterligare blir det intressant. Jag har på baksidan av min bok valt att skriva att det är en feelgoodbok och anledningen till det är att Saga Allerlöv genomgår en utveckling under bokens gång och att man mår bra när hon växer och mår bättre och bättre. Det är mycket känslor i boken och förhoppningsvis känner man sig lugn och harmonisk när man lägger ifrån sig den.

Jag skulle också kunna kalla det relationsroman, för hon är navet allt kretsar kring och det mesta som händer i hennes liv under året vi får följa henne baseras på relationer av olika slag. Hon är väldigt mycket mamma, dotter, syster, sambo, granne och väninna. Alla runt omkring henne är viktiga för henne och också betydelsefulla för läsarna när det gäller att  lära känna henne och förstå henne.

Jag tror att känslan av vilken genre man skriver i kan vara viktig för att få styrsel på berättelsen precis som målgruppen är viktig. Min övertygelse är att man skriver olika beroende på vem man riktar sig till. Klart att man skriver annorlunda om man vänder sig till en tioåring eller en åttioåring. Däremot tror jag inte att det är någon större skillnad på att vara 35 eller 55. Alla som är 55 tror ändå att de är 30. Max.

Min målgrupp har i första hand varit kvinnor i åldern 25-101 (min svärfarmor är 101 och hon har nu ett exemplar som hon läser och det ville jag ju gärna förstås!) och jag tror att det kan vara lättare att identifiera sig med Saga om man själv fött barn, men det är faktiskt inte alls ett krav, för man är oavsett det själv någons barn och vilken relation man än har till sin mamma, så har man en i alla fall och i de allra flesta fall påverkas man i någon grad av den relationen.

Att jag skriver 25 som "undre gräns" har mer att göra med att det liksom inte är något ungt festande i boken, utan detta är en 30-årig och nyförlöst kvinna med ett torfigt sexliv. Däremot är boken inte alls svår, så de yngre inte kan förstå den. Tvärtom, faktiskt. Min tolvåriga dotter läser den och hon tycker att den är väldigt lättläst. Det handlar mer om identifikation och då har jag själv tänkt att 25 kan vara lagom och självklart är det en målgruppsbild som är grovt generaliserad, men det är inte kriminellt. Målgrupp betyder bara vem man i första hand riktar sig till. Inte vem som får och inte får läsa boken. ALLA får läsa den - I promise!

Hur tänker ni om genrer och målgrupper? Väljer ni böcker efter genre när ni handlar? Skriver ni i någon särskild genre eller till en särskild målgrupp?

25 kommentarer:

Camilla sa...

Oj,vad svårt. Jag har nog inte tänkt alls. Romaner och deckare passar väl nästan alla. Såvida vi inte pratar om små barn.
Kram på dig!

Västgötskan sa...

Nej, inte alls.
De (få) gånger jag köper en bok är det enbart pga att någon tipsat om den, alt. att jag tycker baksidan är "fångande"! :-)

Maria Engelwinge sa...

Mycket stylish indeed:). Jag har tackat för boken i kommentarerna på min blogg men jag gör det här också: Tack fina du!!! Jag ska ringa någon kväll så att vi får prata mer privat:). Om du vill får du också jättegärna höra av dig.

Jag är faktiskt ganska noga med genre. Inte så att jag kollar upp vad förlaget eller författaren bestämt att det är, men om jag märker att det är fantasy t ex så köper jag inte boken. Jag har hittills inte läst någon fantasy jag gillat. Är lite skeptisk mot tvättäkta chic lit också.

Massor med kramar och fin helg!

Anette sa...

läser Nära dig och njuter, längtar varje stund till min lästid på dygnet när jag får sitta i fred med koppen boken ljuset och tysstnaden................

kramar @nette ♥

Madlar sa...

Skrivit en kortprosabok som en rörmokare +60 köpte. Nästa gång vi sågs berättade han att han inte fattat ett dugg av texten, att den var djup o "konstig". Reflektionen jag fått av samtliga kvinnor som läst den har varit att de blev väldigt berörda o grät. Helt klart är min målgrupp fruntimmer med känsloliv ;)

Kati sa...

Intressant! Min målgrupp är nog mestadels kvinnor från 25 och ... tja, uppåt. Har svårt att tänka mig att män skulle läsa den typen av bok eftersom den innehåller romantik och sånt trams ;) Inte ett mord i sikte så långt ögat når.

Joanna Björkqvist sa...

Camilla: Ibland tycker jag är deckare är för läskiga - orkar inte med mer elände än det som finns IRL! ;) Kram!

Västgötskan: Tips är alltid bra - det gillar jag med. Och visst är baksidestexten betydelsefull! Jösses, vad jag jobbade med min! :)

Maria: Så bra att den kommit fram - man vet ju aldrig! ;)

Jag håller med dig om fantasy, det är inte riktigt min tekopp heller...

@nette: Åh, så glad jag blir - tack! Hoppas du får en riktigt mysig (läs)helg! Kram!

Madlar: Ojdå! Så märkligt! Eller egentligen kanske inte alls så märkligt... Ibland tror jag att vi kvinnor och män är mer olika än vi får lov att tro. Om det sedan är arv, miljö eller det sociala som styr är svårt att veta...

Katarina: Låter som en trevlig bok! Jag har heller inga mord, men ett och annat dödsfall faktiskt...

Anette sa...

Joanna min vän har du siffertangenter till höger på ditt tangentbord? Då kan du göra hjärtan så här enkelt: Klicka på knappen : alt och samtidigt på siffran 3 till höger och släpp.... voilá ♥ ♥ så
har du gjort ett ♥

pusssssssssss

Joanna Björkqvist sa...

@nette: Jag vet att du har sagt det, men jag har inga siffror där, så jag är glad att jag kunde kopiera ditt idag! :) Pussåkram!

ansepanse sa...

vilken härlig julklapp till de anställda att få din bok :)
låter som en trevlig bok att läsa, jag är nog allätare när det gäller böcker
kramar och en fin fredagkväll till dig

Joanna Björkqvist sa...

ansepanse: Hoppas de blir glada! :) Önskar dig detsamma! Kram!

Lovable sa...

Hej och hå, nu är det dags att heja på dig, Joanna! Jag ser ju ditt namn överallt och följer dig, Hanna och Kristina i er egenutgivarkapacitet. Får återkomma när jag ska ge ut något själv också. Jag är bara grymt lockad av Bookbaby och e-böcker. Erfarenhet av det ena eller det andra? Cheerio!

Joanna Björkqvist sa...

Loveable: Jag var just inne hos dig också! Vad lustigt! Jag visste inte vad jag skulle skriva om alla dessa brudklänningar, så jag smet ut igen! Haha!

Vi får börja heja på varandra, alltså! :)

Än så länge har jag ingen erfarenhet av varken det ena eller det andra där, men jag tror att det är viktigt att vara öppen för det nya, för det kommer absolut att bli så mer och mer. Jag tänker bara på kvällstidningarna. För 15 år sedan köpte jag då och då en kvällstidning som ren förströelse, nu läser jag dem enbart på nätet. Det KAN bli samma sak med böcker över tid. Inte idag och inte nästa år, men vänta bara! ;)

Duktiga Tjejen sa...

Jag tänkte nada på genre när jag skrev min bok, tills du påpekade att det var viktigt ;)

Jag skulle nog kategorisera din som en relationsroman. Har läst halva och känner inte att det är en feelgoodbok, har kanske inte kommit till Sagas utveckling än. Hittills är hon mest irriterande med sin perfektionism och kontrollbehov, hihi, men det är väl det som utvecklas och ändras inom kort!

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Ojdå, är hon så irriterande...? Hon kommer att utvecklas, men kontrollbehovet kommer hon ändå att ha kvar, men jag nämner det inte så mycket framöver, tror jag... Det är en del av hennes personlighet. Lektören tyckte ju att hon inte hade tillräckligt mycket personlighet, så det är intressant att höra att du tycker att hon är irriterande. Då har jag ju ändå lite grann lyckats! ;)

Duktiga Tjejen sa...

Ja, alltså hon Har personlighet! Jag tycker att hon känns ytterst levande! Däremot tycker jag att det känns som att hon är mycket äldre än 30 och stressar upp sig över småsaker, men det gör hon ju för att undvika sorgen över sin mamma och sin ångest. Jag tycker att hon verkar jättejobbig att leva med och väldigt dominerade över Johan (hans personlighet har däremot hittills efter 200sidor inte kommit fram, men boken handlar inte om honom så det förstår jag). Det irriterar mig med Saga ;) Kontrollfreak, hehe! Det är nog det du försöker få fram och det lyckas. Tyvärr är det väldigt många stavfel i boken och det är så synd! Det påminner mig om att jag nog måste ha ett profs som korrläser, för man missar så mycket själv. Läser i boken varje dag och hoppas det är ok att jag skriver detta!!

Joanna Björkqvist sa...

Är det stavfel???? Och väldigt många???? Det har jag inte vetat!!! Nu blir jag faktiskt olycklig!!!!

Eller menar du korrfel???

Däremot har jag fått veta att jag glömt ett "jag" i "jag tittar mig i spegeln" typ... Och så har jag ändrat "mammans" till "hennes mamma" och då glömt att ta bort det där n:et. Inget annat har jag hört hittills...

När det gäller Johans personlighet tycker jag att det räcker med att han beskrivs som en lättsam och smårolig kille, dessutom får du se lite fler drag av honom framöver, för precis som du säger handlar boken inte om honom...

Duktiga Tjejen sa...

Det är mest glömda ord och dubbla ord, men även stavfel. Tex "närborrar" på sid 9 istället för näsborrar. Jag kan markera alla så kan du få se när vi ses inför framtida tryckningar av boken, för i den här takten lär du fäl få göra en upplaga två! :) jag tycker att lektören hade fel när han säger att Saga saknar personlighet, hon har personlighet!!!

Joanna Björkqvist sa...

"Närborrar" ser jag ju absolut som ett korrfel och inte ett stavfel. Stavfel är om man stavar fel; t ex "hämligt" med ä istället för e eller "kläning" med ett n istället för två...

Jag tog bort din andra kommentar för att den blev så obegriplig med "hade uppslaget samma sak tillbaka" och "brunstig även vara fel"... Antar att det var autokorrekt som gått in och lekt lite med orden... :)

Duktiga Tjejen sa...

Se, jag kan inte stava i mina kommentarer och så skriver jag om stavning till dig :( Ska vi maila om det istället kanske, om du vill?

Duktiga Tjejen sa...

Iphonen hittar på egna ord...

Duktiga Tjejen sa...

Och du har helt rätt, förlåt! Inte stavfel, autokorrekt. Du kan absolut stava! Ber om ursäkt för felet av term som inte lät bra :(

Joanna Björkqvist sa...

Jag mejlade dig faktiskt redan för ett par timmar sedan! Häng på där - det låter trevligt!

Och japp, jag kan stava - generellt är det inget bekymmer, men korrfel är sjukt svåra att upptäcka! INGEN av mina första fyra läsare hade sett att jag skrivit "grisgryn" istället för "risgryn" utan det upptäckte jag själv vid ungefär hundrade genomläsningen. Inte heller blev det rödmarkerat under, så vem vet? Grisgryn kanske finns? ;)

Anneli Stålberg sa...

Bra inlägg och tankar om genrer. Dessutom har du funderat lite runt målgruppen. Ibland kan jag tycka att det också kan bero en del på vem som läser boken, hur den uppfattas, dvs vilken genre den skulle hamna i. Min första bok har ett ganska tufft tema men det är ju styrka och hopp som är det allra viktigaste att förmedla för mig.

Så lite om din bok eftersom det redan tagits upp här. Saga har visserligen ett stort kontrollbehov, men det grundar sig oftast i något man upplevt under sin uppväxt, så också hos Saga. När allt annat rasar så har man alltid det kvar. Hennes rädslor är precis sådana som jag tror de flesta mammor lever med varje dag, även om hennes blir lite mer dramatiska. Precis så som det ofta är i böcker. Jag tycker att allt är som det ska och tycker mycket om boken och hur Sagas liv, dåid, nutid och framtid, växer fram. Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: När det gäller vem som läser boken är det fascinerande hur olika man kan uppfatta en bok, för det blir så tydligt i bokcirkeln när vi diskuterar böckerna vi läser. Vi uppfattar ganska ofta boken på olika sätt och det är väldigt spännande, tycker jag. Boken är liksom inte klar om den inte har någon läsare... Det är sista filtret som gör den klar.

Ja, jag tycker att Saga och hennes agerande känns rimligt och visst har jag skruvat henne lite, men det är ändå intressant att lektören inte alls tyckte att det räckte. Han tyckte hon var för tråkig och inte stack ut, medan jag ville att hon ska ha sina tokiga sidor men ändå ville jag att man skulle kunna identifiera sig med henne och då kan hon inte vara alldeles galen för läsarna är ju faktiskt oftast hyfsat normala. ;)

Kul att du tycker om boken så här långt! Det blir spännande att höra mer när du läst ut den! Varm kram!