Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 18 april 2012

Angenäm matteuppföljning

För min egen del är det endast den här typen av matte
jag ägnar mig åt; resultaten på Rumble! Snygg svit!

I höstas var jag på en väldigt intressant föreläsning om matematikkunskaperna hos barn i Sverige och om ni inte redan smilat stort åt det kan jag rekommendera skojig läsning HÄR.

Idag var det dags för uppföljning av projektet, så den karismatiske, intelligente och intressante P-O Bentley var på plats i sonens skola ännu en gång. Han berättade inlevelsefullt hur väl projektet för att öka barnens förståelse för matematik fallit ut på skolan.

Under hans handledning har lärarna fortbildats under läsåret och nu skulle deras arbete med eleverna äntligen utvärderas.

På en skala från 1 till 5 skulle de flesta svar ligga så nära 1 som möjligt för att visa perfekta resultat. Faktum är att fascinerande mycket låg kring 1,2 och 1,3 och det är förstås glädjande att höra för oss föräldrar som satt och sög i oss siffra efter siffra i musiksalen på kvällskvisten.

Vår son, som alltid har haft lätt för matte, har jobbat på enligt sedvanlig modell, så vi kan inte direkt säga att vi märkt någon avgörande skillnad i förståelse eller resultat. Han har helt enkelt alltid alla rätt på alla matteprov alldeles oavsett. Så bortskämda är vi, faktiskt.

Men lärarna! Det allra bästa under kvällen var att höra hur mycket hjälp DE har fått i sitt slit med att lära ut matte. Det måste ha varit otroligt tillfredsställande för dem att se hur mycket deras nya metoder och arbete betytt för eleverna. Jag kunde riktigt känna deras lycka över att ha nått fram till så många elever. De var så entusiastiska över att ha fått arbeta med Bentley och resultatet var ju också mycket tydliga.

All forskning visar, enligt Bentely, dessutom på att om eleverna ligger i framkant när det gäller matematisk förståelse redan nu, så kommer det att hålla i sig även framöver eftersom deras förståelsegrund är stadig. Det låter fantastiskt positivt och härligt.

Kanske sitter det ett gäng framtida matematikprofessorer och nobelpristagare och antecknar viktigheter i sina räknehäften där borta på skolan på dagarna.

Det kan vara så.


6 kommentarer:

...om bland annat... sa...

Intressant...

Och en till som fastnat för Rumble ser jag. :)

♥ Carina ♥ sa...

Vilket previlegium att få tal del av hans kunskaper och inlärningsmetoder :)
Kram

Micke sa...

Mycket intressant läsning! Det där får jag kolla närmare på. :-)

Hoppas allt är bra med dig/er.

Tänkte fråga lite om din bok, om det är ok?
Hur gjorde du när du fick den publicerad?
Tog du copyright på ditt material innan det blev publicerat?
Hur ser din provision ut?
Bar en nyfiken nybörjare i skrivarbranschen. ;-)

Marina sa...

Matte är som sagt inte riktigt min grej...det där med siffror stökar alltid till allting, så hag hoppar gärna över dom om det går!

Villa Frejas bokblogg sa...

Intressant och härligt att höra. Matematik är så viktigt och det är ett måste att få en tidig och bra grund att stå på för att förstå och tycka att det är roligt.
Kram.

Marie sa...

Spännande läsning.
Själv är jag ur kass på matte.....
Tom svårt att hjälpa dottern som går i femman....

Hoppas du får en skön dag!
Livet är här och nu. Kram