Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 23 april 2012

Världsbokdagen borde firats mer

Jag skyndade mig att ta en bild i eftermiddags när
solen en kort stund bröt fram, men bilden ljuger.
Jag läste inte ett enda ord ...

Idag är det Världsbokdagen och jag borde ha firat det mer. Visserligen har jag skrivit en hel del själv, men än så länge har jag inte läst ett enda ord i bokcirkelboken, som jag hade tänkt. Tiden bara rinner iväg och nu hör jag att tvättmaskinen i källaren tystnat. Det är inte utan att jag längtar tillbaka till den sköna lunken på Asia Spa igår.

Världsbokdagen är till för att uppmärksamma läsning och utgivning av litteratur och det är väldigt viktigt, förstås. Det har jag alltid tyckt och nu när jag själv skrivit en bok är det självklart extra viktigt att värna bokens värde.

Men dagen är också till för att värna upphovsrätten och människors fria tillgång till information och det är i nätets tidevarv inte heller oväsentligt. Idag är det så lätt att sprida information, men nås alla av den? De som verkligen behöver veta något kanske inte har en susning. Och vi som vill veta allt får ändå bara veta en bråkdel.

Lätt att kopiera någon annans text och sprida den för egen vinning är det också. Det är viktigt att hänvisa till den rätta källan och inspireras av andras texter istället för att kopiera.

Tanken med denna dag passar mig utmärkt både som författare och som journalist. Det är viktiga och kloka tankar, tycker jag.

Jag borde ha firat mycket mer. Rent av dubbelt.

8 kommentarer:

LillaTuss sa...

I mitt liv skulle det fattas en stor pusselbit om inte böcker fanns. Läser nu en spännande deckare av för mig okänd författare (Sofie Sarenbrant). Därefter ska jag sätta tänderna i din bok som har den finaste signeringen man kan tänka sig ♥

Linas drake sa...

Värlsbokdagen hade jag ingen aning om att den existerade, men liksom vid de flesta andra dagarna så blir det nästan aldrig mindre av den varan man borde fira än det blir just den dagen man borde ha firat det...

Idag har jag följdaktligen inte läst ett endaste dugg (utom en bruksanvisning till högtryckstvätt, men det tycker jag inte riktigt platsar som bok...:-D), på kanelbullens dag missar jag självklart just den bullen. Äts det någon bulle råkar det bli någon annan. Namnsdagar lägger jag märke till före och efter men sällan rätt dag... När man ska släcka lampan på earthhour så har jag oftast oturligt nog fler lampor än någonsin tända... Är väl en drömmare som bara har en inre klocka tydligen. Tur man har några kring sig som kan påminna.

Jag tycker ändå faktiskt att vissa saker är viktiga att lägga märke till lite extra, och givetvis är böcker en sådan sak. Så tack för att du upplyste mig och hoppas att du får försjunka i en god bok en stund denna kväll.

Kram!

Micke sa...

Se där, det har jag missat! Men jag har faktiskt läst lite idag.
:-)
sv:
Tack så mycket! :-D
Jag kommer absolut att komma med fler frågor!

Anneli Stålberg sa...

Jag visste inte ens att det var det idag och just därför håller jag med om att det borde firas mycket mer, så att alla kan hänga med.
Många kramar!

Marina sa...

Erkänner att det hade jag helt missat...kan väl inte påstå att det uppmärksammades nämnvärt här...

Åsa Hellberg sa...

Jag har inte firat även om jag skriver under på allt:)

Bubbel sa...

JA - den borde absolut uppmärksammas mer!:) Vad torftigt livet vore utan böcker, kram Bubbel

Duktiga Tjejen sa...

Jag firade genom att:
-Blogga om den på Bohusläningen och tipsa om favvoförfattaren (eftersom Bogotá är bokhuvudstaden)
-Läsa ut Nillas manus
-Läsa 60 sidor i en roman