Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 4 april 2012

Tankar inför bokcirkeln


Ikväll är det dags för bokcirkelträff igen och det är alltid väldigt trevligt. När jag startade bokcirkeln för tio år sedan hade vi alla småbarn och behövde få prata om något annat än barnen och deras utveckling. Under årens lopp har några av oss blivit allt mer goda vänner, medan andra mest är bokcirkelvänner, som vi träffar en enda gång per månad.

Jag gillar den mixen. Det finns alltid något att prata om om man inte setts på en månad eller två och vi är genuint intresserade av varandras liv och upplevelser. Om man tittar snabbt på oss är vi förmodligen rätt lika; vi är alla ungefär lika gamla, vanliga svenska tjejer. Men under ytan döljer sig en brokighet som jag älskar.

Vi är väldigt olika både när det gäller erfarenheter, jobb och smak. Det är det som gör våra träffar så sprudlande. Vi berättar, tänker, tycker, känner, funderar, kommenterar och responderar - allt med stor entusiasm. Och vi tycker sällan samma sak om böckerna vi läser, vilket stärker mig i uppfattningen att det alltid finns någon som gillar en bok som en annan avskyr. En bredd på bokmarknaden är därför rent nödvändigt.

Ett tag var det mycket fritt babbel på våra träffar och eftersom vi är så många, hela fjorton personer om alla kommer, bildades det olika grupper där ena halvan av bordets gäster pratade om en sak, medan andra halvan diskuterade något helt annat. Det kändes det inte alls bra att åka ifrån en träff utan att få höra hur det var med Fru X. Inte heller fröken Y hörde jag berätta om sina äventyr. Så snopet.

Då mejlade jag allihopa och efterlyste struktur. Hur formellt det än kan låta gör vi numera alltid så att vi pratar om boken vi läst under månaden först, sedan pratar vi om livet och sist pratar vi om boken kvällens värdinna valt och ingen får prata i mun på den andra. Fylla i och fråga, jadå, självklart, men vi inleder aldrig ett samtal vid sidan om längre och det är så skönt. Vi lyssnar på varandra och det finns tillfälle att ta upp något som man går och grubblar över.

När vi går därifrån har vi alla upplevt ungefär samma sak och det känns jättebra. Alla är lite uppdaterade på varandras liv och vi har fått stöta och blöta livets vedermödor ett varv till.

Det behöver vi alla.

Piontulpanerna som jag fick i lördags har slagit ut och är otroligt vackra.

14 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Det låter så himla mysigt och kul med en bokcirkel! Blev tillfrågad en gång, men tackade nej. Det ångrar jag lite nu faktiskt...

Bubbel sa...

Bra med lite mötesdiciplin hur torrt o trist det än kan låta. Funderade faktiskt på att skriva ett inlägg under liknande tema (fokus på telemöten) men det får bli senare!:) kram på dig

Marina sa...

Härligt att ha en bokcirkel med så många personer som fungerar! jag har provat, men insett att det inte riktigt är min grej, även om det är intressant att utbyta åsikter med andra, så vill jag nog läsa det jag väljer själv.

Tankar vid midnatt sa...

Så inspirerad jag blir att gå med i en bokcirkel. Ska träffa min vän i stans bokhandel i kväll och ska prata med henne om vi inte ska starta en ... Tack för ditt inlägg - blev så glad att få livstecken från dig. Tyvärr försvann det och jag har inte tryckt på radera;-(. I efermiddag har solen lyst upp himlen och jag och hunden tog en skön promenad. Ses vi imorgon på Blåkulla?

Anonym sa...

Åh, vad fina de är nu, piontulpanerna. Och det låter så fint att säga det också, PIONTULPANER. :)

Är också med i en bokcirkel men vi har fått gå ifrån det där med att alla läser en och samma bok. Några blev lite stressade när de inte hann läsa så mycket som de ville. Nu berättar istället var och en av oss för de andra om den bok vi läser för tillfället. Fungerar bra det också.

Sjubarnsmamma sa...

Jag älskar att läsa böcker men det går i perioder när jag läser. Just nu är jag inne i på ljudböcker då det är så enkelt att lyssna på när jag är ute och går.

Jag vill läsa din bok en dag, men ska köpa den först. Annars blir det lite svårt ;-) Jag recenserar på Ciao och där hade jag tänkt att lägga upp din bok när jag har läst den.

Kan man beställa en bok så att den kommer lagom när man har fått barnbidraget? Vad kostar den med frakt och allt?

Det nalkas påsk och jag önskar dig en mycket fin påskhelg.

Kram!!!

Jeanette sa...

Den bokhyllan är så snygg och harmonisk med böckerna i färgordning!
Kram o ha en skön påsk, glad header ;-)

Kvinna i medelålderns tid sa...

Mötesdisciplin skadar aldrig.
Ha det fint i Påsk Joanna!!

Mallan sa...

Vad mysigt! Och så länge ni har hållit på :-) Kram

Anonym sa...

Det låter så mysigt när du har bokcirkelskväll. vilken underbar gemenskap, och att få prata om sina intressen.

Ha en trevlig kväll fina Joanna,
och tack för alla dina kärleksfulla kommentarer hos mig.

Kram! <3

Ninas skrivarlya sa...

Vad roligt med en bokcirkel. Det skulle jag också vilja vara med i. Det verkar väldigt givande och stimulerande. :)

Camilla sa...

Låter jätte trevligt det där med bokcirkel.
Kram på dig!

LillaTuss sa...

Som en riktig boknörd måste jag säga att en cirkel låter härligt. Ett annat sätt är vandringsböcker. Jag fick några och skickade vidare men sen har jag inget hört. Idén var god...

Önskar dig en skön helg

http://hannaskrypin.se sa...

Vad mysigt det låter!