Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 26 december 2010

Kineser på drift i Sydney


 Eftersom våra vänner fortfarande firar jul med familjen miltals härifrån är vi helt fria att göra vad vi vill och väderprognosen idag var minst sagt suspekt så vi valde att ta en tur till Sydney. För bara någon dag sedan såg det ut att bli lika strålande väder som igår i flera dagar framöver, men här kan allt hända, så idag förutspåddes regn helt oväntat.

Morgonpigge sonen vaknade redan vid sextiden och såg fel på klockan, så han gick upp i tron att den var strax efter åtta och undrade länge varför resten av familjen inte vaknade. När jag trasslade mig upp någon kvart efter sju, vilket ändå får anses tidigt med tanke på att vi faktiskt har semester, möttes jag av en skojig liten nioåring som vilt boxades i luften. Som tur var var jag inte alltför nyvaken den tidiga timmen till trots, utan jag skrattade högt åt honom och sa:

- Det är visst Boxing Day idag!

Då lyste han upp, såg nöjd ut och frågade om han kanske kunde få lite frukost, för vid det laget var han så gott som utsvulten.

Vid tiotiden packade vi in oss med regnkläder och tjocktröjor i bilen och styrde kosan mot Sydney. Efter bara fem minuter blev vi invinkade av ett gäng poliser och maken vevade ner rutan för att höra vad den närmaste av dem hade att säga. Han pratade på i en strid ström och avslutade med att fråga om maken druckit någon form av alkohol. Under tiden denna ordström for fram höll han fram en apparat mot makens mun och när maken till slut klämde i med ett "No" sa han att då var ju allt bra.

Förvånad frågade maken om han inte skulle blåsa också, men då sa polisen att det räckte så här, för allt var grönt. Då stack jag fram huvudet och tackade för äventyret och berättade att vi var från Sverige och tyckte att det var kul att få vara med om detta. Då blev polisen jätteglad och frågade om vi hade mycket snö hemma och vad vi tyckte om värmen. Riktigt trevlig start på dagen och ett otroligt viktigt arbete han gjorde, tycker jag.

Vi hann bara åka några hundra meter när det var dags för den första hastighetskontrollen, men även den klarade vi, så vi fortsatte mot vårt mål och passerade ytterligare fartkontroller med lätthet.

Väl framme i Sydney tog vi en tur till Market City, där vi småkikade på tröjor och andra souvenirer och sedan gick vi till Darling Harbour där vi åt pizzalunch på ett trevligt ställe. Efter att ha gått runt i gallerian ett par varv bestämde vi oss för att besöka Chinese Garden, där vi var även 2005. Det som är så speciellt med Chinese Garden är att det ligger mitt i Sydney och att man kan hyra kläder för en billig penning och promenera runt i parken som flotta kineser.

Hela familjen bestämde sig för att hoppa på konceptet denna gång, för förra gången tyckte vi mest att det var en kul grej för barnen, men hur ofta får man chansen att vara en kinesisk kejsarinna? Vi var bara tvungna att bli kineser allihop och det var precis lika roligt som vi trodde, men betydligt svettigare, för det där regnet som vi fruktade lyste med sin frånvaro och istället lyste solen skarpt och klart.

Det är fantastiskt att tänka sig att denna oas ligger mitt i storstaden Sydney och när man tar bilder i trädgården och ser höghusen och utkikshjulet i bakgrunden känns det nästan surrealistiskt.

Vi gick omkring och tog bilder ur alla vinklar och vid varenda buske och jag skulle utan problem kunna lägga ut femtio underbara bilder, men det får ju vara någon måtta även på detta, tyvärr.


När vi kom tillbaka fick vi återigen hjälpt med att ta bilder på hela familjen och då passade de kinesiska uthyrarna på att förse maken med ett härligt skägg. Det blev minsann inga pussar med det skägget på, men skojigt såg det i alla fall ut.

Framåt kvällen blev himlen mörk och det vräkte ner regn samtidigt som det blixtrade friskt, men vid det laget var vi redan hemma i vår fina våning och kunde njuta av en sval GT och höra vinden vina längs knutarna.

Dottern skrattade högt när jag hörde fel när hon sa "Såg du den rejäla blixten?"

Jag tyckte hon sa "Såg du den jävla blixten?" och höll på att sätta i halsen, för så får man bara inte säga. Ibland blir en felhörning riktigt kul.

Det vackra hjärtformade bladet hittade jag i en damm i Chinese Garden och där flöt det omkring bland de fina näckrosorna.

2 kommentarer:

Marika sa...

Vilken dag ni haft, så roligt att läsa. Ibland får man säga "jävla blixten" ... t ex om den slår ner i favoritäppläträdet i trädgården! :)
Kram från Marika

Joanna sa...

Oooops, har det hant er med tradet???
Tack for glada ord!
Kram fran kejsarinnan