Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 30 december 2010

Djur och odjur i regnskog och hav


Regnskogen Minnamurra är ett mycket uppskattat turistmål och man kan välja mellan den långa turen, där man till slut kommer till ett vattenfall, eller den kortare turen, då man helt enkelt promenerar bland enorma träd och annan trevlig växtlighet.

Förra gången, när barnen var fyra och sex år gamla, tyckte vi att det kunde vara kul att få se ett fint vattenfall, så vi kämpade oss upp i hettan och var fullständigt utmattade när vi äntligen kom fram till vattenfallet. För oss, som är uppvuxna med Fallens Dagar i Trollhättan och dessutom har sett Niagarafallen från den kanadensiska sidan där de verkligen kommer till sin rätt, var vattenfallet i Minnamurra ett obeskrivligt antiklimax. Det hade varit torka i landet så länge att skogsbränder härjade både här och var och det berömda vattenfallet såg mest ut som en droppande kran, där det någon gång då och då kom någon deciliter.

Det var svårt att få barnen att behålla entusiasmen när vi själva var oerhört snopna. Det var bara att promenera ner igen i den fuktiga 35-gradiga värmen...

Den när gången hade vi lärt oss vår läxa och trots att det var fullt av vatten i bäckarna i parken, vilket torde tyda på betydligt större vattenfall denna gång, så hoppade vi helt över turen till vattenfallet i alla fall och njöt av den vackra grönskan istället. Det är ont om djur i regnskogen, åtminstone på ett synligt plan, men syrsorna spelar för fullt i träden, så det är ett enormt oväsen på ett härligt sätt.

Det var lätt att se varifrån skaparna av filmen Avatar hade fått sin inspiration till Livets träd, för det växte verkligen här. Otroligt vackert.

Två levande varelser, bortsett från oss själva, lyckades vi trots allt fånga på bild och det var dessa färggranna skalbaggar och en leguan, som är svår att upptäcka på bilden, men som med svansen inräknad nästan var en meter lång.

Senare på eftermiddagen blev det en tur till stranden igen och då hade det kommit upp läskiga skyltar som varnade för blå flaskor. Det var inte vårdslösa turister som slängt dricksflaskor omkring sig utan en typ av manet, som har långa trådar som kan slingra sig runt människor. De är inte livsfarliga, så stranden var öppen som vanligt, men det kan göra ont särskilt om man får en tråd på känsligare delar av kroppen som ansikte och under armarna.

Maken och sonen struntade i varningen och hoppade glatt i tillsammans med säkert hundra andra modiga badare, men jag och dottern gick istället hem till poolen på gården och tog ett underbart och tryggt bad, helt utan vilda vågor, skrikande medbadare och otäcka maneter.

Ikväll ska barnen få en av sina favoriträtter; Spagetti Bolognese. Det kommer nog att kännas nästan som hemma, för vi kommer att ha nötkött i köttfärssåsen. Här nere är det inte alls givet, utan det finns förutom nötkött och fläskkött både kalkonfärs och kycklingfärs att köpa. Något som de däremot inte har  är fiskbuljongtärningar och svampbuljongtärningar, utan endast kött- och kycklingvarianterna.

Men å andra sidan har de M&M med mintsmak och chips med ketchupsmak...

Inga kommentarer: