Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 10 oktober 2012

Star for Life i Göteborg


 För sju år sedan startade Star for Life i ett försök att påverka läget i Sydafrika, där alltför många smittas av hiv och aids. Som Göran Rudebo, från Triple and Touch, sa på konserten:

- Vad är det för mening med att gå ut skolan med toppbetyg om man ändå ska dö vid 28...?

Ja, men eller hur? Nummer 1 är ju att få folk att överleva längre än så. Det idoga arbetet de lägger ner har resulterat i att hela 100 000 sydafrikaner fått utbildning och mellan 1999 och 2009 har antalet nysmittade minskat med hälften!

Det var en härligt svängig konsert i Scandinavium med stjärnor som The Moniker, Shirley Clamp, Sofia Karlsson och Panetoz. Artisterna sjöng inte bara de mer självklara låtarna så klickar ni på deras namn så ser ni vad jag valt att lansera som deras sång för kvällen. Men allra mest jubel blev det nog ändå för den HÄR låten, som självklart spelades alldeles innan det var dags för en paus i halvlek.

Ovanpå detta var det en massa grymma afrikanska rytmer och danser som kan göra vem som helst grön av avund. Vilken rytm! Vilka trumtakter! Vilken dans! Och vilket rumpskak!

Fett najs, helt enkelt.

Bakom artisterna på scenen fanns en helt gigantisk kör från skolorna runt omkring och jag måste säga att det är fascinerande hur snyggt det är när hundratals ungdomar svänger med armarna åt samma håll eller lyser med sina mobiler på given signal. Självklart lät de också fullständigt fantastiskt och det gav ett enormt tryck åt konserten.

Jag kan malla mig med att skolan jag jobbade på för några år sedan hade sin skolkör med och jag tycker att det är underbart att den här typen av aktiviteter genomförs. Så troligt viktigt ur så många perspektiv.

Avslutningen tärde på tårkanalerna. Den sydafrikanska och svenska nationalsången varvades. Med artisterna, den maffiga kören och alla de tusentals i publiken som sjöng med, åtminstone i de svenska delarna, var det en fantastisk upplevelse.

Oerhört vackert.

4 kommentarer:

Anneli Stålberg sa...

Jag såg den showen förra året och blev helt tagen av upplevelsen. Vi ska gå hela familjen i år och se den igen i slutet av oktober, då den kommer tillbaka till vår stad. Det ska bli så roligt! Och så har den ju ett sådant viktigt budskap.
Kram!

Maria sa...

Härligt när man kan njuta bokstavligt av att hjälpa andra. Det känns ju alltid bra att hjälpa och kan man få en härlig stund själv oxå är det ju bara bonus!

Kram

Shamrock sa...

Låter som en riktigt maffig show

Marina sa...

Håller med föregående talare - det låter verkligen maffigt!