Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 24 mars 2014

Gudrun Schyman på besök hemma hos migIdag var det äntligen dags! Redan i september förra året bokade vi in denna spännande träff efter en intensiv mejlkontakt för att hitta ett lämpligt datum, men först nu har det politiska home partyt ägt rum.

Vid fyrasnåret i eftermiddags mötte jag Gudrun Schyman på Kungsbacka Station och sedan åkte vi hem till mig i Onsala. Redan när vi svängde om hörnet vid vår tomt såg jag att hela vägen var full av parkerade bilar. De flesta av mina vänner som anmält sig till mötet hade redan kommit och att det var fullt ös här hemma märkte jag redan i hallen. 

Ett trettiotal sittplatser (helt utan inlånade stolar - jösses, vad vi har klappstolar att plocka fram ur källaren!) radade vi upp i vardagsrummet och sedan slog vi oss alla nyfiket ner för att ta del av allt intressant som Gudrun ville dela med sig av.

Gudrun Schyman fick oss alla att anteckna och rita och det var oerhört intressanta saker hon berättade. Ni ser ju på bilden att det är ett mästerverk hon skapat och vi andra ritade ungefär lika fint, fast vi fick nöja oss med en färg på pennan istället för fyra som Gudrun fick. 

En sak som Gudrun satte fingret på var att det faktiskt var Miljöpartiet som fick upp miljöfrågan på agendan på allvar i svensk politik. Hon var har varit med så pass länge att hon mycket väl minns när Miljöpartiet tog sina första stapplande steg mot riksdagen. Då sa hon och många andra att det inte behövdes något särskilt parti för miljöfrågorna, för dessa frågor togs ändå upp av de redan existerande partierna, men idag är miljöfrågorna självklara mycket tack vare att Miljöpartiet lyfte dem. Vi talar om hållbar utveckling och miljöpåverkan med stor självklarhet idag.

Hon vill se samma sak hända med feminismen. Det är nu vi ska få en förändring i världen och gå mot ett jämställt samhälle. Det är ett tufft och mödosamt arbete, men det behöver göras. Därför finns Feministiskt initiativ. Jämställdhet gagnar inte bara kvinnor utan alla människor och idag har vi varit en del av den utvecklingen, berättade Gudrun medan vi insöp vartenda ord och kände historiens vingslag i vårt vardagsrum.

När jag bokade Gudrun skrev hon att det hon sysslar med när hon åker hem till folk är folkbildning och ja, så kändes det faktiskt. Idag somnar jag lite klokare än jag var när jag vaknade i morse. 

Det är inte alls dumt.

Uppdatering: Det blev ett inslag redan ikväll på TV4! Kika gärna här!
2 kommentarer:

Ezter sa...

Så konstigt att du skriver om detta just idag! En annan bloggare skrev att hon funderade på att ha just ett home-party med Gudrun!
Jag gillar Gudrun!

Marina sa...

Det låter spännande, och jag förstår att det var det.