Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 24 januari 2012

Vilken skillnad ändå

Snörikaste dagen på hela vintern än så länge...

Bilden ovan tog jag i söndags och då var det den 22 januari. Jag passade på att bege mig ut med kameran eftersom säsongens första snö hade fallit dagen innan och nu var det solsken, så det gällde att skynda sig att fotografera medan snön låg kvar.

Ju närmare havet desto mindre snö.

När jag kom ner till havet blev jag besviken. Visserligen föredrar jag alltid plusgrader framför minusgrader, men jag ville så gärna ta några härliga vinterbilder som jag kan pryda nästa års väggalmanacka med. Det var inte direkt vintrigt nere vid havet.

Istället såg det ut som om våren äntligen var på väg och att vi redan kommit en bra bit in i mars. Jag förstod att det inte skulle ligga någon is, men lite mer snö hade jag väntat mig, för några minuter bort, där vi bor, låg det i alla fall tre centimeter vacker och nyfallen snö.

Modiga jag poserar på isen på Kungsbackafjorden så här års förra året.

Förra året vid den här tiden var isen så tjock i Kungsbackafjorden att vi begav oss ut på en promenad på havet. Det är sannerligen inte ofta vi törs göra det på dessa sydliga breddgrader, men enligt rapporterna var isen minst 60 cm tjock och dessutom hade det varit minusgrader i månader redan i januari.

Jag skrev en gång en krönika om det faktum att vi ofta pratar om väder i Sverige, för det är faktiskt inte speciellt konstigt. Det finns hur mycket som helst att säga om vädret i det här landet. Hade vi bott mitt i Afrika hade väderpratet varit avslutat för länge sedan, troligen för generationer sedan, med orden "Jaha, ännu en solig och het dag!", men hos oss svänger det ju galet mycket.

Och då menar jag inte bara från årstid till årstid, utan även från år till år.

Så här långt ut på havet vågade vi gå förra året - läskigt, men kul!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det är kanske är det som är lite av charmen med vårt klimat, att det svänger så. :)

Västgötskan sa...

Ja, det var ju tok-kallt i flera månader förra året! Inte konstigt att isen var tjock. :-)

Duktiga Tjejen sa...

Jag tycker förvisso att man pratar typ lika mycket om vädret på många andra ställen, bara det att man här oftast är så tystlåten och inte har något annat att prata om... I karibien t.ex. pratar man om regnsäsongen, orkansäsongen, att det är för varmt, och sen plötsligt kommer sånna enorma regn att hela världen stannar och alla blir lika chockade varje gång... I itten av Afrika har man nog viktigare saker att diskutera än solen, kanske mat för dagen och hur barnen ska få sjukvård eller skola... Vi har helt enkelt för få och för små problem i Sverige. Det tror jag är grunden för väderpratet, inte själva vädret i sig.

Bubbel sa...

Vilka härliga bilder!:)

Shamrock sa...

Vi och engelsmän pratar väder. Vilka härliga bilder

Joanna Björkqvist sa...

fruntimmerslivet: Jodå, visst finns det viss charm i det! :)

Västgötskan: Det var verkligen en vinter som stack ut!

Duktiga Tjejen: Intressant att man så klart även kan prata regnperioder torka osv. Visst borde det vara så!

Däremot tror jag inte att vi har för små bekymmer i Sverige utan snarare att det är ett ämne som engagerar utan att uppröra. Med våra närmare vänner pratar vi ju betydligt djupare än så och med mer främmande personer känns väderpratet lagom.

Jag skrev faktiskt en krönika med en sådan utgångspunkt också för ett tag sedan och undrade lite vad som skulle hända om man diskuterade invandrarfrågan, sena aborter eller könssjukdomar medan man t ex väntade på bussen istället... Tror inte någon annan bussväntade person skulle svara ens. Bättre då att säga "Ojoj, vad det är kallt idag!" och få ett "Ja, verkligen, så här kallt har det inte varit på flera år!" till svar. ;)

Bubbel: Tack så mycket!

Shamrock: Japp, de är väl experter på regn och dimma och så lite sol däremellan att glädja sig åt! ;)

Hanna Lans sa...

Det blev så abrupt förut, sorry! Jag tänkte mycket på det sista vi pratade om, hoppas det känns bättre nu!?!

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Så är det livet - ingen fara alls! Och nej, inte ett dugg!

Anneli Stålberg sa...

Vilken otrolig skillnad det är på vädret i år om man jämför med förra året. Jag gillar det här året mycket bättre, fast vinterbilderna blev väldigt mycket bättre förra året :)

Jag tycker att dina bilder blev fantastiska!
Kram!

Marina sa...

Inte mycket till snö där inte...i år, alltså! Vackra bilder!

Andra intryck sa...

Det är sant, årstiderna är ju trots allt en av fördelarna med att bo här i Sverige. Hoppas att det kommer mer snö snart så att du får ta fina bilder =)

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Jag tackar och bugar! Det är ju kul med vackra motiv! :) Kram!

Marina: Det ser lite naket ut... Tack så mycket!

Andra intryck: Håller med - jag gillar olika sorters bilder! Jag hoppas också på lite nya snöbilder snart! :)