Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 26 januari 2014

Hängslen och livrem

Det som är så roligt med denna bild är att tyngdlagen är upphävd.
Normalt faller allt, t ex hår, nedåt, men på Karpathos blåser det så mycket
att håret istället stryks bakåt. Festlig känsla.

Eftersom jag är så rädd om allt innehåll på min dator och dessutom inte alls litar på tekniken gör jag alltid vad jag kan för att skydda allt. Jag skickar t ex mitt manus till en hotmailadress när jag skriver böcker. Gång på gång matar jag iväg det, så om datorn skulle explodera eller bli stulen finns det alltid en kopia på senaste manuset ute i sajberspejs. Minst en gång i veckan gör jag så.

Lite grann samma sak gör jag med mina bilder, som är så värdefulla för mig. Jag har nämligen en extern hårddisk kopplad direkt till min dator. Flera gånger per dag kopierar den allt som finns på datorn och det gör att jag kan jobba på lugnt och fint, för jag vet att allt finns på två ställen.

Om datorn skulle explodera skulle det liksom bli mer synd om mitt nylle, eftersom jag sitter vid skärmen, än om min själ eftersom bilderna faktiskt finns räddade i en liten vit fin låda alldeles i närheten.

Dock finns det en skillnad här. Jag har inte bilderna ute i rymden. Jag har dem på två ställen nära varandra.

När min dator nyligen drabbades av den massiva kraschen var jag till en början ändå lugn. Allt fanns ju faktiskt lagrat på den externa hårddisken. Det som dessvärre hände då var att under restaureringsarbetet med datorn verkade all information på den disken vara raderad. Bara poff - borta. Inte ett spår.

Jag var förtvivlad.

Jag som tyckt att systemet var rätt säkert. Tusentals bilder på två ställen. Det måste vara bra. Men det räckte inte. Herrejösses, så olycklig jag var.

Så småningom, efter några dagar hos datadoktorn, visade det sig att den externa hårddisken inte var raderad. Tack vare den fungerar nu datorn bra igen och allt finns sparat.

Men frågan är hur jag egentligen bör göra med alla mina bilder? Jag kan knappast skicka alla tusentals bilder högupplösta till en hotmailadress. Dropbox, kanske? Finns det något annat bra system för att ha bilderna svävande i rymden om livet på jorden skulle krascha?

Jag blir glad om någon kommer med ett bra tips, för till skillnad från vad man kan tro genom bilden ovan, föredrar jag både livrem och hängslen när det gäller något så viktigt som mina bilder.

3 kommentarer:

Marina sa...

Inga bra tips - sorry! Jag är en sådan som sparar överallt, om det funnits något mer än hängsel och livrem hade ajg använt det också!

Ezter sa...

Nej, då vet jag inte! Min externa kopplar jag bara in vid behov, så längre än så har inte jag tänkt! Hoppas du får nåt bra svar!

Anonym sa...

Jag är likadan...
Mina bilder har jag på Photobucket en annan sida är ju Fotobox att lägga dem i album utan att framkalla om man vill det - Hoppas du får mer svar/Kram