Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

fredag 3 januari 2014

Hemma hos HemingwayNär vi hälsade på hemma hos Elvis Presley på Graceland 1998 var jag betydligt mer tagen av att få gå omkring i hans privata hem än jag trodde att jag skulle vara. Känslan av att vara en hembjuden gäst förstärktes av det faktum att hans exfru Priscilla pratade så varmt och kärleksfullt om honom i våra hörlurar på den audioguidade turen.


Idag var det lite samma känsla när jag besökte Ernest Hemingways bostad här i Key West. Det kändes väldigt speciellt och nära att vara i hans sovrum (så nära kom vi inte hos Elvis, för den delen skulle få vara privat) och höra guiden Bob berätta om den store författarens liv och alla hans fyra fruar. Det var verkligen ett intensivt och dramatiskt liv han levde och det är omöjligt att inte bli berörd av historien om människan Ernest.


Hans tomt, som han inte ägt sedan 1951, är faktiskt den största tomten i hela Key West när det gäller privata bostäder. Otroligt lummig och fin. Nog var det lite magiskt att få kika in i hans skrivarlya, som var ett eget litet hus på tomten och på andra våningen satt han och författade några av sina berömda verk.

Hemingway köpte huset för 8 000 dollar och lite senare byggde hans fru en pool på baksidan för 20 000 dollar. Det tyckte han var så hutlöst att han tog en cent och slängde i poolen och sa att eftersom frun redan gjort slut på alla pengarna kunde hon ta den sista centen också. Det myntet tog frun vara på och det finns inglasat och tjusigt i marken.

Det kändes som om de hade ett rätt kul äktenskap - så länge det nu varade...

Inga kommentarer: