Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

torsdag 10 oktober 2013

Grattis till Alice Munro

Min bokhylla svämmar över av alla böcker, men det är också trevligt.


Idag har Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund avslöjat att årets nobelpristagare i litteratur är den kanadensiska författaren Alice Munro. Jag tycker att det är fantastiskt kul att de väljer någon som jag och många med mig både har hört talas om och till och med läst. Den korta och slagkraftiga motiveringen "den samtida novellkonstens mästare" är så kärnfull att att det inte finns en enda liten bokstav för mycket.

Jag minns med ett leende när jag satt som reporter i en SVT-bil tillsammans med en fotograf och åkte på de värmländska vägarna 1997. Mitt i en kurva sa den ständige sekreteraren att Dario Fo var årets nobelpristagare i litteratur.

- Va? En dramatiker? Det var oväntat! utbrast jag spontant.

Min arbetskompis tittade förvånat på mig, för han hade ingen aning om vem Dario Fo var. Men det visste jag minsann, för jag hade nyligen sett en pjäs av honom. Det är alltid lika kul när man känner till årets pristagare, för det är sannerligen inte ofta.

Stort grattis till Alice Munro som förutom äran får hela åtta miljoner kronor. Jag hoppas hon köper massor av champagne och chokladpraliner som hon avnjuter i en vilsam pose medan hon njuter av det faktum att hon just idag är världens allra bästa författare.

Det är riktigt najs.

3 kommentarer:

Marina sa...

Jag har inte läst något av henne, men det kanske är dags nu då, bara för att...

Shamrock sa...

Din bokhylla påminner om min (före helgen), nu har jag rensat och funderar på vad jag ska göra med böckerna. Jag vill inte kasta dem

Anonym sa...

Såg på tv & hon var ju för skön tycker jag,men...Har inte läst något av henne - Kanske dax ;)

/Fredagskram Annmi