Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

söndag 6 april 2014

Ljuvlig helg på Asia Spa





I fredags checkade min kära väninna och jag in på Asia Spa i Varberg för sjunde året i rad. Den här gången var vi välkomna redan klockan 14 (hurra - en extra timme till njutning!), så vi stod i givakt vid receptionen redan 13.57 och efter lite småprat var det precis lagom att få rumsnycklarna.

Genom åren har vi bott i olika typer av rum. De första åren bodde vi i det minsta och billigaste. För några år sedan var dock alla dessa uppbokade, trots att vi ringde tre månader innan vi ville dit, så vi fick tips om ett lite större rum för en hundring extra per person.

Det visade sig vara så lyxigt med lite extra utrymme att vi inte kunde byta till ett mindre rum året därpå, utan vi har fortsatt bo i det större rummet med utsikt över torget, vilket är särskilt trevligt på lördagar eftersom det då är fullt av torghandel utanför fönstret. I år stötte vi dock på bekymmer. De renoverar just nu två av hotellets våningar och de rum vi brukar bo i ligger just där. Vi fick alltså se oss om efter ett annat rum.

Årets tips var att boka ett rum i kategorin Boutique prestige och det var ett förträffligt rum på alla sätt med sober inredning i mjukt brunt och sand. Vi trivdes fantastiskt bra så snart vi klev över tröskeln. En fåtölj med fotpall stod i ena hörnet och en schäslong stod framför det gigantiska fönstret, där vi hade utsikt över gatulivet i stan. Sängarna var som alltid precis lagom mjuka och både täcken och kuddar förföriskt sköna.

Först turen till spa-anläggningen blev väldigt behagligt, för det var inte alls speciellt många andra gäster där, utan vi kunde gör allt vi ville helt i vår egen takt. Först tvagade vi oss i minst 20 minuter i tvagningsrummet. Varje år är vi lika förundrade över hur det kan vara så otroligt skönt att hälla vatten ur en spann över sig, men det är något magiskt över det och vi tvättar bokstavligen bort både resdamm och stress innan vi är redo för resten av anläggningen.

Mörkerterapirummet blev förra året, då det var nytt, vår stora favorit och det var så njutbart att lägga sig där på den varma vattensängen och lyssna till musik eller meditation i hörlurarna. Det var lika skönt i år och motvilligt lämnade vi sängarna efter någon timme och vid det laget var så avslappnade att vi knappt ens orkade prata med varandra. Men det gör inte så mycket för på Asia spa ska det vara tyst.

Vitalitypoolen är som alltid en dröm och i år var den snyggare än någonsin med stora tofsar i taket och nya dekorationer på väggen. Champagnebädden är alltid det vi startar med och i år var inget undantag. Bubbel, bubbel och slutna ögon – mmmmm.... Andra favoritstationer i den stora poolen är fotmassagen och jetstrålarna mot ryggen. En riktig genomkörare för en sliten kropp.

De varma källorna med utsikt över Vargbergs fästning och havet är också en dröm. Så ljuvligt att ligga där och lyssna till måsarnas skri utanför de öppna fönstren.

Nytt för i år var de små söta fotbaden alldeles utanför de varma källorna. Med badsalt och en kvart i badet kändes fötterna som små bebisfötter efteråt.

Varma och såsiga begav vi oss sedan till den tropiska duschen och det är också en av mina favoriter på stället. Det doftar exotiskt av mango och de glada färgerna i duschen gör att det känns som om man kliver rakt in ett väldigt litet disco.

Jag är verkligen inget fan av bastubadning, för jag tycker, trots att jag älskar värme, att det är alldeles för varmt och syrefattigt där. Här finns dock en bastu där det är under 50 grader och där är det perfekt att lägga sig och slumra en stund. Med en hoprullad handduk under huvudet kopplar jag alltid av totalt på de hårda träbänkarna.

Efter ett par timmar var det dags att lämna spa-delen och istället byta om för att gå till restaurangen och äta trerätters middag. Det är alltid lika spännande att se vad vi ska få till mat och det är jämt otroligt gott och inte minst vackert.

Vår servitris på fredagskvällen var en riktig pärla och det kändes väldigt personligt och trevligt varje gång hon dök upp vid vård bord. Vi hoppades på att få samma tjej kvällen därpå, eftersom det plötsligt kändes som om vi kände varandra, men det fick vi inte. Fascinerande nog var nästa tjej precis lika trevlig och vi var utan tvekan lika nöjda med henne, som tur var. 

Allt under våra vistelser på Varbergs stadshotell är alltid i toppklass, men faktum är att personalen ändå är ställets absolut största tillgång. Jag kände samma sak förra året - att det faktiskt är mycket därför vi trivs så himla bra där. Vi känner oss välkomna, ompysslade och omhändertagna i alla led och det är riktigt, riktigt mysigt.

En del måste även sägas om maten. Maten, maten, maten. Denna underbara, goda och vackra mat. Varje gång något kommer in på bordet tindrar jag som en liten flicka på julafton. Så vackert, så gott och väldigt ofta lite spännande också. Det är liksom inte förrätt 1A som bärs fram. Istället är det en syrad torsk med friterad färskost. Samma sak med varmrätten. Alltid något extra. Den här fredagskvällen fick vi röding från Lycksele med morötter och senapsveloute och det var galet gott. Till efterrätt blev det vaniljpannacotta med passionsfrukt, granatäpple och muscatgelé. Mums på alltihop och inget jag själv snor ihop fyra dagar i veckan.

Efter en natts god sömn var vi redo för frukost och även den är något alldeles extra, för det finns verkligen allt man kan önska. Numera kan man till och med grädda sina egna våfflor på morgonkvisten. Det finns alltid något nytt på hotellet!

Så snart vi ätit var det dags för nästa spa-anläggningsbesök och fortfarande var det lugnt och fint överallt så vi tog god tid på oss och gjorde allt som vi tycker om att göra.

Utan att vi riktigt förstod hur det hade gått till hade vi arbetat upp ett sug efter lunch och då kom den helt perfekt klockan 13. Caesarsallad stod på menyn och eftersom jag inte äter kött eller fågel fick vi en fin bit ugnsgrillad lax istället för kyckling. Supergott och precis lagom mycket mat mitt på dagen.

Efter lunchen passade vi på att läsa vår bokcirkelbok, Blondie av Birgitta Andersson, och även om den är minst sagt otäck i sitt innehåll, så är den skriven på ett så osentimentalt sätt att vi faktiskt orkade läsa den någon timme, utan att vi tappade vår sköna känsla av avkoppling.

På lördag eftermiddag brukar det vara full rulle i spa-avdelningen så vi brukar göra ett lite kortare besök då. Så var det även denna gång. Det som var nytt för oss i år var att vi innan tvagningen passade på att gå upp till rummet där hängmattorna hänger i taket. I år var de tidigare vita utbytta mot ljusgröna vackra hängmattor. Jag brukar aldrig kunna sitta eller ligga i en hängmatta för jag blir för åksjuk när den aldrig är stilla. Här kunde jag dock ta en matta på ena kanten och sätta upp foten som ett litet ankare mot en avsats längs väggen. Plötsligt var jag helt stilla och det var enormt skönt att sitta där och blicka ut över Varbergs hustak. Vilken frid!

Tiden rusade iväg och snart var det dags för en fyrarätters middag. Åh, så gott allt var! Den här gången började vi dessutom med en Kvällens drink för första gången och den var äppelbaserad och väldigt fräsch. Att höra kanelsockret knastra mellan tänderna var härligt.

Den extra, fjärde rätten kom innan förrätten och bestod av ett par syltade lökar och likadana goda friterade färskostbollar som kvällen innan. Sedan följde en ljuvlig kräftsoppa med pepparrot och skaldjurssandwish, en halstrad sejrygg med blomkålsbakelse, rostad vitlök och ansjovis och slutligen en choklad- och kokosbrownie med rostad vitchokladcreme och mandelmjölkssorbet. Jag utgår ifrån att det riktigt hörs hur gott allt var bara genom att berätta vad vi åt och jag får anstränga mig för att inte dregla ner tangenterna när jag skriver. Ofattbart gott, alltihop.

En bastuavdelning som vi inte sett förut - jättemysigt!
Till båda kvällarna köpte vi vinpaketet som rekommenderas och det var helt perfekta viner som serverades till de olika rätterna. De passade utmärkt till det vi åt med ett vin till förrätten och ett annat till varmrätten. Vi valde bort dessertvinet, för vi är inte så förtjusta i söta viner, men de andra var som sagt helt sagolika.

Det var så trevligt att sitta med utsikt mot torget och se mörkret falla medan vi satt och njöt av livet. Äntligen hann min väninna och prata ordentligt med varandra. Vi kan till och med kosta på oss några sekunders tystnad emellanåt, för vi vet att vi kommer att ha tid att prata och det är en både skön och ovanlig känsla.

Vi dröjde kvar i restaurangen en bra stund på lördagskvällen, men till slut masade vi oss sävligt upp till vårt fina rum igen och somnade som mätta och belåtna stenar.

På söndagsmorgonen bestämde vi oss för att besöka mörkerterapirummet och spa-anläggningen innan frukost och jag passade också på att ta en massa bilder innan alla andra gästerna kom. Jag vill inte ha okända människor på mina bilder och jag vill heller inte att någon ska bli orolig över att fastna på mina bilder. Att vara på spa ska vara både privat och trevligt och då passar det knappast med en paparazzi som smyger omkring.

Vi avslutade besöket med en rejäl frukost med omelett, ostmackor, briekex och allt möjligt annat gott.  

När vi skulle checka ut sa jag till tjejen i receptionen att vi högst motvilligt checkar ut. Då svarade hon att vi var välkomna tillbaka och det tackar vi verkligen för. Det är alltid en dröm att komma till Asia spa och i år var det roligt att se allt nytt överallt och testa ytterligare en variant på rum.

Jag skrev redan i förra årets blogginlägg att Asia spa överträffar sig själv varje år och baske mig. Jag hade rätt. Nu har vi varit där sju år i rad och det är fortfarande sant.

Hur sjutton är det möjligt?




4 kommentarer:

Ezter sa...

Låter alldeles, alldeles underbart!

Joanna Björkqvist sa...

Det är det Ezter!!!!

Marina sa...

Jag kan bara hålla med - så fantastiskt härligt! Vilken helg!

Camilla sa...

Wow...vilken helg du hade!
Dit skulle man vilja åka.
Kram!