Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

måndag 1 juni 2015

En ambulerande konsult?Jag är egentligen en typisk konsulttyp.

Sedan flera år tillbaka arbetar jag med olika saker. De allra flesta av mina vänner har en enda uppdragsgivare och visserligen kan deras dagar se olika ut, men i det stora hela gör de ungefär samma saker vecka efter vecka.

För mig varierar det oerhört.

Jag har under läsåret som gått jobbat 40 % som gymnasielärare och på fredag tar terminen slut, så då är det projektet över. Parallellt med lärarjobbet har jag skrivit min reportagebok Våra älskade orkade inte leva. Under arbetet med den har jag åkt land och rike runt för att intervjua människor som drabbats av ett, två eller rent av tre självmord i familjen.

Jag har också jobbat som redaktör och läst andra författares manus innan de ges ut på förlag. Det har varit otroligt roligt och alla manus som jag har redaktörsläst har fått mycket fin kritik för både språk och innehåll, så jag suger gärna åt mig lite av den äran, även om det självklart är författarna själva som kämpat med sina manus så att de har blivit så fantastiska som de blivit.

Även andra ordrelaterade uppdrag har jag haft, för jag har skrivit texter för företag och dessa används i såväl broschyrer som på webben.


Förr om åren har jag gjort smycken i såväl silver som annat material och tjänat en del pengar på detta med, men numera hinner jag dåligt med smyckestillverkningen. Samma sak med att måla tavlor. Trots att det är jättekul så hinner jag knappt plocka fram penslarna.


Till hösten behöver jag som vanligt fundera på hur mitt arbetsliv ska se ut. Det finns så väldigt mycket roligt att jobba med att jag skulle vilja göra lite av varje. Lite som en IT-konsult, för det vet man ju i alla fall vad det är, men inom olika områden. En ambulerande konsult, som rycker in lite här och lite där, skulle man kunna säga.

Så här skulle en vecka kunna se ut:

måndag – undervisningskonsult: undervisar i svenska på gymnasiet (det är så roligt att lära ut och jag skulle gärna rycka in på olika skolor i projekt)

tisdag – manuskonsult: redaktörsläser manus (det är så spännande att få läsa böcker som inte getts ut än)

onsdag – smyckes- och konstnärskonsult: tillverkar silversmycken och målar tavlor (jag saknar att få banka, fila och löda i en smedja och jag har flera canvasdukar som väntar på att fyllas med färg)

torsdag – textkonsult: skriver texter till olika medier och företag (skönt med lite kortare texter ibland)

fredag – författarkonsult: skriver på en ny reportagebok och hjälper andra författare med tips och råd kring skriv- och utgivningsprocessen (jag har flera olika idéer till nästa reportagebok, men har inte bestämt mig vad jag ska satsa på ännu och jag får ofta frågor från blivande författare om hur de ska göra med olika saker som har med skrivande och böcker att göra)

Låter inte detta som en perfekt plan inför hösten…?


2 kommentarer:

Ezter sa...

Låter som en bra framtidsplan! Alltså, du och din mamma, ni är så enormt lika!!!

Joanna Björkqvist sa...

Haha, Ezter, jaaa det är vi faktiskt. Till och med jag kan se det! :)