Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lördag 8 oktober 2011

Höga husmorspoäng idag


Eftersom jag själv är demivegetarian, vilket innebär att jag inte äter kött eller fågel men däremot fisk och skaldjur, är mina barn inte uppvuxna med köttbitar av något slag. Jag kan inte tillaga det och eftersom jag inte äter det själv så är det tråkigt att laga det. Inte en enda gång har jag gjort något av fläskfilé, fläskkotletter, entrecote eller andra köttstycken till mina barn eller till min käre make.

Det kött som barnen får här hemma är alltså mestadels köttbullar som deras snälla mormor lagat och som vi gärna fyller frysen med, färdiggrillad kyckling (ibland steker jag själv också!), bacon och korv.

Köttfärs kämpar jag också med att göra något ätligt av då och då. Vi äter tacos så gott som varje fredag och det är sonens absoluta favoriträtt. Det är ju väldigt lätt för en ickeköttätare att laga för det är bara att blanda i en påse färdiga kryddor, hälla på en massa grädde (jorå, det vill de ha!) och hiva i ketchup. Efter en stunds puttrande är det hela klart och alla är nöjda och glada.

Igår köpte jag nästan fyra kilo köttfärs, eftersom det kommer hem en massa hungriga vindsurfare till oss ikväll och då får inte maten ta slut. Om de tävlar hela dagen är de utsvultna när de kommer hem, så jag laddade rejält. Nu verkar det dock som om det inte blåser tillräckligt för att det ska bli en tävling och då gör de inte av med lika mycket energi, så antagligen kommer det att bli rätt mycket över.

Jag gjorde tacosköttfärssås av drygt tre kilo köttfärs och det ska jag bjuda på ikväll. Jag är lite nojig när det gäller gammal mat, så jag vill gärna använda köttfärsen direkt och inte låta den stå för länge i kylskåpet. Igår blev det dessvärre inte av, så jag fick ställa mig vid spisen direkt efter frukosten istället och så värmer jag det ikväll. Allt för att det ska vara så fräscht som möjligt.

Nu står det en jättegryta i partykylen som vi har i garaget. Där finns alltid extra vin och öl på kylning och den är perfekt att ha när man ska ha många gäster och behöver mer plats.

Medan tacossåsen puttrade på spisen passade jag på att göra egna pannbiffar som barnen kan få till lunch idag och även ett par andra dagar, för det blev ganska många. Det hör inte till vanligheterna att jag hanterar kött med händerna som man faktiskt måste när man gör pannbiffar, så idag tycker jag att jag tagit en massa grymma husmorspoäng.

Hoppas att det blev gott också. Förra gången var det för mycket lök i, tyckte kidsen. Inte lätt med en så här knasig morsa som bara chansar lite vilt och själv slipper äta eländet.

I ett inlägg längre fram ska jag berätta varför jag inte äter kött, för många brukar undra.

En tjusig cheesecake har jag också gjort och det blir efterrätten ikväll. En praktiskt efterrätt som de flesta brukar uppskatta och då ska jag dekorera den med physalis.

Vad äter ni ikväll? Tipsa gärna om något gott, för jag är inne i en period då fantasin tryter...

15 kommentarer:

oumberligating sa...

Japp, du för högsta "husmorspoäng" man kan få 10 av 10 möjliga, fast så fort du nämnde ketschup så höll jag på att sluta läsa....ketschup denna moderna styggelse med socker! Hm...fast vem är jag att döma, som i dina ögon är en total barbar när det gäller föda, jag äter allt och lite till och har faktiskt prövat på att äta en del som rör på sig också!
(Från det kinesiska riktiga köket)
Kittlar dödsskönt i kistan!
Åt bäver härom dagen, segt som bara attan, frågade kocken om han tillagat även svansen, han blev sur! Det är en av restaurang skolorna i norra Sverige som försöker utveckla denna sk delikatess!
Ha en fin fortsatt Helg!
kram ifrån Oumberlige Peter!

Mallan sa...

Du har varit grymt duktig som gjort så mycket mat! Jag är inte heller så förtjust i kött, och innan barnen kom var jag vegan i över tio år.

Joanna Björkqvist sa...

Peter: Bäver låter inte kul! Hu!

Och jag är ingen ketchuptyp själv, men det passar ju heller inte till det jag äter. Eller jag kanske borde prova räkor med ketchup istället för aioli? ;)

Den vi har är varianten mer mindre socker i alla fall. Alltid något...

Ha en fin helg du med! Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Mallan: Jag förstår att du av praktiska skäl har valt att börja äta kött igen, för det är bökigt att alltid laga något annat till sig själv. Vegan är ju dessutom ännu mer hardcore än min kosthållning...

Fick du inte ont i magen när du började äta kött igen?

Anonym sa...

Har en väninna som äter som du och hon lagar all mat inkl kött till sin dotter. Hennes knep är att kolla ett recept för att få ett hum om hur mycket det ska vara av allt + tillagningstid, sen får dotra smaka av lite innan det godkänns.

Själv är jag allätare men gillar inte att ta i allt så jag brukar använda tunna gummihandskar (finns på apoteket) så känns det fräschare..

♥ Carina ♥ sa...

Wow!! Så duktig du har varit som lagat en massa mat. Det är gott att finna sedan :)

Idag äter vi borta så jag har ingen aning om vad det blir. Säkert gott, det brukar ju vara det när man slipper laga det själv ;)
Kram och ha en fortsatt trevlig helg!

Joanna Björkqvist sa...

bubbel: Du har absolut en poäng där, jag skulle helt enkelt kunna följa ett recept... Men det blir liksom inte av att jag gör nya spännande saker när jag inte äter det själv...

Gummihandskar är faktiskt en bra idé - tack för tipset!

Carina: Visst är det underbart att slippa laga maten själv ibland! Hoppas ni får en riktigt trevlig kväll! Kram!

Hanna Lans sa...

Jag åt inte kött på många år. När jag blev sjuk så tog inte kroppen upp någon näring alls och en dag skrek den till mig att den krävde kött ... Sedan den dagen äter jag kött, men jag kan inte riktigt komma över illamåendet över att jag äter en annan varelse.

Joanna Björkqvist sa...

Hanna: Vilken dramatisk anledning till att börja äta kött igen... Och jag håller med dig. Det där med att det är en annan före detta levande varelse man sätter tänderna i är ett tungt vägande skäl för mig...

LillaTuss sa...

Verkligen höga poäng till dig idag! Tack för kommentaren inne hos mig. Den värmde gott i höstkylan

Joanna Björkqvist sa...

Fröken Hulda: Alltid trevligt att hitta saker man berörs av! :)

Suzan sa...

Åt tacorester fr gårdagens middag =)

Joanna Björkqvist sa...

Suzan: Aldrig fel! Goda rester som alla gillar!!!

Duktiga Tjejen sa...

Bra att du är demiveg eller vad det kallas, hihi, själv är jag semi... dvs äter inte "rött kött" utan endast fågel, fisk och skaldjur, måste dock säga att det typ alltid blir just fisk... Eller vegetariska alternativ.

Min favvo just nu som är himla lätt är BOULLABAISSE med en massa fisk och skaldjur. Vi brukar göra storkok nån gång i månaden, och igår var det dax igen - 10 liter ljuvlig soppa och en himla massa matlådor. Ibland försvenskar vi till det och lägger i potatis, vilket vi gjorde denna gång. MUMS!

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Åh, vad gott och lyxigt! Det är av mina absoluta favoriträtter - särskilt med vitlöksbröd till! :)

Kul att du inte heller äter kött! :)