Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Matigare recept


 Skagenröra med rödlök


1 burk räkor i lake eller
motsvarande mängd färska räkor
3 msk majonnäs
1-2 msk creme fraiche
1-3 msk finklippt dill
0,5 msk pressad citronsaft
hackad rödlök i önskad mängd, ca 0,25 lök

Rör ihop allt. Servera i skål med crostini, hårt tunnbröd, pumpernickel eller kex. Det går också att göra tunnbrödsrullar med fyllningen i eller snittar och kanapéer.









Kräftröra med sweet chili


1 burk kräftstjärtar i lake
50 gram philadelphiaost
3-4 msk sweet chilisås
1 msk finklippt koriander
svartpeppar

Rör ihop allt. Servera i skål med crostini, hårt tunnbröd, pumpernickel eller kex. Det går också att göra tunnbrödsrullar med fyllningen i eller snittar och kanapéer.









Laxröra med citrontouch


150 gram varmrökt lax
50 gram philadelphiaost
1,5 msk majonnäs
1-2 tsk finklippt dill
1 tsk rivet citronskal
vitpeppar

Rör ihop allt så det blir krämigt och fint. Servera i skål med crostini, hårt tunnbröd, pumpernickel eller kex. Det går också att göra tunnbrödsrullar med fyllningen i eller snittar och kanapéer.








Fiskburgare

1 kg fiskfärs, gärna blandad vit fisk och lax
1 finhackad schalottenlök
1 ägg
2 msk potatismjöl
2 dl mellangrädde
salt, peppar

Rör ihop allt. Forma platta biffar och stek i smör på medelstark värme, några minuter på varje sida. Servera med bröd, grönsaker, ost och dressing eller någon röra.

De här burgarna är mycket saftiga och goda och inte det minsta torra. Grädden gör underverk!

Fiskbiffarna går utmärkt att frysa.




Skaldjursrisotto


1,5 msk olivolja
1-2 finhackade schalottenlökar
4 dl avorioris
2,5 dl vitt vin
5-6 dl buljong (jag tar grönsaksbuljong, men hönsbuljong går också bra)
en burk räkor eller kräftor i lag
1 paket kokta sockerärter
2 dl riven parmesan
babyspenat
rökt lax i skivor

Stek löken i oljan och tillsätt sedan riset. Stek riset tills det är genomskinligt och inte brynt. Rör hela tiden. Häll i vinet och fortsätt att röra tills att vin är uppsuget av riset.

Slå sedan på lite av buljongen då och då och fortsätt att röra. När riset är klart (provsmaka så det blir lagom för hårt ris är lika trist som överkokt) ska skaldjuren, det mesta av parmesanen och sockerärtorna röras ner försiktigt så allt blandas och blir krämigt och fint.

Nu kan du välja mellan att lägga upp portioner direkt på tallrikarna eller lägga allt i en vid skål. Vilket du än väljer så toppas anrättningen med rikligt med babyspenat, rökt lax och parmesan.

Ruskigt gott!

Pesto


1 kruka basilika
1 näve ruccola
10 sötmandlar
1-2 vitlöksklyftor
50 g parmesan
lite salt

Mixa allt med en stavmixer. Perfekt till pasta och på crostini.








Spenatsås med valnötter


250 g spenat
1 msk smör
2 dl creme fraiche
1 dl grönsaksbuljong
1/2 krm muskot (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
50 g hackade valnötter
1 dl riven parmesan

Fräs spenaten i smöret och tillsätt sedan allt utom osten och nötterna. Låt det koka ihop några minuter. Strö i osten och nötterna precis vid serveringen.

Perfekt till nykokt pasta.

Morotsröra med oliver


7 grovrivna morötter
1 knippe persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
1/4 grönsaksbuljongtärning
1 dl svarta oliver
salt, peppar

Fräs vitlöken i oljan och häll i morötterna. Fräs tills morötterna mjuknat lite, men utan att få färg. Häll i allt utom persiljan och oliverna. Låt småputtra några minuter och avsluta med att lägga på oliverna och klippa lite persilja över röran.

Serveras med nykokt pasta.

Fetaoströra


2 dl creme fraiche i valfri fettgrad
1 paket fetaost
bruschettamix

Till lax är det gott med en fetaoströra. Smula ner osten i creme fraichen och blanda. För extra smak kan man tillsätta någon tesked bruschettamix, som är en krydda som finns att köpa på burk i välsorterade matbutiker. Kryddan passar även utmärkt som smaksättning på laxen och på vitlöksbröd.


Pestolax på citronbädd


600 g skinn- och benfri laxfilé
olivolja
2 st citroner
salt och vitpeppar
2-3 msk röd pesto
1, 5 dl grovriven parmesan

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Skär citronerna i skivor och täck botten med dem. Lägg på laxbiten och salta och peppra. Bred peston över fisken och toppa med osten. Om det blir några citronskivor över är det fint att garnera med dem på sidorna om laxen.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.
Quinoasallad med fetaost och rödbetor


2 dl quinoa
grönsaksbuljong
några färska rödbetor
en broccoli
1 paket fetaost

Skölj och koka quinoan i grönsaksbuljong enligt anvisningarna på paketet. Skala och tärna färska rödbetor. Låt dem koka i saltat vatten i ungefär 30 minuter. Skär broccolin i små buketter och koka i saltat vatten i några minuter. Skär fetaosten i tärningar.
Låt quinoan svalna något innan allt rödebetorna, broccolin och fetaosten rörs ner.
Lika gott ljummen som kall!







Phillychilisnacks


Stjälp upp en hel Philadelphiost eller skeda ur så mycket du vill ha på ett fat. Häll rikligt med sweet chilisås över härligheten och servera med tortillaschips. Både de med ostmak och de naturella passar utmärkt.

Perfekt som drinktilltugg och alltid en given succé.








Vitlöksbröd med italiensk touch




skivor av baguette
olivolja
en pressad vitlök solo
ruccola
körsbärstomater
grovriven parmesan

För att det ska gå snabbt och smidigt kan man steka bröden i en stekpanna. Häll då i olivolja i en stekpanna och pressa ner vitlök. Lägg bröden i stekpannan och stek dem hastigt. Lägg upp två skivor per person på en tallrik och överös bröden med ruccola och delade körsbärstomater. Avsluta med toppa det hela med parmesan.

Pasta d'Amore



1 paket färsk pasta, gärna Fettuccine al Limone
2 dl grädde
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
Maizena redning
2 msk gräslök eller rödlök
saft + rivet skal av en halv citron
200 gram rökt strimlad lax
4 msk röd caviar

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Koka ihop grädde, vatten och buljongtärning.  Rör ner citron och redning, så såsen blir lagom tjock. Rör försiktigt ner den strimlade laxen.
Häll upp pastan i en form och häll laxsåsen över. Klicka på caviar och strössla med löken. Avsluta med lite grovmalen svartpeppar.


Rödbetspasta med fetaröra


500 gram färska rödbetor
2 gula lökar
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
2 dl vatten

150 gram fetaost
2 dl matyoghurt

Klyfta rödbetor och lök och fräs i oljan. Krydda och häll på vattnet. Låt koka i ca 30 minuter.

Smula fetaosten och blanda med yoghurten. Servera röran som tillbehör och bjud nykokt pasta till.

Parmesansnittar

100 gram grovriven parmesan
100 gram philadelpiaost
2-3 msk creme fraiche
kavring eller annat grovt bröd
färska fikon

Blanda ostarna med lite creme fraiche för att få en smidigare konsistens. Skär brödet i lagom bitar, lite större om de ska vara till förrätt och lite mindre om det ska vara drinktilltugg. 
Lägg en lagom klick oströra på brödbitarna. 
Skär de färska fikonen i lagom bitar och placera på toppen.


Amerikanska pannkakor

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl filmjölk
1 ägg

Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt filmjölken. Vispa och tillsätt ägget. Vispa till en jämn smet. Grädda tre och tre i stekpanna.
Servera med sylt och grädde eller glass, chokladsås och banan.