Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

onsdag 25 januari 2012

Glada nyheter om Nära digIdag gick jag för att köpa fiskfärs, för att kunna ta några rediga husmoderspoäng framåt kvällen och göra fiskburgare till middag. När jag ändå var i krokarna smet jag in på "Kolon: interiör etc" som säljer en massa fina saker. Och numera inte min bok Nära dig. Närå.

Alla böcker de fick innan jul är nämligen slut - hurra! (Självklart fyller på deras förråd om de vill, för fortfarande dräller en och annan bok omkring i källaren.)

En rolig historia i sammanhanget är att en kvinna, som har en son som går i samma klass som min son och som jag bara pratat med i totalt fyra minuter ungefär, var inne i butiken strax innan jul. Hon höll då min bok i handen och var på vippen att köpa den, eftersom hon kände igen mitt ovanliga namn (japp, det finns fördelar med att vara ensam i Sverige om sitt namn), men eftersom den inte var signerad lät hon bli och tänkte att hon kan köpa den en annan gång. Kanske direkt från mig, som hon sa i telefonen när vi pratade om sönernas nya gitarrkurs.

På julaftonen höll hon på att svimma av förvåning när hennes svärmor, som jag tror kom från Askersund, gav henne Nära dig i julklapp. Helt förstummad och mycket förundrad över hur det hade gått frågade hon sin svärmor var hon hittat boken. Då berättade svärmodern att hon tittat in i butiken här i Onsala och tyckt att det var en trevlig present till svärdottern eftersom den utspelar sig häromkring. Bara så. Inte anade hon att svärdottern kände till mig.

När svärdottern berättade att vi sedan i höstas har barn i samma klass tyckte förstås svärmodern att det var ännu roligare att ha köpt boken. Ännu har hon inte hunnit läsa den, men jag väntar med spänning på att höra vad hon säger framöver.

Någon som däremot har läst boken är Desirée Fredlund, som är en härligt driven tjej och precis som jag engagerad i Egenutgivarna, för oss som ger ut våra böcker själva. Häromdagen skrev jag om hennes smittande karaktär My och hennes oförutsägbara liv och idag har Desirée skrivit om Nära dig i ett eget inlägg på sin blogg.

Jag reagerade instinktivt med bestörtning och kände hjärtat slå hårt och snabbt när jag läste meningen "Nära dig har ett stort fel." tidigt i hennes blogginlägg. Nääää, vad är det nu för stort fel, tänkte jag, och visste inte om jag skulle orka läsa vidare. Men det var ju tur att jag gjorde det, för det stora felet var att jag inte skrev boken redan för 20 år sedan när Desirée själv just fött barn. Haha, precis så där skriver Desirée. Man hajar till och bjuds på en luftfärd och sedan landar man mjukt. Precis som i My.

Hon skriver flera underbara meningar som jag gärna läser om och om igen och här kommer ett par av dem:


Joanna skriver med ett flyt som får mig att se hela situationen glasklar. 

Nära dig är en gedigen stycke nutidshistoria som behövs.


Tack så mycket, Desirée, för att du tagit dig tid att läsa om Saga Allerlöv och för dina intressanta tankar kring hennes liv i bokform!

11 kommentarer:

Marina sa...

Det låter ju lovande!

Duktiga Tjejen sa...

Boken säljer verkligen som smör! Hur många ex har du sålt hittills? Superkul!

Joanna Björkqvist sa...

Marina: Visst gör det? Till sommaren ligger den torr och fin och väntar på dig! ;)

Duktiga Tjejen: Jag suger på den typen av ordning, så jag vet faktiskt inte. Men jag gläder mig ändå! :)

Ama de casa sa...

Vad roligt att boken säljer så bra och att du får sån fin kritik för den :-)

Lisa sa...

Men gud vad roligt, det är ju hur bra som helst :)

Tankar vid midnatt sa...

Glädjs med dig - gillar din bok skarpt!!! När kommer nästa?

Joanna Björkqvist sa...

Ama de casa: Jättekul! :)

Lisa: Visst är det?! :)

Tankar vid midnatt: Tack för att du delar min glädje och för att du gillar boken! Nästa kommer nog att dröja ett tag, men vi får väl se...

Anneli sa...

Vad härligt att du hittar läsare både här och där, det måste kännas helt fantastiskt! :) Kram!

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Ja, det känns riktigt kul! :) Kram!

Anonym sa...

Och jag läser den just nu. Har bara inte haft så mycket tid över till läsning det sista, men nu ska det bli läsa av har jag tänkt. :)

Joanna Björkqvist sa...

Fruntimmerslivet: Vad spännande! Jag ser fram emot att få höra vad du tycker! :)