Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tisdag 17 januari 2012

En stilla vädjan ...


Vinterkräksjukan härjar på min dotters skola. Över fyrahundra elever tillbringar sina dagar där och en hel del personal finns förstås också på plats.

Dottern sitter just nu och sms:ar med kompis som har slutat kräkas och vill gå tillbaka till skolan imorgon. Nu är det bara så att sjukvården rekommenderar att man är helt symptomfri i 48 timmar innan man vistas bland andra människor för det behövs oerhört lite (en bråkdel av en salivdroppe räcker!) för att smittan ska vandra vidare till nästa person.

Jag minns fortfarande med fasa när vi drabbades tre gånger samma säsong. Jag kan utan överdrift säga att jag höll på att gå under när första ungen började hulka i mitten av februari för tredje gången den vintern. Jag hann själv börja spy innan barn nummer två började och så var vi däckade ännu en gång samma eländiga vinter. Då hade vi just överlevt en omgång strax före jul och en andra genomkörare i mitten på januari.

Det var fruktansvärt jobbigt och endast maken gick fri från eländet.

Efter det är jag rabiat. Jag orkar inte kräkas mer. Alla som smittas av denna vidriga farsot måste hålla sig borta från sina medmänniskor under 48 timmar efter sista kräkattacken eller diarrén. Det är det enda sättet att stoppa smittspridningen och det enda sättet i detta sammanhang att visa att man faktiskt bryr sig om sina medmänniskor.

En stilla vädjan; är du, din partner eller dina barn sjuka - då ska du eller de stanna hemma. Du hade faktiskt själv, med största sannolikhet, sluppit bli smittad om den som smittat dig tänkt så.

Det hade du antagligen uppskattat.


16 kommentarer:

Shamrock sa...

Jag trodde att alla visste om och följde 48h-regeln

Hanna Lans sa...

Tyvärr är det alltför många som tror att det är friska och smittfria så snart de inte kräkts på en hel dag. Men även jag som förskolechef har fått strikta order från bvc att det är 48 timmar som gäller och inget annat. (Tyvärr säger många förskolor till föräldrar att de måste ha hemma sina barn för sådant de inte får säga till om, så då är det många andra sjukor som föräldrarna tror att personalen överdriver faran och smittan med och därför lämnar tillbaka barnen för tidigt.)

Micke sa...

Ja, fy för kräksjuka!!! :-/
Verkligen ingen hit!
sv:
Så kul att du gillade utmaningen. Låt mig få veta om/när du gör den. :-)

Malla sa...

visst är det så!
sonen kräktes 3 dar innan julafton. förstå ångesten jag fick. han var hos sin far men skulle komma hem den dagen. feber hade han så frågan var om han feberkräktes eller hade vinterkräksjukan? jag meddelade att han inte fick komma hem, vi fick ta det säkra före det osäkra, fast det gjorde ont i hjärtat att inte kunna ta hem honom. men jag kunde inte riskera att få in kräksjuka då vi skulle få besök av morfar som inte är så kry. som tur var så var det inte kräksjuka och vi firade jul i lugn och ro :)

Anonym sa...

Det borde vara lag på 48-timmarsregel. Och för säkerhets skull borde alla ordineras att dricka cocacola (gärna avslagen sådan), det tar det död på det mesta av baskiluskerna.

@nettes lilla blå sa...

Ät vitpepparkorn mot magsjukan. ca 10 st sväljes hela. Brukar hjälpa oss.

kramar ♥

Joanna Björkqvist sa...

Shamrock: Jag önskar det var så!

Hanna: Intressant det där med de andra smittorna. Ögoninflammation vet jag ses olika på olika förskolor...

Micke: Förfärligt är ordet! :(

Troligen kommer den imorgon! :)

Malla: Usch vad jobbigt, men vilken tur att allt ändå gick bra!

Fruntimmerslivet: Jag vet inte om det där med cocacolan inte mest är en myt...? Finns det verkligen belägg för det eller är det mest en känsla...?

2nette: Japp, det är mitt knep också! Hittills verkar det funka, men precis som i cocacolafallet finns det delade meningar om effekten. Men jag tar det alltid för säkerhets skull om jag varit i riskzonen! :) Kram!

Anneli sa...

En otroligt jobbig sjukdom, som man försöker göra allt för att slippa. Och hoppas att andra hjälper till med att infria den önskan.
Kram!

Marina sa...

Håller tummar och tår för att ni ska slippa! Det kan vara värt både vitpeppar och coca-cola!!

Jonna sa...

Jag håller med, man ska stanna hemma när man spytt! En arbetskamrat till mig kom till jobbet dagen efter och ja, efter det var det fler som insjuknade. Det behöver ju inte ha vart hon om det redan spridit sig men man ska följa rekommendationerna. Det finns de som är immuna mot sjukan! Jag har t.ex aldrig fått den. Om man är intresserad finns det ett test man kan ta för att se om man är immun, jag tänker på din man :)

Susanne sa...

Peppar, peppar ta trä. Jag har aldrig drabbats av denna åkomma och hoppas att de som drabbats av det håller sig hemma i 48 timmar.

Joanna Björkqvist sa...

Anneli: Det hoppas jag med! Sååå jobbigt att kräkas... Kram!

Marina: Tack! Jadå, det kan det absolut! :)

Jonna: jag tror att han haft det förr, men varit extremt försiktig när vi andra haft det och därför klarat sig. Önskar jag var immun!!!

Susanne: Lyllos dig!!!!! SÅÅÅÅ avis!!!!

anette sa...

Jag åkte på vinterkräksjukan för första gången under julhelgen,som en lite julklapp ifrån min son, flickvän och mitt lilla barnbarn som kom hem till mig ca 30 timmar efter att dom var sjuka. Så 48 timmar är det som gäller, för usch så sjuk man blev.

Hoppas att ni slipper eländet som härjar.
Varmaste kramen

Joanna Björkqvist sa...

anette: Hu, din stackare! Och på jul också! Det är verkligen viktigt med de där 48 timmarna, för man blir ju så totalt urlakad när man är dåligt och det vill man ju inte att någon annan ska behöva bli!

Jag hoppas också att vi slipper...

Massor av kramar!

Kristina Svensson sa...

Jag instämmer med allt som sagts!

Första gången jag fick vinterkräksjuka var en jul. Dagen innan hade jag hälsat på grannar med småbarn. Förutom att jag givetvis trodde jag skulle dö under själva kräksfasen (aldrig varit så sjuk) så var jag så matt resten av julen att jag inte ens orkade sitta med vid bordet utan låg under bordet. Kul jul. Smittade så klart ner hälften av de andra också.

Har sedan fått det igen, efter att ha besökt småbarnsfamilj så numera är jag inte så förtjust i sådana :-).

Det är väldigt synd att förskolor sprider felaktig propaganda om små förkylningar och annat så att folk inte tar 48-h vid vinterkräksjuka på allvar.

Joanna Björkqvist sa...

Kristina: Det är verkligen ett elände att kräkas. Varje gång tänker jag att jag aldrig varit SÅÅÅ sjuk och när det är över konstaterar jag att det är en nära dödenupplevelse varje gång.

Barnfamiljerna är i detta fall en del av skurkarna, men lika ofta är det vuxna som inte tycker sig ha råd eller tid att vara hemma den där extra sjukdagen. Dessutom går de och handlar osv i gränslandet mellan sjuk och frisk och även där sprids smittan.

Dessutom smittar det faktiskt strax innan det bryter ut också och eftersom det kan vara lurigt att veta om man smittats, måste verkligen de som varit sjuka hålla sig långt borta från andra. Riskerna är alldeles tillräckligt stora ändå.