Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

lördag 21 januari 2012

Behagliga efterdyningar


När sonen var bebis var han extremt morgonpigg. Han vaknade gärna strax före halv fyra på "morgonkvisten" och var sedan vaken till tiosnåret då han sov någon timme. Under den vakna tiden satt jag med honom i sängen och sjöng eller läste sagor, för att inte väcka de andra i familjen.

Sedan följde flera år när han vaknade mellan fem och sex. Inte alltid så kul på helgerna, men vi skaffade en TV i sovrummet och så kunde jag ligga och tryna, även om jag inte somnade om, medan han tittade på Dora och Kommissarie Gadget. Mysigt.

Väldigt praktiskt var det under dagisåren och de fyra första skolåren, för jag har inte behövt väcka honom en enda gång. Jag har faktiskt aldrig behövt släpa en trött son till förskolan eller skolan, utan pigg och glad och på lätta dansanta fötter har han alltid studsat dit.

Under hösten som gick har han dock börjat sova lite längre, så nu när han går i fjärde klass händer det att jag väcker honom. När jag väl gjort det är han lika pigg som vanligt, så fortfarande är det ingen tröttis som släpar sig upp.

Igår var vi hos fina grannar och kom inte hem förrän efter ett och barnen var med hela kvällen, så de var rätt trötta när vi stoppade dem i säng.

Eftersom vi nyligen var i USA och är lite bortkollrade i tiden ännu sover sonen bättre och längre än någonsin. Idag vaknade han så sent som 9.40 och då hade jag redan varit uppe i någon timme. Så skönt för honom att han kan sova så länge.

En behaglig efterdyning efter resan, tycker jag.

Dottern har alltid varit precis tvärtom. Jag har fått en av varje på de allra flesta sätt som finns, för barnen är fascinerande olika. Dottern är så kvällspigg att jag nästan fick muta ner henne i sängen vid midnatt under flera år. Först när hon började på dagis vid fyra års ålder började det bli lättare att få henne att somna, för då var hon ju tvungen att gå upp på morgonen och jag kunde inte längre låta henne sova så länge.

Nu, när hon snart blir tonåring, älskar hon att sova riktigt länge på morgonen, så när vi andra funderar på lunch har hon knappt ens tänkt på frukost.

Hur har ni det på sovfronten? Fick ni någon mysig sovmorgon denna lördag?

3 kommentarer:

Duktiga Tjejen sa...

Det är så spännande med hur olika människor är, alltså redan nu är mitt lilla foster på ca 2cm på väg att bli en egen individ. kommer h*n bli morgonpigg eller trött? Jag föredrar faktiskt din son-typen isåfall, det verkar så mycket enklare i längden.

Jag blir mer och mer morgonpigg med åren. Fast nu sover jag otroligt mycket. Igårkväll somnade jag i soffan vid 22, vaknade runt 08 och somnade om till 10. På soffan. Det lustiga är att jag dricker mer vatten nu men kissar mycket mindre än då jag inte var gravid. Innan så vaknade jag 2-6 ggr per natt och gick på toa, nu max 1-2... Min kropp kanske är lite halvt utsvulten iofs... Och det vänder nog.

Sovmorgon för mig alltså, på soffan!

Hanna Lans sa...

Jorå, imrose blev jag inte väckt förrän kl 5.45. Den däringa sonen jag har är galet morgonpigg. Men visst är det en klar fördel att slippa jäkt på morgonen när vi ska till skolan, och något dåligt humör är han så gott som aldrig på.

DT: Jag gick upp en massa kilon i vikt när jag var gravid. Inte för att jag har någon koll på hur mycket, jag sket fullständigt i att hålla koll på det, men jag var precis lika törstig som du och gick på toa precis lika lite. När sonen var nyfföd så svettades jag ut allting på en vecka. Jag sov på fem handdukar och bara slet bort den vöersta när den var genomblöt. Inga skojiga nätter, men som sagt, allt vatten var ute ur kroppen på en vecka.

Joanna Björkqvist sa...

Duktiga Tjejen: Visst är det lustigt att så mycket olikheter dessutom ryms inom en enda familj? Ska bli spännande att höra hur er lilla bebis blir!

Men vilken störd nattsömn du får med alla toabesök! Vaknar du verkligen för att du behöver gå på toaletten eller vaknar du till och passar på att gå på toa? SJälv går jag oftast en gång per natt, men när jag börjar spela Wordfeud är det så många av mina motspelare som spelar kring midnatt att jag ofta inte somnar förrän kl 1 och då sover jag hela natten tills klockan ringer 6.30... På fem timmar hinner jag inte bli kissnödig....

Intressant att du går mer sällan nu, men eftersom du kräks så mycket så tappar du ju mycket vätska där, så det är nog därför du inte behöver ut lika mycket på mer traditionell väg...

Hanna: Kul att även du fått en morgonpigg son. :)

Blev du inte vägd på MVC varenda gång du var där? Har de inte så i USA? Jag blev vägd varje gång och fick då hela tiden se kilona ticka på. Alla 32 kg såg jag... ;)

Vilken vecka med svettningarna! Jag band också mycket vatten i slutet av graviditeten, men jag kissade ut allt. Minns inte alls att jag svettades, men tappade tolv kg redan första veckan på BB.Av dessa vägde dottern 3,4 kg... :)